Σελίδες

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Εκλογές στο Σωματείο Σπάρτακος - Αγωνιστική Συνεργασία: Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ να αλλάξουν τους συσχετισμούς

Στις 3,4 και 5 Μάρτη θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στο Σωματείο Σπάρτακος στη ΔΕΗ. Να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να αλλάξουν τους συσχετισμούς καλεί τους εργαζόμενους η Αγωνιστική Συνεργασία, η οποία στηρίζεται από το ΠΑΜΕ.
Στην ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συνεργασία τονίζει:




«Οι αρχαιρεσίες στο Σπάρτακο πραγματοποιούνται λίγο διάστημα μετά τις εκλογές όπου έχει αναδειχθεί η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η οποία θα συνεχίσει τον αντεργατικό - αντιλαϊκό δρόμο στα πλαίσια της ΕΕ και των θεσμών της. Εμείς οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ Α.Ε γνωρίζουμε καλά ότι σε όλη την προεκλογική περίοδο και μετά δεν έγινε κουβέντα για τα προβλήματα μας, για τις μεγάλες μειώσεις μισθών, για την εντατικοποίηση της εργασίας και την έλλειψη προσωπικού , για την αύξηση των ατυχημάτων, με την έλλειψη των απαραιτήτων όρων υγιεινής και ασφάλειας, το δουλεμπόριο, την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας κ.α.
Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, οι εργοδοτικοί -κυβερνητικοί συνδικαλιστές προσπαθούν να κρύψουν την συμφωνία τους με τις επιταγές της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έφερε καταστρεπτικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και τον λαό. Συμφώνησαν και συμφωνούν με την απελευθέρωση απλά διαφωνούν στον τρόπο ανάλογα με τα ποια επιχειρηματικά συμφέροντα υπερασπίζονται. Η ανακοίνωση του παγώματος της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ Α.Ε δεν αναιρεί την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο προώθησης της ιδιωτικοποίησης μέσα στα πλαίσια της απελευθέρωσης αγοράς η/ε (π.χ ΝΟΜΕ, παραχώρηση κοιτασμάτων Δράμας, Ελλασόνας, Κυπαρίσσιας). Στον κλάδο ζουν και βασιλεύουν τα μονοπώλια στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (κυρίως σε ΑΠΕ), το 49% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκει σε ιδιώτες (36% σε αμερικάνικα funds), οι εργολαβίες επεκτείνονται κ.α.
Μόνο οι ταξικές δυνάμεις μιλάνε για ανάκτηση των απωλειών. Οι μεγάλες μειώσεις μισθών που κυμαίνονται από 35 - 50% στο τακτικό προσωπικό και στους οκταμηνίτες μετα τη λήξη κλαδικών Σ.Σ.Ε παραμένουν. Το μόνο που υπόσχονται είναι ότι δεν θα πάει κανένας παρακάτω, ενώ σαν αστείο ακούγεται για βασικό μισθό 751 στις εργολαβίες. Γνωρίζουμε καλά ότι μέσα στην εργασιακή ζούγκλα του δουλεμπορίου των εργολαβιών, την απλήρωτη , ανασφάλιστη, αδήλωτη εργασία οι όποιες διακηρύξεις είναι κενό γράμμα. Επίσης ήδη οι βιομήχανοι συνδέουν την αύξηση του βασικού μισθού με νέες παροχές (φθηνότερο ρεύμα, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, φοροαπαλλαγές κ.α)

ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΧΙ ΦΕΡΕΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Μέσα σε αυτήν την επίθεση που δεχόμαστε αντί να έχουμε στο πλευρό μας το σωματείο όπου ο εργαζόμενος θα βρίσκει αποκούμπι ενάντια στην εργοδοσία και το κράτος, η πλειοψηφία του Σπάρτακου και της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ- ΣΑΔ, ΔΑΚΕ) ακολούθησε πιστά τα συμφέροντα τους. Συμφώνησε και συμφωνεί με την απελευθέρωση και την ανταγωνιστικότητα, συμφώνησε με την μετοχοποίηση της ΔΕΗ, με την τριχοτόμηση της, με τη διάλυση του ασφαλιστικού και όλα αυτά πάντα με τη λογική του μικρότερου κακού, που έφερνε την μία ήττα μετά την άλλη. Η στάση τους όλα αυτά τα χρόνια προσέφερε τις καλύτερες υπηρεσίες στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας και του κράτους. Τελευταίο παράδειγμα η απεργία ενάντια στην πώληση της μικρής ΔΕΗ όπου απέφευγαν μαζικές διαδικασίες, δεν διεύρυναν τα αίτηματα για το σύνολο των εργαζομένων (οκτάμηνα,εργολαβίες) ενώ συνέβαλαν στην επιστράτευση επικεντρώνοντας στις "επικοινωνιακές μορφές" και δεν πήραν κανένα μέτρο για την απάντηση στο αντιδημοκρατικό αυτό μέτρο. Το πόσο ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων το έδειξαν με την άρνηση τους ενόψει των αρχαιρεσιών να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις σε κάθε Σωματειακό Παράρτημα ξεχωριστά κάτι που αποτελεί και καταστατική υποχρέωση, βάζοντας τους εργαζόμενους στην άκρη.
Τώρα είναι έτοιμοι να μας στείλουν σε νέα σφαγή μέσω της Σ.Σ.Ε που διαπραγματεύονται μιας και αποδεχονται τον μνημονιακο μηχανισμό μισθολογικής πειθαρχίας, προσαρμόζοντας τους μισθούς μας στις ανάγκες κερδοφορίας της επιχείρησης και της αντιλαϊκής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης και της ΕΕ . Αυτό το βαφτίζουν "όχι μειώσείς", ενώ συμβάλουν στην διάσπαση των εργαζομένων προτείνοντας τους τρόπους για το πώς θα γίνει καλύτερα η σφαγή καλλιεργώντας τον συντεχνιασμό και τον ατομισμό.

ΜΗΝ ΣΕ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός προσπαθεί να μεταμφιεστεί ώστε να κοροϊδέψει για μια ακόμα φορά τους εργαζόμενους στον κλάδο. Εμφανίζεται με άλλα ονόματα (π.χ ΔΡΑΣΕ - πρώην ΠΑΣΚΕ) και με παλιά και νέα υλικά προσπαθεί να στήσει το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό (π.χ ΜΕΤΑ- πρώην ΣΑΔ με τμήματα της ΠΑΣΚΕ ) ο οποίος σκοπό έχει να δέσει τους εργαζόμενους στις επιταγές της νέας διακυβέρνησης. Οι παρατάξεις ΜΕΤΑ, ΔΡΑΣΕ, ΔΑΚΕ, Νέο Ξεκίνημα άσχετα από τα διαφορετικά ονόματα και τα σχήματα με τα οποία κατεβαίνουν στις εκλογές δεν μπορούν να κρύψουν ότι όλοι τους συμφώνησαν και συμφωνούν με τις επιταγές της εργοδοσίας, του κράτους, της ΕΕ, την απελευθέρωση, την ανταγωνιστικότητα, όπως εκφράστηκε και με τις υπογραφές τους στην μετοχοποίηση, την τριχοτόμηση, τη διάλυση του ασφαλιστικού κ.α. Καλλιέργησαν όλοι μαζί τη λογική του μικρότερου κακού που έφερε την μία ήττα μετά την άλλη.

ΜΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΣΑΙ - ΜΗΝ ΑΠΕΧΕΙΣ
Είναι δικαιολογημένη η όποια απογοήτευση σου απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα. Όμως η αποχή και αποστράτευση δεν είναι λύση. Μόνος τρόπος για να αλλάξει η κατάσταση προς όφελος των εργαζομένων είναι μαζικά σωματεία με τη συμμετοχή σου, να κάνουμε πέρα τη γάγγραινα του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, να πάρουν οι εργαζόμενοι τα πράγματα στα χέρια τους.

ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΙΣ ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟ
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, η Αγωνιστική Συνεργασία από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις συνέπειες που θα έχει η πολιτική της απελευθέρωσης/ ιδιωτικοποίησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική. Με ένα πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και όχι τις ανάγκες της εργοδοσίας.
• Για προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά με κατάργηση του δουλεμπορίου και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
• Υπογραφή Σ.Σ.Ε για το σύνολο των εργαζομένων, με μισθούς που να εξασφαλίζουν την ανάκτηση των απωλειών της κρίσης.
• Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Ταυτόχρονα παλεύουμε για έναν Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας που θα λειτουργεί με κριτήριο την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, με παράλληλη κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο. Η ηλεκτρική ενέργεια θα αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Μόνο έτσι μπορεί να ικανοποιηθεί η ανάγκη για φθηνό ρεύμα για τα εργατικά -λαϊκά νοικοκυριά, για τη δημιουργία θέσεων μόνιμης και σταθερής δουλειάς με ικανοποιητικούς μισθούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες, την ενίσχυση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την προστασία του περιβάλλοντος κ.α.
Θέλουμε το Σπάρτακο εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων, να συμβάλει στη μαζική συμμετοχή τους στις αποφάσεις, να υπερασπίζεται τα συμφέροντα τους και όχι αυτά της εργοδοσίας και του κράτους. Ενάντια στη λογική του μικρότερου κακού, να οργανώνει τους αγώνες των εργαζομένων για τα δίκαια αιτήματα τους και τις ανάγκες τους. Να συμβάλει στη συμμαχία με τα αλλά τμήματα της εργατικής τάξης και τα λαϊκά στρώματα κόντρα στον συντεχνιασμό, τον ατομισμό και τον κοινωνικό αυτοματισμό».