Σελίδες

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Πέντε ξένες πρεσβείες ζήτησαν ήδη τη μετάφραση του νομοσχεδίου για τη «Μικρή ΔΕΗ»


Πέντε ξένες πρεσβείες ζήτησαν ήδη τη μετάφραση του νομοσχεδίου για τη «Μικρή ΔΕΗ», γεγονός ενδεικτικό του επενδυτικού ενδιαφέροντος που θα πρέπει να αναμένεται με την υλοποίηση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης.

Η ΔΕΗ αποτιμά την αξία του χαρτοφυλακίου που θα μεταβιβαστεί σε τρίτους (ισχύος 2.690 MW) σε 1,5-2 δισ. ευρώ και αναμένει ενδιαφέρον κυρίως από εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης με εμπειρία στη λειτουργία ανθρακικών σταθμών.


 
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι γερμανικές RWE και EON, οι οποίες έχουν δείξει και στο παρελθόν ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού αλλά στην παρούσα συγκυρία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, λόγω του προγράμματος απόσυρσης πυρηνικών εργοστασίων και της μείωσης της ζήτησης στην αγορά της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι η γερμανική είναι η μία από τις 5 πρεσβείες που ζήτησε τη μετάφραση του νομοσχεδίου για τη «Μικρή ΔΕΗ».
Απόλυτα ερμηνεύσιμο είναι για την εγχώρια αγορά και το ενδιαφέρον που εκφράστηκε από την ιταλική και τη γαλλική πρεσβεία. H ιταλική Edison συμμετέχει ήδη στην ελληνική αγορά μέσω της Elpedison (κοινοπραξία με ΕΛΠΕ) και δεν έχει κρύψει ποτέ το ενδιαφέρον της για τη ΔΕΗ. Δεν αποκλείεται όμως εκδήλωση ενδιαφέροντος και από την ΕΝΕL η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στον χώρο των ΑΠΕ και έχει ακολουθήσει επεκτατική πολιτική στον χώρο των Βαλκανίων. Η γαλλική EDF θεωρείται από τις πιο εύρωστες οικονομικά εταιρείες στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή και ελέγχει την ιταλική Εdison. Γαλλικό ενδιαφέρον θεωρείται πολύ πιθανό να εκφραστεί και από την Gaz De France – Suez που αποτελεί συνεταίρο της ΤΕΡΝΑ στην μονάδα ΗΡΩΝ ΙΙ.
Εκπληξη έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον που εκφράστηκε από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας για το σχετικό νομοσχέδιο. Το πιθανότερο πάντως, είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον να περιστραφεί γύρω από τους υφιστάμενους επενδυτές στον χώρο της ηλεκτροπαραγωγής. Πρόκειται για τους ομίλους ΕΛΠΕ, Mυτιληναίου, Μότορ Οϊλ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και Ελληνική Τεχνοδομική, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να αναζητήσουν εταίρους στο εξωτερικό προκειμένου να διεκδικήσουν το χαρτοφυλάκιο της «Μικρής ΔΕΗ».
Για τους… «ντόπιους» ηλεκτροπαραγωγούς, ο συνεταιρισμός με ξένους μοιάζει να είναι μονόδρομος και αυτό γιατί από μόνοι τους δεν μπορούν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια. Θα είναι επίσης αδύνατον στο νέο περιβάλλον που θα διαμορφωθεί με το δίπολο «Μικρής» και «Μεγάλης» ΔΕΗ, να ανταγωνιστούν έχοντας στο χαρτοφυλάκιό τους μονάδες με μοναδική πρώτη ύλη το φυσικό αέριο. Οι συμπράξεις μεταξύ των υφιστάμενων επενδυτών στην ηλεκτροπαραγωγή αποτελούν επίσης μια διέξοδο για τους εγχώριους ομίλους και ήδη κάποιοι διαβλέπουν τέτοια δείγματα στη συνεργασία των ΤΕΡΝΑ και Ελλ-Τεχν στη διαχείριση των ορυχείων Αχλάδας στη Φλώρινα.
Καθημερινή
- See more at: http://www.kozan.gr/?p=150382#sthash.nj3ea8EK.dpuf