Σελίδες

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΒΑΛΣΑΜΟ Η΄ ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ : Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΩΦΕΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 ΑΝΩ ΤΩΝ 2.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΣΤΡΕΜΜΑ, ΑΚΟΜΑ  ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΚΛΙΝΕΙΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΑΓΡΟΥΣ

Το σπαθόχορτο ή βάλσαμο είναι  γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
 Άλλες ονομασίες του :Βαλσαμόχορτο, Λειχηνόχορτο, Yπερίκη, Χελωνόχορτο, Βότανο του Άη-Γιάννη του Προδρόμου (υπάρχει και σχετικός μύθος).
 Ο Ιπποκράτης κι ο Διοσκουρίδης  το χρησιμοποιούσαν για την αποθεραπεία των  ασθενών τους. Μία από τις ιδιότητες του βάλσαμου ήταν  η χρήση του για την πλέον «βιολογική»ταρίχευση των νεκρών. Από την ιδιότητά του αυτή, πήρε και το όνομα Βάλσαμο. (σήμερα χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό η γνωστή  φορμόλη)
Πλήθος  τα  θεραπευτικά συστατικά  του και πολλές  οι ιδιότητές τους:





Τα  κίτρινα ακτινόμορφα άνθη, του βάλσαμου ή σπαθόχορτου, έχουν την μέγιστη συγκέντρωση των πιο ωφέλιμων συστατικών με κυριότερα από αυτά την υπερικίνη και την υπερφορίνη, οι οποίες συνεργάζονται στην αύξηση των επιπέδων των διαβιβαστών του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη και η νοραδρεναλίνη. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές διατηρούν την κανονική διάθεση και τη συναισθηματική σταθερότητα
Η ουσία υπερικίνη έχει αντισηπτική επίδραση κατά των ιών και των βακτηρίων, με αποτέλεσμα την επούλωση των πληγών και την καταπολέμηση των μολύνσεων.
 Η τανίνη, η οποία υπάρχει σε ολόκληρο το φυτό, έχει στυπτικές ιδιότητες, ενώ οι φλαβονόλες μειώνουν τις φλεγμονές.

Συνταγή για φτιάξιμο σπαθόλαδου

Το σπαθόλαδο ή βαλσαμέλαιο είναι προιόν που παράγεται από το φυτό σπαθόχορτο και από ελαιόλαδο.
 Αφού κόψουμε το φυτό κοντά στο άνθος του, χωρίς να το ξεριζώσουμε και μάλιστα στην εποχή που βρίσκεται σε ανθοφορία (Μάϊος – Ιούνιος), ρίχνουμε τις κορυφές με τα άνθη σε  παρθένο ελαιόλαδο σε γυάλινη φιάλη, σε ποσότητα 40% σπαθόχορτο και το υπόλοιπο  παρθένο ελαιόλαδο και το αφήνουμε στον ήλιο για 2-3 ημέρες , ώστε  να κοκκινήσει.
Δεν  πρέπει να αφήνουμε το σπαθόλαδο περισσότερες ημέρες στον ήλιο, γιατί το ελαιόλαδο που περιέχει, αν είναι εκτεθειμένο για αρκετές ημέρες στον ήλιο ταγκιάζει και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο, παρά μόνο για εξωτερική χρήση. Μετά από 30 έως 40 ημέρες το σπαθόλαδο είναι έτοιμο για χρήση.
Πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος.


Ιστορικές και σημερινές φαρμακευτικές ιδιότητες του σπαθόλαδου

Πρόκειται για το περίφημο Βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι πολεμιστές για την επούλωση των πληγών από τα σπαθιά των αντιπάλων. (Αυτό που σήμερα ,σε ένα βαθμό, αντικαθιστά η  αλόη βέρα )
Είναι αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες, επουλωτικό, είναι ιδανικό για κάθε πόνο ρευματικό και για τους πόνους των αρθρώσεων. Για κάθε είδους πληγές, κακώσεις, μώλωπες, εγκαύματα, φλεγμονές, έλκη, οιδήματα.
Για κράμπες, πιασίματα και ψύξεις, νευραλγίες και πονοκεφάλους. Κάνουμε επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά. Μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με μια διαποτισμένη γάζα.
Οι αρχαίοι έλληνες το χρησιμοποιούσαν επίσης εκτός από την περιποίηση των πληγών και των τραυμάτων, των εσωτερικών μολύνσεων και των νευραλγιών και  για ισχιαλγίες και δαγκώματα από δηλητηριώδη ζώα.
Για πολλούς αιώνες χρησιμοποιήθηκε εκτός από  την αντιμετώπιση νευραλγιών, επίσης της νυκτερινής ενούρησης, της κατάθλιψης, της αϋπνίας και της κακής ψυχικής διάθεσης των γυναικών που προέρχεται από την εμμηνόπαυση, ακόμα και για την αντιμετώπιση της μελαγχολίας και της τρέλας αλλά  και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Εφαρμογές-χρήσεις του σπαθόλαδου-οδηγίες:

Στην περιοχή που υπάρχει το πρόβλημα, αφού την καθαρίσουμε, επάλειψη με αρκετή ποσότητα σπαθόλαδου . Στη συνεχεία αφήνουμε το σπαθόλαδο για λίγη ώρα (30'-60') μέχρι να απορροφηθεί.

Το Σπαθόλαδο ή Βαλσαμέλαιο είναι και πόσιμο. Συνιστάται ιδιαίτερα για το έλκος, τις κολίτιδες, την επώδυνη πέψη και τις ξινίλες του στομάχου. Τελευταία χρησιμοποιείται και ως αντικαταθλιπτικό, πάντα βέβαια με την συμβουλή του γιατρού και όχι σε μεγάλες δόσεις, όταν παίρνουμε και χάπια.
Πίνουμε μισό κουταλάκι του γλυκού, το πρωί, νηστικοί, και το βράδυ πριν την κατάκλιση, και όποτε παρουσιάζεται πρόβλημα. Συνιστάται η συχνή λήψη σε μικρές δόσεις. Ως πόσιμο δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα με υπέρταση.

Ιδανικό για κάθε θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ, μπορεί να εμπλουτισθεί με αιθέρια έλαια, ανάλογα με την περίπτωση, ή να συνδυαστεί με άλλα έλαια (π.χ. αμυγδαλέλαιο, έλαιο αβοκάντο κ.λ.π.).Επίσης με μελισσοκέρι και πρόπολη δημιουργεί κεραλοιφή που βοηθά στα σκασμένα χείλη, τα χέρια και αναπλάθει τα κύτταρα.
Επειδή η Υπερικίνη, που εμπεριέχεται στο φυτό είναι φωτοευαίσθητη ουσία συνίσταται η χρήση του σπαθόλαδου κυρίως τις βραδινές ώρες.
Το αποξηραμένο σπαθόχορτο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να το πίνουμε σαν τσάι ή ως σκόνη για την παρασκευή διαφόρων αλοιφών.

Εύρος συστατικών  που περιέχει:
     - Είναι πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις, όπως το καφεϊκό οξύ και τα φλαβονοειδή.
            - Το αιθέριο έλαιο του βάλσαμου περιέχει περίπου 40 διαφορετικά συστατικά.
           -  Το φυτό του βάλσαμου περιέχει 0,6-3 ml αιθέριου ελαίου ανά κιλό φυτικής μάζας.
           - Το βάλσαμο έχει το αιθέριο έλαιο στα φύλλα, τους βλαστούς, τις ρίζες, τα άνθη.
  -   Η περιεκτικότητα του φυτού σε αιθέριο έλαιο ποικίλλει ανάλογα με την περίοδο ανθήσεως.



Οικονομία-αγροτική παραγωγή-μεταποίηση  του βάλσαμου ή σπαθόχορτου:

 Το σπαθόλαδο , ως μεταποιητικό προϊόν,  είναι ανταγωνιστικό  όταν  παράγεται  σε  τοπικές οικονομίες  όπου παράγεται τοπικό λάδι( γνωστό σπαθόλαδο παράγει η Θάσος).
 Oμως αυτό  δε σημαίνει ότι  δεν είναι και ως πρωτογενές ,από μόνο του , σημαντική  εναλλακτική καλλιέργεια  και μάλιστα  χωρίς  φροντίδα  και σε ορεινό φτωχό έδαφος (αγρούς σε κλίση).

   Η  καλλιέργεια του βάλσαμου  και οι προοπτικές της:

 Εμφανίζει μεγάλες προοπτικές, το βάλσαμο ένα προϊόν που χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες τροφίμων και φαρμάκων. Η αγορά του βάλσαμου  χαρακτηρίζεται μεν  από  μικρό αριθμό των αγοραστών χονδρικής, όμως  η παγκόσμια αγορά για βιολογικά φαρμακευτικά φυτά είναι σε διαρκή ανάπτυξη.
Χωρίς ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες, το βάλσαμο είναι  ικανό να δώσει μια διέξοδο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική γεωργία.

Η καλλιέργεια του βάλσαμου στη χώρα μας μπορεί να δώσει ακαθάριστο εισόδημα 2.000 μέχρι  2.500 ευρώ ανά στρέμμα , αφήνοντας σημαντικό κέρδος στους καλλιεργητές, δεδομένου ότι το ετήσιο στρεμματικό κόστος παραγωγής υπολογίζεται μεταξύ 250 και 350 ευρώ.
Οι αποδόσεις επίσης του βάλσαμου , ανάλογα με τη γονιμότητα του εδάφους, τις καλλιεργητικές πρακτικές, τις μετεωρολογικές συνθήκες, τη μέθοδο συγκομιδής, τις συνθήκες αποξήρανσης κλπ.

Η αποξήρανση είναι το σημαντικότερο στάδιο που καθορίζει κατά πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα του προϊόντος και επομένως τις δυνατότητες εμπορίας.
Το αποξηραμένο βάλσαμο πωλείται προς 10-15 ευρώ το κιλό, ίσως και περισσότερο, ανάλογα με τη χρήση και τις συμφωνίες.

 Βεβαίως, όπως  πριν από κάθε καλλιέργεια , απαιτείται  η μελέτη και η δοκιμαστική καλλιέργεια, παράλληλα με την σχετική εκ των προτέρων  έρευνα  αγοράς!

                                                                  Ο  εμπειρικός ερευνητής

ΥΓ:  α)Σαφώς , για την αποτίμηση της φαρμακευτικής αξίας του  βάλσαμου είναι  η χρήση του πάνω σε μια πληγή που πονάει…
        β) Ομοίως , η οικονομική αποτίμηση  της αξίας  στροφής  προς το κάθε αγροτικό προϊόν, όπως το βάλσαμο , είναι  η  «οικονομική πληγή» της κρίσης…
        γ)  Στον τόπο μας όμως δυστυχώς και τα  βάλσαμα είναι παραγκωνισμένα , μεταξύ  των επιλογών μας …και δε λείπουν ούτε οι «πόνοι» ούτε η «κρίση» !