Σελίδες

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Ο Νίμιτς στην Αθήνα μετά τα Σκόπια/ Σήμερα συνάντηση με Βενιζέλο

Στην Αθήνα από τα Σκόπια έρχεται σήμερα Τετάρτη ο Μάθιου Νίμιτς, προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στις συνομιλίες Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Ο κ. Νίμιτς θα έχει συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο Μ.Νίμιτς πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια τη Δευτέρα και την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι.





«Τα προβλήματα δεν πρέπει να αφήνονται να σιγοβράζουν αλλά να επιλύονται εγκαίρως» δήλωσε στα Σκόπια. Επισήμανε ότι αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Γερμανία, επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Εκανε ειδική αναφορά στο ενδιαφέρον της Ανγκελα Μέρκελ στο θέμα του ονόματος.

"Αρκετές ιδέες για το ζήτημα της ονομασίας" είπε ότι μπήκαν στο τραπέζι και εξετάζονται από τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας. Χαρακτήρισε την παρούσα φάση, μετά τις εθνικές εκλογές στην ΠΓΔΜ και τις ευρωεκλογές του 2014, "κατάλληλη" για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Σε ερώτηση αν οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αφορούν και ζητήματα «εθνικής ταυτότητας», ο κ.Νίμιτς είπε ότι στα Ηνωμένα Έθνη δεν γίνεται λόγος για τέτοια θέματα.

«Οι άνθρωποι έχουν τη δική τους ταυτότητα και στα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις γι' αυτά τα θέματα. Η δική μου εντολή, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ, αφορά αποκλειστικά το ζήτημα της ονομασίας» ανέφερε ο κ.Νίμιτς.

Σε ερώτηση «κατά πόσον η δήλωση του έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα "βοηθά" στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», ο Νίμιτς απάντησε ότι δεν σχολιάζει μεμονωμένες δηλώσεις.

«Βρίσκομαι εδώ στα Σκόπια. Ξέρω ότι οι άνθρωποι έχουν τη δική τους γλώσσα. Καθ' όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρξαν δηλώσεις που αποσπούσαν την προσοχή από τον κύριο στόχο, που είναι η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας απαιτείται εποικοδομητική στάση και από τα δύο μέρη, όπως και τήρηση του πλαισίου εντός του οποίου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.