Οι ανασκαφές της ΔΕΗ για την εξόρυξη λιγνίτη , έβγαλαν στην επιφάνεια εντυπωσιακά στοιχεία για τους προϊστορικούς κατοίκους της περιοχής του Αμύνταιου Φλώρινας, κατά καιρούς δε , ίσως όχι μόνο σε αυτή την περιοχή .
Άλλη μια ευκαιρία που μίλησε, ελληνικά, η πανάρχαια φλωρινιώτικη γή.
Οικισμοί δημιουργήθηκαν στην περιοχή ήδη από το δεύτερο μισό της 7ης χιλιετίας π.Χ., μέσα σε λίμνες και βάλτους. Αυτοί οι οικισμοί με το πέρασμα των χιλιετιών, σιγά-σιγά, οργανώθηκαν σε γειτονιές, με κατοικίες που ξεχώρισαν σε μέγεθος, που είχαν ακόμα και μπαλκόνι στον όροφο.
Τα ευρήματα είναι πολλά στα κατεστραμμένα από φωτιά οικήματα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο εσωτερικό των κατοικιών με φούρνους ή εστίες, αποθηκευτικούς χώρους, εργαλεία κλπ.
Ανάμεσα στα εντυπωσιακότερα των ευρημάτων είναι ένα κάθισμα με τέσσερα πόδια ηλικίας περίπου 7.500 ετών, αλλά και κεραμικά θραύσματα που υποδηλώνουν τη χρήση κάποιου είδους αναδευτήρα τροφών από το μακρινό 6.000 π.Χ.!
Εξάλλου, βρέθηκε και ένα πλήθος κοσμημάτων, που αποτελούνταν κυρίως από δισκοειδείς χάνδρες ποικίλου σχήματος, μεγέθους και υλικού ή από περίαπτα και βραχιόλια. Λίθινα οστέινα αλλά και χάλκινα αντικείμενα ανάγονται στην Εποχή του Χαλκού (3.100-1.100 μ.Χ), ενώ μια γενικευμένη φωτιά στο τέλος της περιόδου καταστρέφει ολοκληρωτικά τα στοιχεία ζωής και βυθίζει στο βυθό της λίμνης τα κατάλοιπα των κατοικιών. Της μιας μόνο λίμνης, άραγε, ενός μόνο όρους;
Και μόνο την εποχή του χαλκού και του μετέπειτα σιδήρου, κι όχι στην παλαιότερη νεολιθική εποχή ή ακόμα και την παλαιολιθική;
Να σκεφτούμε ότι αυτά που επίσημα και δημόσια δηλώνονται είναι βέβαιο ότι αναφέρονται στο σύνολο των ευρημάτων και των δεδομένων στην εποχή έως το 10 χιλ προ Χριστού και πολύ πιο πίσω, στην περιοχή μας;
Όλα τα παραπάνω, μαζί με ανάλογα ευρήματα πανάρχαιων λιμναίων οικισμών και ελληνικής γραφής και στην περιοχή της Καστοριάς, δείχνουν σαφώς ότι τα όρια της επίσημης ιστορίας πρέπει να αναπροσαρμοστούν, περιλαμβάνοντας μεγάλο μέρος από την λεγόμενη προϊστορία, αφού όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν μείζονα ελληνικά στοιχεία, ευρήματα και δεδομένα, ανατρέποντας την επίσημη ιστορία. ( ή κατά άλλους την κάθε συμβατική υπερπαπλουστευμένη γνώση ή επινόηση περί «ινδοευρωπαϊκότητας»;).
Η επίσημη πληροφόρηση σήμερα για όλα τα ευρήματα είναι επιτακτική ανάγκη, πέρα από ιστορική-επιστημονική γνώση και για καθαρά τουριστικούς λόγους .
Η περιοχή είναι Ελλάδα, πολύ πριν την έλευση των Δωριέων Μακεδόνων και μη, πολλές χιλιάδες χρόνια προ Χριστού και πολύ προ Αλεξάνδρου και των Αργειτών, πολύ πριν τη γνωστή και επίσημη ιστορία, σαφώς και πολύ πριν την σλαβοψευδή παραμυθοποιεία , μετά Χριστόν.
Ο Φλωρινιώτης ιστοριολάτρης