Σελίδες

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Ι.ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ολοκληρώθηκε το Αναπτυξιακό Συνέδριο Φλώρινας, με τίτλο «Αειφόρος Ανάπτυξη-  Τουρισμού- Επιχειρηματικότητας και Διαβαλκανικής Συνεργασίας στη Φλώρινα», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Αμύνταιο και στη Φλώρινα, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2014
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή των Δήμων Αμυνταίου, Πρεσπών και Φλώρινας.
Κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, στο χαιρετισμό του είπε:







«Σας καλωσορίζω στον τόπο μας κι εύχομαι με αφορμή το τριήμερο αυτό συνέδριο, να έχουμε μια ουσιαστική και αποδοτική συνεργασία προς όφελος των πολιτών και της περιοχής μας.
Θα μου επιτρέψετε να καταθέσω μερικές σκέψεις μου, που πιστεύω θα συμβάλλουν στο να αποσαφηνίσουμε τους στόχους μας και να προδιαγράψουμε πέρα από το τυπικό, το ουσιαστικό περιεχόμενο του συνεδρίου μας.
Στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία ενός πλαισίου ιδεών  και θέσεων, προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας  δυναμικής οικονομίας. Η οικοδόμηση ενός πετυχημένου μοντέλου, το οποίο θα απαντά  στις ανάγκες της κοινωνίας μας για πρόοδο, ανάπτυξη και συνοχή.
Το πρόβλημα της ανεργίας και των ανισοτήτων στην απασχόληση, αποτελεί κεντρικό ζήτημα για την  Δημοτική αρχή του Δήμου Φλώρινας κι εκτιμώ και του συνόλου της ΠΕ Φλώρινας.
Γνωρίζουμε πολύ καλά πως  ένα πολύ μεγάλο δυναμικό μένει αναξιοποίητο, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην παραγωγικότητα όσο και την καινοτομία. Η αναζήτηση λύσεων, η επεξεργασία και η υλοποίηση αποτελεσματικής πολιτικής για την απασχόληση, πρέπει να ενεργοποιήσει και να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της  Περιφέρειας, προς μία κατεύθυνση. Προς την επίτευξη ενός ουσιαστικού και μετρήσιμου αποτελέσματος, με περιβαλλοντική βιωσιμότητα και συνέχεια στο παραγωγικό γίγνεσθαι. Κι εδώ μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το συνέδριο μας.
Δυστυχώς η περιοχή μας χαρακτηρίζεται από μια στασιμότητα στην οικονομία, η οποία οικονομία συρρικνώνεται κάθε χρόνο.
Η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, η ελαχιστοποίηση της κοινωνικής οικονομίας, εξ αιτίας μιας για αρκετά χρόνια αντιλαϊκής πολιτικής, δημιουργεί ένα κοινωνικό κανιβαλισμό στη συμπεριφορά των πολιτών, πολύ επικίνδυνο για τη συνοχή της κοινωνίας μας.
Και κοντά σ’ αυτά έρχεται και η δυστοκία του κράτους να επενδύσει. Τα πάντα θυσιάζονται στην αδηφάγο ιδιωτική πρωτοβουλία, που δημιουργεί στην αμειβόμενη εργασία, συνθήκες γαλέρας. Είναι γνωστά τα κουφάρια στα ορυχεία της πρώην Βιολιγνίτ, αυτά που γίνονται τώρα στην Αχλάδα με την εταιρία «ΑΚΤΩΡ», κι αυτά που πάει να κάνει η κυβέρνηση στη Βεύη. Χρειάζονται δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ, για να αποκατασταθούν τα εδάφη στην περιοχή της Βεύης.
Η ανεργία είναι σήμερα ο εφιάλτης κάθε οικογένειας. Δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει έναν τουλάχιστο άνεργο. Η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος περίπου  40%, η στασιμότητα της ανάπτυξης, η αποδόμηση του παραγωγικού ιστού, δημιούργησε ένα ασφυκτικό περιβάλλον απογοήτευσης, πικρίας και αγανάκτησης στον πολίτη. Κι ενώ μειώθηκε το εισόδημα, οι οικογενειακές δαπάνες, αντί να μειωθούν ανάλογα, διπλασιάστηκαν.
Σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση αυτή λειτούργησε πολλαπλασιαστικά στην περιοχή μας, επειδή η τοπική οικονομία δεν είχε στέρεες βάσεις, με αποτέλεσμα να καταστραφεί κυρίως ο πρωτογενής τομέας.  Δεν υπάρχει παραγωγή, δεν υπάρχει διάθεση για παραγωγή. Αυτό που επικρατεί είναι η απελπισία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του έγκριτου καθηγητή Σάββα Ρομπόλη,  από τα 100 προϊόντα που καταναλώνουμε στην Ελλάδα, τα 27 τα παράγουμε στην Ελλάδα και τα 83 τα εισάγουμε. Είναι δυνατόν  να ζήσει έτσι μία χώρα; Πρέπει να μείνουμε απαθείς στα τεκταινόμενα και τις εξελίξεις; Ασφαλώς όχι.
Τέτοιες στιγμές χρέους, πρέπει να χαράξουμε την πορεία μας προς το μέλλον.  Να δούμε, όπως γράφει κι ο Στρατής Μυριβήλης: «από πού ήρθαμε – ποιες στράτες περάσαμε. Σε ποια ριζικά τραβάμε».
Είναι γεγονός πως οι κυβερνήσεις διαχρονικά δεν έχουν προσέξει την  Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, δεν πρόσεξαν όσο έπρεπε και όσο χρειαζόταν την ΠΕ Φλώρινας. Και ισχυρή Περιφέρεια σημαίνει ισχυρά σύνορα.  Δυστυχώς, η αποψίλωση της περιοχής μας από κρατικές και κοινωνικές δομές συνεχίζεται επικίνδυνα, παρά τις αντιδράσεις μας.
Όμως, δεν μπορούμε να μιλάμε για  οικονομική ανάπτυξη και αξιοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων χωρίς συστηματική προσπάθεια για αύξηση των επενδύσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, στην έρευνα και την καινοτομία.
Δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρό και βιώσιμο κοινωνικό σύστημα χωρίς σχεδιασμό.
Στην περιοχή μας η μόνη βαριά βιομηχανία που αναπτύχθηκε είναι οι  μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ. Όμως η μονοδιάστατη αυτή οικονομική ανάπτυξη δεν μπόρεσε να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, δε βοήθησε σε μια εύρωστη τοπική οικονομία, που να στηρίζεται σε μια σύγχρονη παραγωγή.  Κι αυτό γιατί δεν υπήρξε σωστός σχεδιασμός και εφαρμογή του.
Η περιοχή μας, λόγω της δραστηριότητας της ΔΕΗ, θεωρείται λανθασμένα μία από τις πλουσιότερες περιοχές της Ελλάδας.
Πιστεύουμε ότι έπρεπε να  υπάρχει μία διαφορετική κοινωνική πολιτική από τη ΔΕΗ προς την περιοχή μας τόσα χρόνια που, ενώ πλουτίζει εξαιτίας του ορυκτού πλούτου της περιοχής μας, τα ανταποδοτικά οφέλη είναι μηδαμηνά.
Πέρα από την επιβάρυνση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που υφιστάμεθα, έχει δημιουργηθεί επίσης και σοβαρή ζημιά στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα με τις αντλήσεις που έκανε επί χρόνια για την κάλυψη των αναγκών της.
Χωρίς να θέλω να παρεξηγηθώ ότι βάλλω κατά άλλων περιοχών της Ελλάδας, θα σας αναφέρω ένα απλό παράδειγμα. Ετησίως για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης ή της Σαντορίνης, όπου δεν υπάρχουν μονάδες της ΔΕΗ ξοδεύονται  300 εκατομμύρια ευρώ!!!! Η τιμολογιακή πολιτική όμως σε όλη την Ελλάδα είναι η ίδια. Η περιοχή μας όμως, έχει επιπλέον  και μια μεγάλη ρύπανση, την οποία δε μοιραζόμαστε με κανέναν άλλο.
Κυρίες και Κύριοι,
Η δική μας πολιτική έχει ως στόχο τη διαμόρφωση νέων προϋποθέσεων για την τοπική οικονομία και τη θεμελίωση νέας προοπτικής για το νομό και τη Δυτική Μακεδονία. Οι αποφάσεις μας έχουν ως οδηγό την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόοδο και την ευημερία των συμπατριωτών μου. Θεωρούμε την επιχειρηματικότητα στον τουριστικό τομέα ως τον κυριότερο μοχλό για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη δημιουργία πλούτου. Πλούτου, που θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε την κοινωνική ευημερία, να αντιμετωπίσουμε την ανεργία και κυρίως αυτή των νέων ανθρώπων.
Παράλληλα με την τουριστική ανάπτυξη, αναγκαιότητα είναι και η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, με ποιοτικά προϊόντα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο με την αξιοποίηση του πολιτιστικού μας αποθέματος, θα δώσει ώθηση στην παραγωγή και την ανάπτυξη. Θα κάνει την κρίση ευκαιρία. Θα δώσει δουλειά και θέσεις εργασίας.
Και όλα αυτά με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και με οικολογική ευαισθησία.
Θα αναρωτηθεί κανείς: υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στην περιοχή μας; Η απάντηση είναι καταφατική και θα αναλυθούν σήμερα εδώ από τους εξαίρετους εισηγητές του συνεδρίου. Μπορούμε να παράξουμε προϊόντα και υπηρεσίες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και που θα αποτελούν και την ταυτότητά μας ως περιοχή.
Θα μου πείτε, γιατί τότε δεν αξιοποιούνται; Εδώ είναι η καρδιά του προβλήματος και της υστέρησης μέχρι σήμερα.
Στην περιοχή μας ποτέ δεν έλειψαν οι ιδέες, οι καινοτόμες προτάσεις. Εκεί που κολλούσαμε και κολλάμε είναι η εξειδίκευση, η ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα και η δημιουργία προϋποθέσεων για την επιχειρηματική δράση. Η Φλώρινα εξακολουθεί και σήμερα να είναι απομονωμένη, λόγω έλλειψης ενός σύγχρονου και λειτουργικού δικτύου υποδομών.
Όμως, πέρα απ’ αυτές τις γενικές διαπιστώσεις, υπάρχουν και σοβαρές αγκυλώσεις, υστερήσεις που αποτελούν ανασχετικό παράγοντα στην ανάπτυξη, που αν δεν λυθούν  θα καταστραφούν κλάδοι ολόκληροι της τοπικής οικονομίας.
Αναφέρω επιγραμματικά.
1. Στον πρωτογενή τομέα, πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των μετεγκαταστάσεων, με χαμηλό κόστος για τους κτηνοτρόφους μας. διαφορετικά καταστρέφεται ολοκληρωτικά η κτηνοτροφία, οδηγώντας τους κτηνοτρόφους στην ανεργία και την απελπισία.
-Να ολοκληρωθούν οι αναδασμοί και να προχωρήσουμε σε νέους, γιατί χωρίς αυτούς ούτε αναδιάρθρωση καλλιεργειών μπορούμε να κάνουμε, ούτε το αγροτικό εισόδημα μπορούμε να αυξήσουμε ούτε τα φράγματα και τους ταμιευτήρες μπορούμε να αξιοποιήσουμε.
Το φράγμα της Τριανταφυλλιάς μπορεί να αρδεύσει 45 με 50.000 στρέμματα, εφόσον γίνουν αναδασμοί στον κάμπο της Φλώρινας.  Με την υπάρχουσα κατάσταση μπορούν να αρδευτούν μόνο 15.000 στρέμματα.
-Πρέπει να λυθεί με στέρεο και μακρόχρονο τρόπο η επιστημονική υποστήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων στην ενασχόληση τους στις νέες και μοντέρνες καλλιέργειες για τις οποίες είναι ανοιχτή η εθνική και ευρωπαϊκή αγορά. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένουν στην τύχη τους οι καλλιεργητές αρωματικών φυτών και βιολογικών προϊόντων.
-Να οργανωθεί σωστά το συνεταιριστικό κίνημα για να αποτελέσει τον μοχλό στην ποιότητα, των παραγομένων προϊόντων, στην τυποποίηση και την εμπορία. Να παρέχει την επιστημονική γνώση στα μέλη του, να καθιερώσει τη συμβολαιακή γεωργία που ακόμα στην περιοχή μας βρίσκεται σε νηπιακή κατάσταση.
2. Στον τομέα της ενέργειας, είμαστε σταθεροί και αμετακίνητοι στη θέση μας. Θέλουμε τα ορυχεία να δοθούν στους δήμους για να αξιοποιηθούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
-Θέλουμε ενιαία και δημόσια ΔΕΗ με κοινωνικό χαρακτήρα, για να σταματήσει η ληστρική εκμετάλλευση της περιοχής μας. Για να μη θιγεί η αξιοπρέπεια των εργαζόμενων, για να προστατευτεί το περιβάλλον και η ποιότητα της ζωής μας.
-Δυστυχώς στον τομέα της μόλυνσης του περιβάλλοντος είμαστε πρωταθλητές. Το μισό περίπου χρόνο η μόλυνση είναι πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Κι αφού αναπνέουμε καρκίνο, ζητούμε δωρεάν ρεύμα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της περιοχής μας. Άλλωστε δεν ζητάμε να κάνει επί πλέον δαπάνη το κράτος και να επιβαρύνει τους πολίτες άλλων περιοχών. Έχουμε συγκεκριμένη πρόταση με αριθμούς.
-Οι  συνολικές μας θέσεις για την ενέργεια και τον ορυκτό πλούτο είναι γνωστές , διατυπωμένες τόσο από τον Δήμο Φλώρινας όσο και από το δίκτυο ενεργειακών δήμων και είναι στη διάθεση του συνεδρίου.
Χρειαζόμαστε ολοκληρωμένες τοπικές στρατηγικές για την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης. Κι αυτές μπορούν να αποφασιστούν εδώ.
Να δώσουμε ουσία και περιεχόμενο στις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στον πρωτογενή τομέα και αυτόν των υπηρεσιών. Να συνδέσουμε αρμονικά τα ποιοτικά μας προϊόντα με την ανάδειξη των γραφικών περιοχών μας και του πολιτισμού μας, με την επισκεψιμότητα και  την αύξηση του χρόνου παραμονής των επισκεπτών στην περιοχή μας.
Η Αγροτική οικονομία, η ενέργεια και ο τουρισμός είναι οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους μπορούμε να επενδύσουμε, για να καταργηθεί η αντιπαραγωγική λογική και να αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών της ΠΕ Φλώρινας και ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας.
Το συνέδριο μας ας γίνει η αφετηρία, για ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα προσπάθεια ανάπτυξης και προόδου για τον κάθε πολίτη. Ας κάνουμε την κρίση ευκαιρία για προκοπή».