Σελίδες

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Περπάτησε τα δάση της Πρέσπας με οδηγό το κινητό σου!

Φθινόπωρο: Μία από τις καλύτερες εποχές να επισκεφθεί κανείς την Πρέσπα. Γήινα χρώματα,  μυρωδιές από τις πρώτες βροχές, φθινοπωρινά μανιτάρια, άγρια φρούτα και άλλα πολλά συνθέτουν το «τοπίο» της φθινοπωρινής βόλτας στα δάση των αρκεύθων της Πρέσπας. Με οδηγό το κινητό σου και τη νέα εφαρμογή με το όνομα Prespa Juniper, περιηγήσου στα δάση και ανακάλυψε τα μυστικά του.



Mπες στο www.junex.gr, κατέβασε τη σχετική εφαρμογή στο κινητό σου και ανακάλυψε 4 μοναδικά μονοπάτια. Χάρτες, πληροφορίες για τον σπάνιο οικότοπο «Ελληνικά Δάση Αρκεύθων» και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, αλλά και ιστορικά στοιχεία για τα πολιτιστικά μνημεία που θα συναντήσει κανείς στο διάβα του, βρίσκονται εκεί.

Τα δάση αρκεύθου της Πρέσπας αποτελούν μια ιδιαίτερη περιοχή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς είναι μία από τις μεγαλύτερες εκτάσεις δασών αρκεύθων στα Βαλκάνια (20.000 περίπου στρέμματα) και περιλαμβάνουν σπάνιες συστάδες, όπως το «αιωνόβιο δάσος των κέδρων (αρκεύθων)» του Αγίου Γεωργίου Ψαράδων.

Η εφαρμογή Prespa Juniper δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ JunEx που σκοπό έχει την προστασία και την ανάδειξη του μοναδικού αυτού δάσους. Τα δάση αρκεύθου κινδυνεύουν κυρίως από τη γρήγορη ανάπτυξη άλλων, πλατύφυλλων, ειδών, όπως είναι οι δρύες, οι γαύροι και οι οστριές, τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη των πιο αργά αναπτυσσόμενων αρκεύθων. Το πρόγραμμα προσπαθεί να επαναφέρει την ισορροπία ανάμεσα στα είδη με μία σειρά μέτρων, όπως οι καθαρισμοί, οι πειραματικές επιλεκτικές υλοτομίες πλατύφυλλων δέντρων, και κυρίως με την ελεγχόμενη επανεισαγωγή της βόσκησης στις περιοχές των δασών αυτών.

Περισσότερες πληροφορίες:
Δήμητρα Πασχαλίδου, Υπεύθυνη Δράσεων Επικοινωνίας, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, 23850-51211


Πληροφορίες για τους συντάκτες:

Το πρόγραμμα LIFE+ Φύση (2013-2017) - JunEx: «Αποκατάσταση και Διατήρηση του Τύπου Οικοτόπου Προτεραιότητας 9562 *Ελληνικά Δάση Αρκεύθου (Juniperetum excelsae) στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών» υλοποιείται από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το χρηματοδοτικό μέσο LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλες οι δράσεις του έργου πραγματοποιούνται με την αρωγή και συμβολή τοπικών αρχών και φορέων, όπως η Διεύθυνση Δασών  Φλώρινας, ο Δήμος Πρεσπών και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών.