Σελίδες

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Λαφαζανης: Το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ μπορεί να μειωθεί κατά 20-40%

Κατά 20 με 40% μπορεί να μειωθεί το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με συνέπεια μέρος του οφέλους αυτού να περάσει και στους τελικούς καταναλωτές, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις μεγάλες βιομηχανίες.
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επικαλούμενος μελέτη που έχει ετοιμάσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με την απερχόμενη διοίκηση της οποίας συναντήθηκε σήμερα, σε πολύ καλό και παραγωγικό κλίμα όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός.






Σύμφωνα με τη μελέτη, όπως είπε ο υπουργός, υπάρχουν μια σειρά απο κινήσεις που μπορούν να γίνουν, όπως η μετακύλιση στον καταναλωτή της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο περιορισμός των αποζημιώσεων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (ούτως ή άλλως το σχέδιο που έχει υποβληθεί στην Κομισιόν για τα ΑΔΙ φέρνει το κόστος από 570 εκατ. ευρω το χρόνο σε κάτω απο 230 εκατ. ευρω), η κατάργηση του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους (έχει ήδη γίνει), μέσω των οποίων το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να μειωθεί κατα 20 με 40%. Αλλά, όπως είπε ο υπουργός, μέρος μόνο της μείωσης αυτής θα περάσει στους τελικούς καταναλωτές, αφού ένα άλλο θα το ροκανίσουν οι φόροι (ΕΦΚ στο ρεύμα), για τους οποίους επανέλαβε οτι «προς το παρόν δεν προβλέπεται να μειωθούν».
Ερωτηθείς για το είδος της πολιτικής που θα καταρτήσει η νέα ηγεσία απέναντι στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς,ο κ. Λαφαζανης είπε οτι«θα στηρίξουμε τους μικρούς και πολύ μικρούς ανεξάρτητους παραγωγούς στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ώστε οι επενδύσεις τους να είναι βιώσιμες», προσθέτοντας οτι «οι μεγάλες μονάδες έχουν το δικό τους πλαίσιο, μέσα σε αυτό θα πορευθούν, δεν θα παίζουμε μεροληπτικό ρόλο υπέρ των ιδιωτικών μεγάλων συμφερόντων στο χώρο της ενέργειας».
Ανέφερε επίσης οτι θα προχωρήσει σε αποδυνάμωση των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ, οι οποίες θα περιοριστούν στα πλαίσια που ρητά προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία. Τέλος, μίλησε για επανασύσταση του ΙΓΜΕ, με σκοπό την ανασυγκρότηση και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του.
Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση των δηλώσεων του κ. Λαφαζάνη στα πλαίσια της συνάντησης με τον πρόεδρο της ΡΑΕ:
«Όπως κάθε μέρα, είχαμε και σήμερα έναν μαραθώνιο συναντήσεων με Φορείς και Νομικά Πρόσωπα για τα οποία έχει την πολιτική ευθύνη το Υπουργείο μας. Όλες αυτές οι συζητήσεις και οι επαφές, αφορούσαν την ενημέρωσή μας γύρω από την πορεία αυτών των Φορέων, που αντιπροσωπεύουν παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις. Ιδιαίτερα, συζητήσαμε πάνω στα επίκαιρα προβλήματα που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση και βεβαίως για την προοπτική τους.
Αυτό που θέλω να σας πω και το οποίο έχει μια ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι στη συνάντησή μας με την ΡΑΕ διατυπώθηκαν πολύ ουσιαστικές θέσεις και προτάσεις για τη μείωση των τιμών στο Ηλεκτρικό Ρεύμα και γενικότερα στην Ενέργεια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με Μελέτες που έχει κάνει η ΡΑΕ και είναι αρκετά τεκμηριωμένες, υπάρχει δυνατότητα για μείωση των τιμών που προκύπτουν από το κόστος Παραγωγής της Ηλεκτρικής Ενέργειας, που θα φτάνει από 20 έως και 40%.
Είναι μια πάρα πολύ σημαντική μείωση στις τιμές του κόστους παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία εφόσον επιτευχθεί θα έχει ιδιαίτερη σημασία και θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην μείωση των τελικών ενεργειακών τιμών στον καταναλωτή. Ιδιαίτερα μάλιστα, στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που ενδιαφέρουν τα νοικοκυριά.
Στη βάση λοιπόν, των Μελετών της ΡΑΕ, αλλά και με άλλα δεδομένα τα οποία έχουμε στο Υπουργείο μας, θα κάνουμε το σχεδιασμό μας άμεσα και πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα θα μπορέσουμε να έχουμε σημαντικές μειώσεις στις τιμές Ηλεκτρικής ενέργειας.
Θα ήθελα να προσθέσω, επίσης, ότι σκοπεύουμε να επανεξετάσουμε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΡΑΕ, με στόχο να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι αρμοδιότητες οι οποίες έχει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αλλά βεβαίως μέσα στο πλαίσιο που ρητά προβλέπεται από τις Κοινοτικές Οδηγίες.
Θέλουμε να ενδυναμώσουμε το ρόλο της Πολιτικής στη διαμόρφωση της Ενεργειακής Στρατηγικής της χώρας και να αναβαθμίσουμε το ρόλο της, σε μια κατεύθυνση ενίσχυσης του ρόλου του Δημοσίου με αναπτυξιακά, παραγωγικά και κοινωνικά κριτήρια  στον ενεργειακό τομέα.
Τέλος, θα ήθελα να σας τονίσω ότι δεσμευτήκαμε στη συνάντηση που είχαμε με το ΕΚΒΑΑ, να επανασυστήσουμε το ΙΓΜΕ. Θέλουμε να επαναφέρουμε σε λειτουργία το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών, γιατί είναι βασικό εργαλείο ανάπτυξης για τη χώρα μας και μάλιστα σε μια κατεύθυνση ανασυγκρότησης, καθώς και αποδοτικότερης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας σε σχέση με το παρελθόν.
Πιστεύουμε ότι, η επανασύσταση του ΙΓΜΕ  θα συμβάλει πολύ θετικά για την συνολική αναπτυξιακή και παραγωγική πορεία που θέλουμε να διαμορφώσουμε στη χώρα μας.
Αμέσως μετά, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:
- Για τους ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας
«Αυτό που έχουμε διαβεβαιώσει είναι ότι για τους μικρούς και πολύ μικρούς ανεξάρτητους παραγωγούς, θα στηρίξουμε με όλα τα δυνατά μέσα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους. Η οποία όπως ξέρετε, δοκιμάζεται εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Οι μεγάλες μονάδες έχουν το δικό τους ρόλο, διαμορφώθηκαν μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και επομένως πρέπει να πορευτούν σ΄ αυτό, για να έχουν μια προοπτική.
Ο δικός μας ρόλος δεν είναι να μεροληπτούμε υπέρ ιδιωτικών μεγάλων συμφερόντων στο χώρο της Ενέργειας. Αυτό που μπορούμε και πρέπει να στηρίξουμε -ήδη οι πρώτες μας αποφάσεις κινούνται σ΄ αυτή την κατεύθυνση- είναι η Δημόσια ΔΕΗ, ο δημόσιος ρόλος στην Ηλεκτροπαραγωγή και γενικότερα στον τομέα της Ενέργειας και η θέσπιση κανόνων και πλαισίων οι οποίοι θα  υποβοηθούν την  ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, θα υποστηρίζουν την κοινωνία και βεβαίως θα έχουν οικολογικές κατευθύνσεις και παραμέτρους. Αυτός είναι ο ρόλος της πολιτικής, ο ρόλος του Δημοσίου, ο ρόλος της Κυβέρνησής μας.
- Για τη μείωση του κόστους παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας
«Μίλησα για μείωση του κόστους παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος από 20 έως 40%, με βάση τις Μελέτες που έχουν γίνει από τη ΡΑΕ και αυτό μπορεί να επιτευχθεί και μάλιστα γρήγορα.
Αλλά, όπως ξέρετε στο τελικό κόστος, είτε για τις επιχειρήσεις είτε για τα νοικοκυριά, δεν μετρά μόνο το κόστος παραγωγής, μετράνε και μια σειρά άλλες παράμετροι, μεταξύ των οποίων και η φορολογία.  Γι αυτό, αν μειωθεί το κόστος  παραγωγής από 20 έως 40% δεν σημαίνει ότι αντίστοιχη θα είναι και η μείωση για τον τελικό καταναλωτή, τα νοικοκυριά ή τις επιχειρήσεις. Θα επιτύχουμε όμως, ταυτόχρονη σημαντική μείωση στο τελικό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.
- Για τη φορολογία στα πετρελαιοειδή
«Προς το παρόν -και τονίζω τη φράση προς το παρόν- δεν έχουμε τις δυνατότητες να πάμε σε άμεση μείωση των φόρων στα καύσιμα και στην Ενέργεια συνολικά.
Η μελέτη της ΡΑΕ προβλέπει δυνατότητα μείωσης σε αυτά τα ποσοστά που σας ανέφερα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Και βεβαίως, θα σχεδιάσουμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτή τη κατεύθυνση.
energypress.gr