Σελίδες

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ : O ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΙΩΝ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ!

ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟ ΤΟ ΦΥΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ  ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΤΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΝΩΣΤΕΣ   ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

 Mια  αβλεψία ή άγνοια , που δείxνει  από μόνη της την έλλειψη ακόμα και του ελάχιστου εφικτού στον τόπο μας!









      «Υπερτροφή» ή «τροφή του μέλλοντος» είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που θα συναντήσετε για τη σπιρουλίνα, η οποία τα τελευταία χρόνια στην κυριολεξία σαρώνει τις αγορές και για τις διατροφικές και για τις φαρμακευτικές-θεραπευτικές της ιδιότητες.
       Κι όλα αυτά με απίστευτα χαμηλό κόστος, κι εξαιρετικά υψηλό κέρδος!
      Ποια, όμως, είναι τα οφέλη της στον οργανισμό μας , ποια η μορφολογία, η βιολογία, η καλλιέργειά της, οι συσκευασίες της;

                               Βιολογία-μορφολογία


Η σπιρουλίνα αποτελείται από πολλά κύτταρα, που σχηματίζουν αποικίες υπό μορφή νηματίων, τα οποία, τις περισσότερες φορές, είναι σπειροειδή, από όπου προέρχεται το όνομά της.
 Διαβιώνει και αναπτύσσεται σε ύδατα πλούσια σε ανθρακικά και όξινα ανθρακικά άλατα με αλκαλικό pH. Περιέχει περίπου 60% πρωτείνη. που περιέχει όλα τα αμινοξέα, που απαντώνται  στο αυγό , το κρέας και του γάλα, με κόστος εξαιρετικά χαμηλό.
 Παράγει θρεπτικές ουσίες με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός και του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας.
 Το κυανό χρώμα της οφείλεται στην φυκοκυανίνη, ενώ το πράσινο στην χλωροφύλλη.  Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός, όχι μόνο βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.
  Είναι 58 φορές πιο πλούσια σε σίδηρο σε σχέση με το ωμό σπανάκι και 28 φορές πιο πλούσια σε σχέση με το συκώτι του ωμού βοδινού. Είναι, επίσης, πηγή βιταμίνης Ε.
Περιέχει ένα ευρύ φάσμα όλων των γνωστών αντιοξειδωτικών παραγόντων, όπως βιταμίνες Β1 και Β6, τα μεταλλικά στοιχεία ψευδάργυρος, μαγγάνιο, και χαλκός, το αμινοξύ μεθειονίνη και τα αντιοξειδωτικά συστατικά β-καροτένιο, βιταμίνη Ε και το ιχνοστοιχείο σελήνιο.

             Καλλιέργεια –προοπτικές της -εφαρμογές

Σήμερα παράγεται με καλλιέργεια στη Νιγρίτα του νομού Σερρών, αφού προηγήθηκε σχετική μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:



Καμμία μελέτη δεν έχει γίνει για την περιοχή μας, που  έχει πολυποίκιλλα και πολύ καλύτερα πλεονεκτήματα, που δεν έχουν διερευνηθεί.
Επίσης οι  εφαρμογές της περιορίζονται στην διατροφή και την φαρμακευτική, έως την βιοδιαστημική, ενώ  δεν έχει ακόμα εφαρμογές στην κτηνοτροφία πχ :  στοιχείο εκτροφής χοιροτροφίας, πουλερικών, γουνοφόρων ζώων κλπ

                      Συσκευασίες  στο εμπόριο



Μια βόλτα σε ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων θα σας πείσει ότι το κυανοπράσινο αυτό φύκι που ονομάζεται σπιρουλίνα κατέχει περίοπτη θέση στα ράφια με τα συμπληρώματα κι όχι αδίκως, μιας και αποτελεί έναν «δυναμίτη» βιταμινών και πρωτεϊνών. Περιέχει και τα 8 σημαντικά αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας, ενώ οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι είναι τόσο πλούσια σε βιταμίνη Β12, που ένα κουταλάκι του γλυκού μπορεί να μας προμηθεύσει με περίπου 2μιση φορές τη συνιστώμενη ημερήσια δόση της βιταμίνης και σε σύγκριση με το συκώτι, περιέχει διπλάσια ποσότητα της Β12.

                      Τι ακριβώς είναι η σπιρουλίνα;  




 Ενδεχομένως να την έχετε συνηθίσει σε μορφή χαπιού,  στην πραγματικότητα, όμως, η σπιρουλίνα είναι ένα μικροφύκι του γλυκού νερού, το κυανοπράσινο χρώμα του οποίου οφείλεται στη χλωροφύλλη (πράσινο) και στη φυκοκυανίνη (μπλε).

                Χλωροφύλλη: το πιο βασικό συστατικό της

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η χλωροφύλλη για τα φυτά και τα θρεπτικά συστατικά τους.  Επιστήμονες μάλιστα την παρομοιάζουν με το ανθρώπινο αίμα, με τη διαφορά ότι στο κέντρο του μορίου της χλωροφύλλης συναντάμε μαγνήσιο, ενώ στο ανθρώπινο αίμα σίδηρο. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η χλωροφύλλη βοηθά στην ανάπτυξη και στην αναδόμηση των ιστών του ανθρώπινου σώματος και λόγω του ότι η σπιρουλίνα αποτελεί μια καλή πηγή της, παρουσιάζει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας.


                 Πώς βοηθά τον οργανισμό μας

Πέραν του ότι τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα κι έτσι δεν είμαστε ευάλωτοι σε κάθε είδους ασθένεια , η σπιρουλίνα μας παρέχει πλήθος ευεργετικών για τον οργανισμό μας ιδιοτήτων και πιο συγκεκριμένα:

-Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εμποδίζοντας τη δημιουργία και τη δράση των ελεύθερων ριζών που επιτίθενται στα κύτταρα και δρώντας κατά του καρκίνου.
-Μας αποτοξινώνει και διεγείρει ιστούς και όργανα του ανθρώπινου σώματος, απαραίτητα για την αποβολή των τοξινών.
-Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, αλλά και του σακχάρου του αίματος.
-Δρα αποτρεπτικά ως προς την εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας.
-Κάνει καλό στην καρδιά μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από καρδιακές παθήσεις, εμποδίζοντας τη συγκέντρωση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία.
-Μειώνει τις επιπτώσεις τις αρθρίτιδας.
-Αποτρέπει την εμφάνιση της οστεοπόρωσης.
-Δρα θετικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης.
-Καταστέλλει την όρεξη και βοηθά στον έλεγχο του βάρους.

            Σε τι μορφή θα τη βρείτε στην αγορά

Η σπιρουλίνα βρίσκεται στα φαρμακεία και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε μορφή χαπιού, σκόνης και νιφάδων.
Η σκόνη και οι νιφάδες μπορούν να προστεθούν σε σούπες, σαλάτες, χυμούς κ.ο.κ., ενώ αν την αγοράσετε σε κάψουλες, την καταναλώνετε με ένα ποτήρι νερό πριν από τα κυρίως γεύματα.

Βεβαίως, οι εφαρμογές και οι δυνατότητές της είναι συνεχώς αναπτυσσόμενες, καθώς επίσης και οι σχετικές έρευνες.-
                                 
                                             Κων/νος  Χ. Μπομπότας

ΥΓ :  1)    Σκοπός της σημερινής παρουσίασης  η έκφραση κάθε  θεσμικής  και επιστημονικής  αγωνίας  αλλά και το γόνιμο μεράκι του απλού συντοπίτη , που θέλει ανάπτυξη για την περιοχή μας.
    Το κάρβουνο έτσι κι αλλιώς έχει χρονικό ορίζοντα 50 χρόνια, είναι δε αμφίβολο αν οι λοιπές εναλλακτικές επενδύσεις της ενέργειας θα έχουν και πόσο επίκεντρο ξανά  εμάς...