Σελίδες

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

«Ωρολογιακή βόμβα το χρηματιστήριο της Κίνας»

Περίπου 10 τρισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται η έκρηξη που θα σημειωθεί και θα παρασύρει όλες τις ανεπτυγμένες αγορές χωρίς να εξαιρέσει και αυτές τις εκκολαπτόμενες.
Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα απειλείται με ντόμινο, ο εφιάλτης της κατάρρευσης διακρίνεται καθαρά αν δεν εξευρεθεί λύση των πιστωτών με την χώρα μας.






Τις τελευταίες μέρες τα χρηματιστήρια της Σανγκάη, Σεντζέν  διανύουν ελεύθερη πτώση, η Κινέζικη κυβέρνηση καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να συγκρατήσει τους δείκτες, το σύνολο των κινεζικών αγορών έχει εξαϋλωθεί χρηματιστηριακά σε 3,2 τρις δολάρια και ο δείκτης Shanghai Composite έχει χάσει πάνω από 30%.
Στα χρηματιστήρια Σεντζέν και Σαγκάη η εισαγόμενη τίτλοι του 25% έχουν ανασταλεί, ακόμα περισσότερο όλες οι νέες δημόσιες εγγραφές νέων εταιρειών έχουν παγώσει, αυτή η αναστολή έχει επιδράσει σε διεθνή και εγχώρια κεφάλαια της τάξης του 1,4 τρις δολαρίων.
Η Κινέζικη αγορά ουσιαστικά δημιουργήθηκε πάνω στις προσδοκίες της ατέρμονης οικονομικής ανάπτυξης…αν τελικά οι επιπτώσεις την υποχρεώσουν σε κατάρρευση δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά μια φούσκα, έτσι 80 εκατομμύρια Κινέζοι που  αγόρασαν μετοχές για γρήγορο πλουτισμό θα έχουν σοβαρό πρόβλημα.
Η Κινεζική κεντρική τράπεζα έχοντας υπόψη  τις σοβαρές συνέπειες, προσπαθεί να ανακόψει  την πτώση προχωρώντας την περασμένη Κυριακή για 4η συνεχόμενη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σε μείωση των επιτοκίων της.
Από την άλλη η  Κινεζική κυβέρνηση παρενέβη στις αγορές ξοδεύοντας δισεκατομμύρια γουάν προκειμένου να σταματήσει την πτώση… δυστυχώς  χωρίς αποτέλεσμα.
Η αναποτελεσματική συγκράτηση της πτώσης από την Κίνα χτύπησε συναγερμό στη Δύση, η Δύση γνωρίζει μαθηματικά ότι μια ελεύθερη πτώση του Κινεζικού οικονομικού οικοδομήματος θα έχει εφιαλτικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες οικονομίες
Η Ρωσία θα επηρεαστεί σημαντικά διότι μεγάλο μέρος των εσόδων της το στηρίζει στην αχανή αυτή χώρα, όπως τα πετρελαιοειδή, από την άλλη μεριά γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν εξάρτηση από την κίνα διότι η κινεζική κυβέρνηση είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικών κρατικών ομολόγων, ουσιαστικά χρηματοδότης των ΗΠΑ… λαβωμένες οι δυο μεγάλες οικονομίες μεταφέρουν το πρόβλημα στην Ευρώπη, όπου και την τελειώνουν κυριολεκτικά.
Έτσι σύμφωνα με τα παραπάνω δικαιώνονται πολλοί οικονομολόγοι που συστήνουν μια άμεση συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών πριν η Κινεζική πτωτική οικονομία τα τινάξει όλα στον αέρα.

Σπύρος Α. Ηλιάδης
Δημοσιογράφος.
Εκδότης ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.
τ. Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος
TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ