Στην πρότασή της για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια αναμένεται να καταλήξει σήμερα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που ταλανίζεται πάντως από αντιδράσεις στο εσωτερικό της γύρω από το ‘φαβορί’ των τελευταίων εβδομάδων, όπως τουλάχιστον παρουσιαζόταν ως το βράδυ της Κυριακής ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Με μερίδα βουλευτών να φέρονται να έχουν απειλήσει ακόμα και με μη ψήφισή του, σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Κυριακής, έσπευσε να εκφράσει τη διαφωνία του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αντιπροτείνοντας πρόσωπο με αριστερό παρελθόν, ή πάντως κάποιον που να μην έχει ψηφίσει μνημόνια.
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει σε πρόσωπο από τον χώρο της κεντροδεξιάς, θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει μία επιλογή για τους διαφωνούντες ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Αντίθετα, στην ίδια σύσκεψη, την Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ο Πάνος Καμμένος, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει μεταξύ άλλων τα ονόματα της Ιωάννας Καρυστιάνη, του Παντελή Βούλγαρη και του Μανώλη Δρεττάκη.
Υπέρ της επιλογής αριστερού προσώπου τάχθηκε ακόμα ο Μανώλης Γλέζος, υποστηρίζοντας ότι αυτό «θα είναι η ολοκλήρωση της βούλησης του λαού που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ», ενώ με την επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου διαφώνησε ανοιχτά ο Κώστας Λαπαβίτσας.
Υπέρ ενός προσώπου με συνεπή στάση απέναντι σε πολιτικές που οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, ενώ υπέρ του να προέρχεται από την Αριστερά τάχθηκε και ο Αλέκος Καλύβης.
Αντιστοιχία της επιλογής προσώπου με ό,τι συνέβη στις 25 Ιανουαρίου ζήτησε και ο Στάθης Λεουτσάκος.Για το θέμα της προεδρικής εκλογής συνεδριάζουν ακόμα σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και εκείνη του ΠΑΣΟΚ.
Αύριο η ψηφοφορία
Στις επτάμιση αύριο το απόγευμα θα γίνει η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την ειδική ημερήσια διάταξη που υπέγραψε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, της ψηφοφορίας δεν προηγείται συζήτηση, ενώ αν δεν συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 180 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου, η διαδικασία επαναλαμβάνεται εντός πέντε ημερών, με την εκλογή πλέον να απαιτεί μόλις 151 ψήφους.
Αν και πάλι δεν υπάρξει εκλογή, η επόμενη ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε μέρες, μεταξύ των δύο προσώπων (εφόσον υπάρχουν) που πλειοψήφησαν και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία.
Aftodioikisi.gr