«Πράσινο φως» πήρε η ελληνική πρόταση από την Ευρωομάδα Εργασίας, το EuroWorking Group που συνεδρίαζε από τις 10 το πρωί, παραδίδοντας τη σκυτάλη στο Eurogroup που συνεδριάζει στις 4 το απόγευμα.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική πρόταση έτυχε θετικής υποδοχής, υπάρχουν ωστόσο αναφορές και για αρνητικό κλίμα, σύμφωνα με πηγές του Reuters, λόγω των γερμανικών αντιδράσεων κυρίως και με αιχμή το ζήτημα του χρέους.
Πληροφορίες του newsbeast.gr ανέφεραν πως οι δανειστές δεν δέχονται αναφορά στο χρέος και πως για το θέμα αυτό κύκλοι που διάκεινται φιλικά προς την ελληνική πλευρά εξήγησαν πως θα δυσκολέψει το να περάσει η συμφωνία από τα κοινοβούλια άλλων χωρών. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως ζητήθηκε πλήρης ενοποίηση των ταμείων και απορρόφηση των επικουρικών συντάξεων.
Η εισήγηση των θεσμών παρελήφθη από το Eurogroup το πρωί και η γερμανική εφημερίδα FAZ αποκάλυψε ορισμένα σημεία του κειμένου αυτού.
Επισημαίνει πως οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις έτυχαν καλής υποδοχής και χαρακτηρίστηκαν ως βάση για διαπραγμάτευση σχετικά με την υπαγωγή της χώρας σε ένα νέο πρόγραμμα υπό τον ESM. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θέτουν όρους για επιπλέον διευκρινίσεις και μεταρρυθμίσεις.
«Νέο πρόγραμμα δεν θα βασίζεται μόνο σε προαπαιτούμενες δράσεις που θα παρασχεθούν από την Αθήνα», σημειώνει η FAZ. «Θα πρέπει επίσης να περιέχει διαρθρωτικούς δείκτες, επόμενους στόχους και ποσοτικούς δείκτες (νούμερα δηλαδή) για το μέλλον».
Η συγκρατημένα θετική αξιολόγηση των θεσμών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της FAZ, ισχύει «μόνο υπό τον όρο να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τους άλλους όρους που θα της τεθούν» ενώ οι Θεσμοί ξεκαθαρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την Αθήνα, που θα πρέπει να φέρουν έσοδα ίσα με το 2,5% του ΑΕΠ ετησίως, «δεδομένης της επιδείνωσης των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών» δεν επαρκούν για την επίτευξη των συμφωνημένων με τους πιστωτές. Δηλαδή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος και 2%, 3% και 3,5% τα επόμενα χρόνια. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ή οι στόχοι να συγκριθούν με τις χρηματοδοτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών.
ΦΠΑ: Οι Θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της έκπτωσης «στα περισσότερα νησιά» ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος.
Συνταξιοδοτικό- ασφαλιστικό: Οι θεσμοί βλέπουν «σημαντικούς κινδύνους» έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις. Επίσης τονίζουν ότι «η Αθήνα πρέπει να επιλέξει καθαρές πολιτικές και να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην προηγούμενη συμφωνία επί της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος».
Οι Θεσμοί τονίζουν πως τα αναγκαία μέτρα θα πρέπει να γίνουν άμεσα νόμος, ώστε να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη και πως θα πρέπει να περάσουν από την ελληνική Βουλή αφού οριστικοποιηθούν σε στενή συνεργασία με τους Θεσμούς.
http://www.newsbeast.gr/financial/greek-financial/arthro/1874117/enekrine-tin-elliniki-protasi-to-euroworking-group