Σελίδες

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μου στις 21/04/2016 με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου "Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις".(video)

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μου στις 21/04/2016 με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου "Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις".
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ερχόμαστε σήμερα να μιλήσουμε για τη γεωργική παραγωγή: Το Νο1 ζήτημα στη χώρα μας.




Εκεί έχουμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, όπως και στον τουρισμό, αλλά ακόμα περισσότερο η γεωργία άπτεται άμεσα της επιβίωσης ενός λαού ανεξαρτήτως της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης.
Ειδικά δε σε περιόδους αστάθειας όπως αυτή που βιώνουμε, που οι εμπορικές και άλλες συμμαχίες κλονίζονται, η γεωργική παραγωγή, η κτηνοτροφία και η αλιεία αποτελούν τον κύριο παράγοντα σταθερότητας ειδικά για μια μικρή χώρα σαν τη δική μας.
Κατά συνέπεια, το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς είναι από τα σημαντικότερα που ερχονται σε αυτή τη νομοθετική περίοδο.
Έρχεται να βάλει τους πολύπαθους συνεταιρισμούς σε μια νέα βάση και να τους δώσει την ευκαιρία να γίνουν ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των αγροτών.
Κυρίως όμως έρχεται να αντιμετωπίσει παθογένειες χρόνων που έφεραν το συνεταιριστικό κίνημα σε πλήρη ανυποληψία. Αυτοί που ευθύνονται για αυτή την κατάντια είναι και αυτοί οι οποίοι λυσσαλέα αντιτάσσονται και σε αυτό το νομοσχέδιο στο όνομα της ανεξαρτησίας δήθεν του συνδικαλιστικού κινήματος.
Η αλήθεια είναι όμως, ότι ανεξαρτησία μάλλον εννοούν την ασυδοσία τους να λυμαίνονται τα κοινοτικά κονδύλια. Το σωστό όμως είναι τέτοιες περιπτώσεις να αποτελούν αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης και όχι πολιτικής αντιπαράθεσης.
Για αυτό θα επικεντρωθώ στην ουσία του αγροτικού ζητήματος και πως αυτό επηρεάζεται από το νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με στοιχεία της eurostat ο αγροτικός κόσμος , ειδικά στη χώρα μας, τείνει να είναι όλο και πιο γερασμένος. Το 53% των κατόχων αγροτικής γης είναι πάνω από 55 ετών, αριθμός που για τη χώρα μας είναι ακόμα πιο μεγάλος.
Σε ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, παίζει μεγάλο ρόλο ο δυναμισμός και η ευκολία υιοθέτησης νέων τεχνολογιών από τους αγρότες. Ο αγροτικός κόσμος λοιπόν για να επιβιώσει χρειάζεται και ηλικιακή ανανέωση.
Το νομοσχέδιο πιστεύω πως βοηθά στην κατεύθυνση της ανανέωσης. Η ένταξη στους συνεταιρισμούς και ανθρώπων που δεν κατέχουν αγροτική γη αλλά ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα είναι ένας τρόπος ανανέωσης.
Επίσης τα ίσα μερίδια ανεξάρτητα της γης και του όγκου της παραγωγής στατιστικά ευνοούν τους νέους και αυτή είναι μια σωστή πρόβλεψη του νομοθέτη.
Η υποχρέωση να δίνεται όλη η παραγωγή στο συνεταιρισμό είναι ένα θετικό μέτρο του νόμου που φωτίζει την ουσία του συνεταιρισμού. Απέναντι στο διαίρει και βασίλευε των μεσαζόντων πρέπει να μπαίνει η ισχύς εν τη ενώσει των παραγωγών.
Εν ολίγοις, ξαναδίνουμε τη δύναμη αλλά και την ευθύνη που απορρέει από αυτή τη δύναμη, στον απλό παραγωγό. Εμείς δίνουμε τα εργαλεία, ανοίγουμε το δρόμο. Από εκεί και πέρα είναι θέμα των ίδιων των παραγωγών να χαράξουν μια νέα πορεία.
Πρέπει όμως και ώς κράτος να εφοδιάσουμε και τους νέους συνεταιρισμούς με όπλα για τη λειτουργία τους.
Η απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης συνεταιρισμού που φέρνει το νομοσχέδιο είναι ένα πρώτο βήμα αλλά μένουν πολλά ακόμα να γίνουν.
Αποτελεί ζητούμενο η απλοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου προς τους παραγωγούς.
Αποτελεί ζητούμενο η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
Οι υπηρεσίες επιμόρφωσης των παραγωγών που προβλέπονται από το νομοσχέδιο δεν πρέπει να μείνουν ένα ευχολόγιο αλλά να γίνουν μια απλή και εύχρηστη διαδικτυακή πλατφόρμα προσβάσιμη σε όλους.
Οφείλουμε να κινηθούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και απόλυτη διαφάνεια.
Η εμπορική παρουσία ενός παραγωγικού συνεταιρισμού οφείλει να εκσυγχρονιστεί. Εκεί πρέπει να κατευθυνθούν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια με σαφή τάση προς εξωστρέφεια. Αυτός θα είναι και ο τρόπος να ξαναποκτήσουμε την αληθινή διαπραγματευτική μας δύναμη σαν χώρα σε όλα τα επίπεδα.
Για να κατακτήσουμε την εξωστρέφεια χρειάζεται η παραγωγική συνεταιριστική οργάνωση, χρειάζονται υποδομές που εν πολλοίς υπάρχουν αλλά χρειάζονται και σύγχρονα εμπορικά εργαλεία.
Το ιντερνέτ και οι ξένες γλώσσες είναι εργαλεία που κατέχουν οι νέοι άνθρωποι ακόμα και στην επαρχία.Τέτοιοι άνθρωποι να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στους συνεταιρισμούς.
Τα παραδείγματα επιτυχούς εμπορικής πολιτικής υπάρχουν και καλό είναι να τα μιμηθούν όλοι οι συνεταιρισμοί. Θα αναφέρω το παράδειγμα των ΑΤΜ γάλακτος που δίνουν άμεση επαφή παραγωγού - καταναλωτή μειώνοντας το κόστος και αφαιρώντας δύναμη από τους μεσάζοντες.
Να βοηθήσουμε μέσω του Υπουργείου τους παραγωγούς να κινηθούν προς τέτοιες καινοτόμες κινήσεις.
Η χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο ενός οικονομικού πολέμου και πρέπει να σκεφτεί στρατηγικά για να ξεφύγει. Η υιοθέτηση μιας συνεταιριστικής κουλτούρας και ενός νέου τρόπου λειτουργίας του αγροτικού κόσμου αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία που θα οδηγήσουν τη χώρα μας να σταθεί ξανά στα πόδια της.
ΒΙΝΤΕΟ