Σελίδες

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Η Συνεταιριστική τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας ξεκίνησε την αύξηση Αύξηση του Συνεταιριστικού της Κεφαλαίου

Η  Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή την Αύξηση του Συνεταιριστικού της Κεφαλαίου, ξεκίνησε ενημερωτικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της Δυτικής Μακεδονίας με σκοπό την εκτενέστερη ενημέρωση τους και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τους τρόπους υποστήριξης και συμβολής τους στην προσπάθεια αυτή.

Παράλληλα δόθηκε την Τρίτη 12-11-2013 στο ξενοδοχείο Αλιάκμων στην Κοζάνη συνέντευξη τύπου  από τον πρόεδρο Δ.Σ. κο Αποστολίδη Ιωάννη, τα μέλη του  Δ.Σ. και τον Γενικό Διευθυντή κο Νέστορα Παναγιώτη. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις εξελίξεις και στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται πλέον στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, οι οποίες καθιστούν την παρουσία των ισχυρών τοπικών Τραπεζών ακόμα πιο αναγκαία και ουσιαστική. Επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό τοποθετείται η Αύξηση του Συνεταιριστικού Κεφαλαίου της Τράπεζας, μέσω της οποίας επιδιώκεται η ενίσχυση των κεφαλαίων της και της θέσης της στην τοπική αγορά, με στόχο τη δημιουργία νέων προοπτικών για την οικονομία και τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας.
Στην συνάντηση παρευρέθηκαν οι κκ Δακής Γεώργιος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Βρυζίδου Παρασκευή πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Εορδαίας, Καραπάτσιος Ευάγγελος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Κοζάνης, Αρμπάρας Γεώργιος Αντιδήμαρχος Γρεβενών και  Δαϊρούσης Δημήτριος Πρόεδρος ΣΥΦΦΑΣΔΥΝ.
Όλοι τους τόνισαν την αναγκαιότητα και τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει η Τράπεζα στη στήριξη της τοπικής οικονομίας και των επιχειρήσεων ιδιαίτερα στις δύσκολες αυτές συνθήκες. Εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση τους στην προσπάθειά της Τράπεζας και πρότειναν ο καθένας ενέργειες και δράσεις, για την έμπρακτη στήριξη και συμμετοχή τους στην προσπάθεια αυτή, που αφορά όλους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.
Παράλληλα έγινε η παρουσίαση το προϊόντος FARMAσυν ένα ευέλικτο χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης των φαρμακείων της Περιφέρειας μας.
Το εξαιρετικό κλίμα της συνάντησης και ο γόνιμος διάλογος που πραγματοποιήθηκε επιβεβαιώνει τους στενούς δεσμούς όλων των παραγωγικών φορέων της Δυτικής Μακεδονίας με την Τράπεζα μας.
   ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 12-11-2013
O Πιστωτικός Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός μας ξεκίνησε από το νομό Κοζάνης πριν από 18 χρόνια και πριν από 13 σχεδόν χρόνια πήρε την άδεια να λειτουργεί ως Πιστωτικό Ίδρυμα. Πριν από 5 χρόνια έγινε Περιφερειακή Τράπεζα.
Αναμφισβήτητα η δημιουργία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας υπήρξε μία πολύ σημαντική κατάκτηση για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την οικονομία της περιοχής.
Η τράπεζα μας, παρά τις επιφυλάξεις και τη δυσπιστία για την ικανότητά μας να δημιουργήσουμε και να διαχειριστούμε ένα οργανισμό αυτού του είδους, κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και να αναπτυχθεί.
Με τα όποια λάθη και παραλείψεις είχε μια ανοδική πορεία, καλύπτοντας σταδιακά όλη την περιφέρεια, απασχολώντας 35 εργαζόμενους και επιστρέφοντας στην τοπική κοινωνία, εκτός από τα επιτόκια στις καταθέσεις, τις αμοιβές των εργαζομένων και το σύνολο σχεδόν των λειτουργικών της δαπανών.
Πέρυσι τον  Ιούνιο, με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και η δική μας τράπεζα βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Μάλιστα θα έλεγα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Τρία ήταν τα μεγάλα προβλήματα.
Πρώτο η ρευστότητα. Οι καταθέσεις στη χώρα μειώθηκαν στα  150δις € και για να μπορούν  οι Ελληνικές Τράπεζες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του, χρειάστηκε να πάρουν από τον ΕLA πάνω από 75 δις €. Την ίδια περίπου ποσοστιαία εξάρτηση από τον ELA είχε και η δική μας Τράπεζα.
Δεύτερο οι χορηγήσεις που παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα αντιπροσώπευαν σχεδόν το 150% των καταθέσεων που οι τράπεζες είχαν στη διάθεση τους. Ίδια ήταν η κατάσταση και στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας.
Τρίτο Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι λειτουργικές ζημίες, έφεραν στο κόκκινο το Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας εξαφανίζοντας τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.
Σήμερα οι συστημικές Τράπεζες - οι τέσσερεις πλέον που έχουν απομείνει – έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με το δάνειο των 50δις που πήρε ή χώρα και το οποίο καλούνται οι πολίτες να αποπληρώσουν. Ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι από το ποσό αυτό εκτιμούν ότι θα εισπραχθεί το 30% περίπου,
Για τις άλλες εμπορικές τράπεζες το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης έπρεπε να το αναλάβουν οι μέτοχοι τους και με εξαίρεση της ΑΤΤΙΚΗΣ καμία άλλη Εμπορική Τράπεζα δεν επιβίωσε.
Για τις συνεταιριστικές τράπεζες ισχύει επίσης το ίδιο. Και σήμερα απευθυνόμαστε στην Τοπική Κοινωνία. Να διευκρινίσω γιατί εμείς καθυστερήσαμε. Παράλληλα με την αύξηση κεφαλαίου εκδίδουμε και ομολογιακό δάνειο. Δηλαδή όποιος παίρνει μία συνεταιριστική μερίδα έχει δικαίωμα να πάρει και μία ομολογία η οποία θα του αποδίδει τόκο, σε κάθε περίπτωση. Αυτή η διαδικασία είχε ως αιτία την καθυστέρηση της έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Ενημερωτικού μας Δελτίου, παρότι είμασταν οι πρώτοι που το καταθέσαμε.
Απευθυνόμαστε στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της περιοχής και τους καλούμε να στηρίξουν την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας μας για τους εξής απλούς λόγους:
α. Όλο και περισσότερο  θα τη χρειάζονται στους δύσκολους καιρούς που περνάμε και θα συνεχίσουν να είναι δύσκολοι για αρκετά χρόνια ακόμη. Τη σημασία αυτού που λέω μπορεί να το κατανοήσει εύκολα ο καθένας από ένα στοιχείο. Από πέρυσι τον Ιούνιο μέχρι φέτος τον Ιούνιο η Τράπεζά μας διπλασίασε το μερίδιό της στην αγορά.
β. Όπως όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια να ιδρύσουμε την τράπεζα αντιλαμβανόμασταν την ανάγκη παρέμβασης και στήριξης των καταθετών και των Μικρών Επιχειρήσεων στην ανεξέλεγκτη τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών έτσι και σήμερα πολίτες και επιχειρήσεις χρειάζονται την Τράπεζα ως το χρηματοοικονομικό σύμβουλο και ως καταφύγιο παροχής ρευστότητας και στήριξης της αναπτυξιακής προσπάθειας που καταβάλλεται από φορείς και πολίτες της περιοχής.
Εμείς κατανοούμε αυτό το νέο ρόλο που καλούμαστε να παίξουμε. Ζητούμε από τους πολίτες τη συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση και δεσμευόμαστε απέναντί τους, ότι αλλάζουμε. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από πέρυσι τον Ιούνιο και συνεχίζεται με επιτυχία.
γ. Το τραπεζικό σύστημα της χώρας έχει να αντιμετωπίσει άλλα προβλήματα που εμείς δεν έχουμε. Εμείς μετά την ανακεφαλαιοποίησή μας θα μπορούμε να λειτουργήσουμε κανονικά και όχι διασωληνωμένοι.
Βεβαίως δεν θα είμαστε άκριτα και απερίσκεπτα το καταφύγιο οποιουδήποτε
Βεβαίως θα δίνουμε με μεγάλη προσοχή και πολλές και καλές διασφαλίσεις τα δάνεια
Βεβαίως θα σεβόμαστε τα χρήματα που μας εμπιστεύονται οι συνέταιροί μας.
δ. Η Τράπεζά μας θα μεγαλώσει. Από το 1,6%  της αγοράς πέρυσι τον Ιούνιο, είμαστε στο 3% και στοχεύουμε στη διάρκεια αυτής της περιόδου που το τραπεζικό σύστημα θα επιδιώκει να λύσει τα δικά του προβλήματα να καταστούμε σημαντικός παράγοντας της οικονομικής ζωής της Περιφέρειας και μεγαλώνοντας η δική μας Τράπεζα, περισσότερες επιχειρήσεις θα βρίσκουν πόρτες ανοιχτές, αυτιά ανοιχτά και διάθεση να βοηθηθεί ο πελάτης / συνέταιρος.
- χωρίς ποτέ να βάζουμε σε κίνδυνο τα χρήματα των άλλων συνεταίρων/καταθετών.
ε. Θα είμαστε ένας ισχυρός χρηματοοικονομικός οργανισμός που θα μπορεί:
- να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη
- να σχεδιάζει από χρηματοοικονομική άποψη λύσεις στα προβλήματα της περιοχής
- να παρακολουθεί και να στηρίζει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό των αυτοδιοικητικών οργανισμών της Περιφέρειας
- να ενισχύει την επιχειρηματικότητα των νέων, την καινοτομία
- να στηρίζει τις συλλογικές προσπάθειες των πολιτών μας.

Σε όλα αυτά έχουμε δώσει δείγματα γραφής.
Έχουμε ακόμη δρόμο.
Περιμένουμε τη στήριξη από τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας από το υστέρημά τους.
Περιμένουμε να γίνουν συνέταιροι μας στη νέα προσπάθεια και πορεία.