Σελίδες

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Αντίδραση στη «μικρή ΔΕΗ»

Η ψήφιση του νομοσχεδίου με τίτλο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας», που αφορά τη δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ» στην οποία προβλέπεται να ενταχθούν τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας της περιοχής μας και τα ορυχεία τους, αποτελεί ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και κατάφορη αδικία κατά της περιοχής του Δήμου Αμυνταίου.
Πρόκειται για ένα καταστροφικό σχέδιο που θα φέρει πολύ δυσάρεστες εξελίξεις στην περιοχή μας.





Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δεν είναι η μοναδική λύση για τη διασφάλιση του στόχου της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
Από το καλοκαίρι του 2012 ο Δήμαρχος Αμυνταίου και Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων κ. Μάκης Ιωσηφίδης είχε αναπτύξει αλληλογραφία με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος είχε συμμεριστεί τις ανησυχίες του Δημάρχου σχετικά με την εισροή αναξιόπιστων επενδυτών στις λιγνιτικές μονάδες της περιοχής. Επιπρόσθετα, στη συγκεκριμένη αλληλογραφία ο κ. Αλμούνια είχε αναφέρει ότι η επίλυση του θέματος του ανταγωνισμού της αγοράς ενέργειας αποτελεί αρμοδιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης και μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους!
Επίσης, ο Δήμαρχος Αμυνταίου και Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για δημιουργία επιχειρήσεων Διαχείρισης και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας με τη συμμετοχή Δήμων και πολιτών, προκειμένου να παράγεται υπεραξία που θα αξιοποιείται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Με την πρόταση αυτή είχε συμφωνήσει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια κ. Γκίντερ Έντιγκερ, τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησης όσο και δια μέσω της αλληλογραφίας που είχε με τον κ. Ιωσηφίδη.
Από τα παραπάνω εξάγεται το συμπέρασμα ότι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δεν αποτελεί μονόδρομο, αλλά κακή επιλογή της Κυβέρνησης που θα την πληρώσουν τα παιδιά μας.
Επιπλέον, η αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος της περιοχής μας πρέπει να συνεχίσει να είναι πρώτη προτεραιότητα στο πλαίσιο διεκδίκησης της περιοχής, με πρωταρχικούς στόχους την αποκατάσταση των παλιών ορυχείων και την αποζημίωση των τοπικών κοινωνιών για τις μεγάλες ζημιές που έχουμε υποστεί.
Είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ έχει την υποχρέωση να αποκαταστήσει τα ανενεργά ορυχεία. Εμείς τονίζουμε ότι οι αποκαταστημένες εκτάσεις πρέπει να επιστραφούν στις τοπικές κοινωνίες.
Είναι επίσης γνωστό ότι οι αγρότες μας έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από την υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα, όπως επίσης υπάρχουν χωριά που περιμένουν την μετεγκατάστασή τους και άλλα πολλά για τα οποία μία ευνομούμενη Πολιτεία έπρεπε ήδη να έχει επιληφθεί!
Η εξόρυξη του λιγνίτη και η παραγωγή ενέργειας έχουν δημιουργήσει μία σειρά σημαντικών περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, η επίλυση των οποίων είναι αδύνατο να προέλθει από ιδιωτικά συμφέροντα.
Επίσης, οι πολίτες της περιοχής δεν μπορούν να βασιστούν στις «δεσμεύσεις» ενός πολιτικού συστήματος που έχει αποδειχθεί ότι είναι αναξιόπιστο και πρέπει να αγωνιστούν ενάντια στη ψήφιση και εφαρμογή του νομοσχεδίου.
Η αντίδραση στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» είναι αντίδραση στην προσπάθεια υποθήκευσης της περιοχής μας. Πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες στη διεκδίκηση για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας!


Γραφείο Τύπου
Δήμου Αμυνταίου