Σελίδες

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Υπόμνημα Δημάρχων Ηπείρου&Δυτικής Μακεδονίας"Φράχτης στα ελληνοαλβανικά σύνορα"

Σε μια εποχή που η συνοριακή γραμμή του Έβρου θωρακίζεται με φράχτες και ενισχύεται με αστυνομικούς απ’ όλη την Ελλάδα, η αντίστοιχη μεθόριος στα Ελληνο – αλβανικά σύνορα θυμίζει… ξέφραγο αμπέλι, όπως αποδεικνύουν με τον πιο ατράνταχτο τρόπο τα γεγονότα.
Όποιος θέλει τα περνάει, μπαίνει στο έδαφος της Ηπείρου ή της Δυτικής Μακεδονίας, αποψιλώνει δασικές εκτάσεις, ψαρεύει παράνομα, ληστεύει, σκοτώνει, μεταφέρει ναρκωτικά.


Κ. ΚΑΨΑΛΗΣ (Πωγωνίου): Το Κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του…
 • Μ. ΠΑΠΠΑΣ (Φιλιατών): Η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει…
 • ΧΡ. ΓΚΟΣΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Νεστορίου): Θέλουμε μελέτη φύλαξης των συνόρων…
 • Π. ΓΑΡΓΑΛΑΣ (Κόνιτσας): Θα αντιδράσουμε δυναμικά…Η Αστυνομία κάνει βέβαια φιλότιμες προσπάθειες να ελέγξει την παραμεθόριο, ωστόσο ούτε αρκετούς άνδρες έχει, ούτε τα αναγκαία υλικοτεχνικά μέσα, όπως συχνά επισημαίνει ο «Π.Λ.».
Οι ακρίτες λοιπόν που έχουν μείνει στις παραμεθόριες περιοχές από τη Σαγιάδα Θεσπρωτίας ως την Κρυσταλλοπηγή της Φλώρινας δε νιώθουν ασφαλείς και αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι αναγκάζονται τελικά να αφήσουν τον τόπο τους, κατεβαίνοντας προς το εσωτερικό της χώρας μας, όπως συνέβη και στην περιοχή Πωγωνίου, μετά το τραγικό περιστατικό του Μαΐου στα Κτίσματα με τη στυγερή δολοφονία ενός ηλικιωμένου ζευγαριού από Αλβανό κακοποιό.

Ενώνουν δυνάμεις
Η έντονη ανασφάλεια, λοιπόν και ο φόβος που διακατέχει τους  ακρίτες  τηςπαραμεθορίου, καθώς και ο κίνδυνος πλήρους ερήμωσης των περιοχών κατά μήκος των Ελληνο – αλβανικών συνόρων αναγκάζει τους Δημάρχους στη μεθόριο να ενώσουν δυνάμεις ζητώντας το αυτονόητο: Τη «θωράκισή» της με περισσότερη αστυνόμευση και με επάνδρωση ξανά των φυλακίων που έχουν κλείσει!

Σύσκεψη στο Καλπάκι
Χθες λοιπόν στο Δημαρχείο Καλπακίου συναντήθηκαν τέσσερις Δήμαρχοι  του λεγόμενου παραμεθόριου «τόξου» προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την επίλυση του προβλήματος. Οι Δήμαρχοι Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, Φιλιατών Μηνάς Παππάς, Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας και Νεστορίου Καστοριάς Χρήστος Γκοσλιόπουλος, στους οποίους θα προστεθεί και ο Δήμαρχος Φλώρινας που απουσίαζε από τη χθεσινή σύσκεψη, αποφάσισαν να ετοιμάσουν ένα κοινό υπόμνημα με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι τους, τα οποία σε γενικές γραμμές είναι κοινά, ζητώντας σαφείς δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους από τα συναρμόδια Υπουργεία. Παράλληλα, σκοπεύουν να ζητήσουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, καθώς και τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας για να τους εκθέσουν τα αιτήματά τους.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
«Το θέμα της αστυνόμευσης και της εγκληματικότητας αφορά άμεσα όλους εμάς στην μεθόριο περιοχή. Είναι ένα θέμα για το οποίο η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Όπως έχει απαίτηση από τους πολίτες να πληρώνουν τους φόρους και τα χαράτσια και το κάνουν, έτσι και το ίδιο το Κράτος έχει υποχρέωση απέναντι σ’ αυτούς να φυλάττει τα σύνορα και να τους παρέχει τη στοιχειώδη ασφάλεια, η οποίο όμως σήμερα δεν υπάρχει», τόνισε χθες σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της σύσκεψης ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.
Ο κ. Καψάλης επισήμανε με έμφαση πως πλέον ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, προσθέτοντας πως «ο Δήμος Πωγωνίου είναι ένας απ’ αυτούς που πλήττονται στο κύριο μέρος του και θρηνήσαμε και θύματα στο παρελθόν»! Όπως συμπλήρωσε, «σε τοπικό επίπεδο δεν μπορούμε πια να κάνουμε τίποτα. Παρά τις καλές της προθέσεις, η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της γιατί η δύναμή της είναι μικρή, θα πρέπει λοιπόν να πιέσουμε την κεντρική εξουσία».

Τα βασικά αιτήματα
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου απαρίθμησε τα βασικά αιτήματα που τίθενται από τους παραμεθόριους Δήμους προς την Κυβέρνηση και συγκεκριμένα προς τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας. Πρώτον, οι συνοριοφύλακες οι οποίοι διορίστηκαν για συγκεκριμένο σκοπό στις συγκεκριμένες περιοχές να επανέλθουν στις έδρες τους. Δεύτερον, να επανδρωθούν ξανά τα στρατιωτικά φυλάκια που έχουν κλείσει, γιατί παρείχαν ασφάλεια στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών. Τρίτον, να επανδρωθούν τα αστυνομικά τμήματα που ακόμα λειτουργούν, ώστε να εμπεδωθεί και πάλι το αίσθημα της ασφάλειας στους ακρίτες.

Ο Δήμαρχος Φιλιατών
«Η κατάσταση μέρα με τη μέρα χειροτερεύει, αφού η υποαστυνόμευση των περιοχών κοντά στα Ελληνο – αλβανικά σύνορα αποθρασύνει και τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν παραβατική συμπεριφορά», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φιλιατών Μηνάς Παππάς. Όπως είπε, το αίσθημα ασφάλειας και στο δικό του Δήμο είναι πολύ μειωμένο, τονίζοντας με έμφαση πως «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και πρέπει επιτέλους η Πολιτεία, αντί να κωφεύει, να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν»! Ο κ. Παππάς έκανε λόγο για την ανάγκη κοινής από όλους τους ενδιαφερόμενους Δήμους και δυναμικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ο Δήμαρχος Νεστορίου
«Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας απέναντι στο κεντρικό Κράτος για το γεγονός ότι πλέον τα σύνορά μας είναι αφύλακτα, οπότε μπαίνουν κακοποιά στοιχεία, ληστεύουν σπίτια, κάνουν λαθροϋλοτομία και υπάρχει ένα εντονότατο αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων, με πολλαπλές και σοβαρότατες επιπτώσεις και στη συγκράτηση του πληθυσμού και στην ανάπτυξη των ακριτικών μας περιοχών», σημείωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος.
Ο ίδιος καταφέρθηκε κατά της Πολιτείας σημειώνοντας πως «όσες υποσχέσεις δόθηκαν μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί ή γίνονται ημίμετρα που δεν λύνουν το πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τη λύση του προβλήματος με δυναμικό τρόπο στο μέλλον».
«Αυτό που θέλουμε», συνέχισε ο Δήμαρχος, «είναι να στελεχωθούν άμεσα όλα τα φυλάκια των συνόρων με επαρκές προσωπικό, να γίνονται περιπολίες από φυλάκιο σε φυλάκιο, να υπάρξει ένα πρόγραμμα στελέχωσης της συνοριοφυλακής με περισσότερο προσωπικό και μέσα, για να κάνουν πιο αποτελεσματικά τη δουλειά τους και διεκδικούμε στο πλαίσιο του νέου προγράμματος (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 20) να υπάρξει μια ολοκληρωμένη μελέτη φύλαξης των συνόρων και να χρηματοδοτηθεί από αυτό το πρόγραμμα».

Ο Δήμαρχος Κόνιτσας
Ουσιαστική χαρακτήρισε την χθεσινή συνάντηση ο Δήμαρχος Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, τονίζοντας ότι «τα κοινά προβλήματα μας αναγκάζουν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας». Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι «αν η Πολιτεία δεν ενσκύψει στα αιτήματά μας θα αντιδράσουμε πολύ πιο δυναμικά. Τα σύνορά μας είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, που δίνει το κίνητρο ακόμα και σε όσους δεν είναι εγκληματίες, τελικά να εγκληματήσουν».
Τα στρατιωτικά φυλάκια, ο σχεδιασμός της αστυνόμευσης και ο σχεδιασμός της άμυνας είναι ετεροβαρής. Η Πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να δώσει βάρος και στη φύλαξη της Ελληνο – αλβανικής οριογραμμής, υπογράμμισε ο κ. Γαργάλας.

Ο φόβος διώχνει τον κόσμο από τα χωριά της μεθορίου…

• Τις αρνητικές επιπτώσεις του στυγερού διπλού φονικού τον περασμένο Μάιο στα Κτίσματα Πωγωνίου εξακολουθεί να τις βιώνει και σήμερα το ακριτικό χωριό, γεγονός που αποδεικνύει πόσο ζωτικής σημασίας είναι η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους της παραμεθορίου, προκειμένου αυτοί να παραμείνουν στον τόπο τους.
Στα Κτίσματα, λοιπόν, μετά τη δολοφονία του ηλικιωμένου ζευγαριού από τον 30χρονο Αλβανό κακοποιό που καταδικάστηκε προχθές σε τρις ισόβια, ζουν πλέον αρκετά λιγότεροι κάτοικοι. Περίπου 30 άτομα, ηλικιωμένοι κυρίως, έχουν φύγει οριστικά απ’ το χωριό, φοβούμενοι για τη ζωή και την ασφάλειά τους! Σε δηλώσεις του χθες ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου Βασίλης Μάτσιας, που κατάγεται απ’ τα Κτίσματα, έκανε λόγο για ένα καίριο χτύπημα το οποίο έχει δεχθεί η περιοχή, που άφησε έντονα τα σημάδια του σε όλη την επαρχία Πωγωνίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πέρυσι στο χωριό έκαναν Χριστούγεννα 102 άτομα, ενώ φέτος θα είναι λιγότεροι από 75!


http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/33/22404