Σελίδες

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

«Τραυματισμένο» το φασόλι Πρεσπών από το χαλάζι


Έως και 40% υπολογίζεται η απώλεια παραγωγής για το φασόλι Πρεσπών λόγω της έντονης χαλαζόπτωσης της 3ης Αυγούστου του 2015.


Γεωπόνοι του ΕΛΓΑ θα εκτιμήσουν, μέσα στις επόμενες μέρες, τη ζημιά που υπέστη η μονοκαλλιέργεια και στην συνέχεια, και αφού ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις, άλλοι γεωπόνοι από την κεντρική διοίκηση του ΕΛΓΑ θα μεταβούν στις Πρέσπες, προκειμένου να προχωρήσουν σε επανέλεγχο ενός ποσοστού 5%, ώστε έτσι να επιτευχθεί επανεξέταση των πρωτογενών πορισμάτων.

«Είναι μια μη θεσμοθετημένη διαδικασία, που κρίνουμε απαραίτητο να γίνει, λόγω της ιδιαιτερότητας του προϊόντος που επλήγη και που αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων για τους παραγωγούς της περιοχής», υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Στουπής. Όπως μας επισήμανε ο ίδιος, που βρέθηκε το Σάββατο στις Πρέσπες, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, «διαπιστώσαμε μεγάλη προσβολή στο 30-40% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης των φασολιών».

«Δεσμεύτηκα να επιταχυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι διαδικασίες και να αποζημιωθούν οι αγρότες», μας επισήμανε, αντιλαμβανόμενος την δεινή κατάσταση των παραγωγών της περιοχής, ενώ πρόσθεσε: «Δεσμεύτηκα ότι θα εξετάσουμε τη δυνατότητα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε με βάση το ισχύον θεσμικό και νομικό πλαίσιο, να καταβληθεί άμεσα ένα ποσό τάχιστα στους παραγωγούς, ώστε να πάρουν μια ανάσα». Παράλληλα, ο ίδιος μας γνωστοποίησε ότι τέλος του 2015, αρχές του 2016, θα τεθεί σε λειτουργία στην περιοχή των Πρεσπών ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα αφορά την εγκατάσταση αντιχαλαζιακών διχτυών».

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, αν διαπιστωθεί ότι ευνοεί και διευκολύνει την καλλιέργεια και τους παραγωγούς, τότε θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση στον οργανισμό, προκειμένου να τυγχάνουν της επιδότησης που υπάρχει (και δεν αποκλείεται να αυξηθεί, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων), έτσι ώστε να μην βρίσκονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ μας είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τη φυσική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας βομβαρδισμού των νεφών, ώστε να πέφτει κάτω στη γη το χαλάζι ως… νερό, ενώ πρόσθεσε ότι θα διεξαχθεί διεθνές συνέδριο προκειμένου να ενημερωθούν οι παραγωγοί για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την προστασία τους από τις καιρικές συνθήκες. Επίσης, ο κ. Στουπής μας επισήμανε ότι ήδη έχουν γίνει τροποποιήσεις και άλλες αλλαγές και ρυθμίσεις στο κανονιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ και τέλος Σεπτεμβρίου ο ίδιος μαζί με τον αρμόδιο υπουργό, θα προχωρήσουν σε συγκεκριμένες εξαγγελίες. Στη συνέχεια ο νέος κανονισμός θα δοθεί σε διαβούλευση.

«Νιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών «Πελεκάνος» Νίκος Στεργίου, προσθέτοντας ότι «μετά τη σοβαρή ζημιά που πάθαμε, για πρώτη φορά σήμερα πήραμε ανάσα». Μεταξύ άλλων ο κ. Στεργίου μας επισήμανε: «Μακάρι ο πρόεδρος να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε».

Υπενθυμίζεται ότι η έντονη βροχόπτωση και το χαλάζι που έπεσε στις 3 Αυγούστου υπολογίζεται ότι κατέστρεψε την παραγωγή, που έχει χαρακτηριστεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), σε ποσοστό 50% (ήτοι, έκταση 3000 στρεμμάτων). Υπογραμμίζεται ότι συνολικά, η μέση ετήσια παραγωγή στην περιοχή ανέρχεται σε 3000-3200 τόνους, ενώ η τιμή πώλησης του προϊόντος κυμαίνεται από 3-3,5 ευρώ/κιλό.



gaiorama-agro.eu
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)