Συζητήθηκε στη Βουλή στις 22 Απριλίου η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη. Θέμα η παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος, οι νέες προσλήψεις στη ΔΕΗ, το μέλλον των ορυχείων, η αποθείωση ΑΗΣ Φιλώτα, ΑΗΣ Μελίτη 2 και η επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου Αχλάδας.
Εισερχόμεθα στη δέκατη με αριθμό 771/11-4-2016 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Φλώρινας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Αντωνιάδη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με το «ενεργειακό μέλλον» του Νομού Φλώρινας.
Παρακαλώ, κύριε Αντωνιάδη, έχετε τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι, καλημέρα σας. Μπαίνω απευθείας στο θέμα, γιατί δεν έχω πολύ χρόνο.
Κύριε Υπουργέ, η περίπτωση της Φλώρινας είναι κλασική περίπτωση των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Οι Φλωρινιώτες κατοικούν πάνω σε πλούτο δισεκατομμυρίων, ο πλούτος αυτός διαχέεται σε όλη την Ελλάδα και οι κάτοικοι είναι φτωχοί και άνεργοι.
Γνωρίζετε ότι πλασματικά η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται στις τρεις πλουσιότερες περιφέρειες της Ελλάδας, γιατί η παραγωγή ενεργειακού ρεύματος χρεώνεται εκεί. Έχουμε αυξημένο κατά κεφαλήν εισόδημα και ουσιαστικά όλα αυτά είναι πλασματικά.
Το αποτέλεσμα είναι να χάνουμε εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ, να χάνουμε χιλιάδες θέσεις από τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, να χάνουμε ποσοστό από την επιδότηση του αναπτυξιακού νόμου κι όλα αυτά χωρίς να φταίει κανείς και σε τίποτα.
Επίσης, η ΔΕΗ, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, επιδοτεί την ηλεκτροδότηση των νησιών με πάνω από 700 εκατομμύρια και καλώς κάνει. Επιδοτεί και συνεισφέρει σε εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας στο κοινωνικό τιμολόγιο. Το τραγελαφικό, όμως, είναι ότι επιδοτεί όλη την Ελλάδα, γιατί το ρεύμα από τη Φλώρινα για να φτάσει στην Αθήνα από 5 λεπτά η κιλοβατώρα κοστίζει 15 λεπτά και στην Κρήτη 55 λεπτά. Οι μόνες περιοχές, οι οποίες δεν επιδοτούνται, είναι αυτές οι οποίες παράγουν ρεύμα.
Τι λέμε, λοιπόν; Για όλες αυτές οι αδικίες, για τις οποίες ευθύνες έχουν και οι προκάτοχοί μου και οι τοπικοί άρχοντες, γιατί ποτέ δεν το ανέδειξαν αυτό και δεν όφειλε κανένας Υπουργός να το γνωρίζει, λέμε δύο πράγματα, δύο αντισταθμιστικά εκ των ουκ άνευ: Θέλει η περιοχή δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, δηλαδή τα νοικοκυριά, οι αγρότες, οι επιχειρηματίες. Για δε τους αγρότες και τους επιχειρηματίες, πάνω από ένα ποσοστό, να παρέχεται το 50%. Για δε τις θέσεις, τις οποίες χάνουμε από τα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας, η ΔΕΗ να παίρνει κατ’ έτος χίλια δίμηνα ή οκτάμηνα όσο η ανεργία είναι πάνω από 10%. Κάποιος πρέπει να τα αναπληρώσει αυτά, τα οποία χάνουμε αδίκως.
Αυτά τα δύο είναι πολύ βασικά, κύριε Υπουργέ, γιατί σας λέω ότι δεν αναφέρω τ’ άλλα. Ο τουρισμός πλήττεται εξαιτίας των καμινάδων και όλων αυτών των κρατήρων. Ποιος τουρίστας θα έλθει να δει τις ομορφιές, όταν απέναντί του είναι αυτοί οι κρατήρες και το καλοκαίρι έχουμε τηn ανεμοθύελλα της Σαχάρας. Επίσης, πλήττεται και η αγροτική παραγωγή. Ποια προϊόντα κάτω από τις καμινάδες και δίπλα στα ορυχεία θα πωληθούν στους καταναλωτές;
Έρχομαι στις ερωτήσεις: Θέλουμε, κύριε Υπουργέ, καθαρές απαντήσεις ή, εν πάση περιπτώσει, τι σκέφτεστε να κάνετε με τα ορυχεία της περιοχής. Το Κλειδί αύριο μπορεί ν’ ανοίξει. Τι γίνεται με τη Βεύη; Τι γίνεται με τα λιγνιτωρυχεία της Λακκιάς και, βεβαίως, τι γίνεται με τα λιγνιτωρυχεία της Άχλας, που θα πω στη δευτερολογία;
Επίσης, δύο πολύ σημαντικά ερωτήματα είναι: Τι γίνεται με τον ΑΗΣ Μελίτη 2; Είναι στα σχέδια του Υπουργείου να προχωρήσει στην ανέγερση; Τι θα γίνει με τον ΑΗΣ του Αμυνταίου Φιλώτα, που βλέπετε ότι σταμάτα, ανάβει σβήνει; Είναι κοστοβόρος αυτή η διαδικασία, αφού είναι σε ελάχιστη λειτουργία. Τέλος, θα γίνει υγρή αποθείωση;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστώ.
Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Κύριε Αντωνιάδη, άκουσα με πολύ ενδιαφέρον το αίτημά σας για δωρεάν ρεύμα στη δυτική Μακεδονία. Θα ήθελα να το καταθέσετε στον Πρόεδρό σας, να το υιοθετήσει η Νέα Δημοκρατία, αφού προηγουμένως μας πει γιατί δεν το έκανε τόσες δεκαετίες και να το συζητήσουμε. Είναι μια καινούρια πρόταση.
Εν πάση περιπτώσει, ας είμαστε κάπως πιο σοβαροί στα πραγματικά και οξυμένα προβλήματα της περιοχής.
Κατ’ αρχάς, σε σχέση με τους ανέργους, ξέρετε ότι υπάρχουν τα κριτήρια της εντοπιότητας στους οκταμηνίτες που παίρνει η ΔΕΗ. Σημασία έχει αυτό το σύστημα να μην είναι διαβλητό. Να σπάσουμε τα συστήματα αυτά, τα οποία ήταν σε άμεση σχέση με το πολιτικό σύστημα της περιοχής, που σχετιζόταν με τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα του δικομματισμού, τα οποία ήλεγχαν τον τρόπο και το ποιοι θα πηγαίνουν σε αυτά τα οκτάμηνα. Άρα, πρέπει να υπάρχουν διαφάνεια, καθαροί όροι και αδιάβλητες διαδικασίες.
Δεύτερον, μιλάτε για το Κλειδί και τη Βεύη. Η αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων είναι σε άμεση συνάρτηση με τη συνολική ζήτηση ενέργειας και με τον σχεδιασμό στης ΔΕΗ. Δεν είναι μόνο να ανοίγουμε τρύπες για να ανοίγουμε, όταν μάλιστα αυτό –όπως γνωρίζετε πολύ καλά- είναι μια υπόθεση, η οποία έχει έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Άρα, από τη στιγμή που θα είναι βιώσιμη η εκμετάλλευση των συγκεκριμένων λιγνιτωρυχείων, προφανώς και είναι μέσα σε έναν μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Όμως, όταν βλέπετε ότι λόγω της ύφεσης τα τελευταία χρόνια έχουμε μια υποχώρηση της ζήτησης ενέργειας, προφανώς δεν θα κάνουμε κινήσεις οι οποίες θα οδηγήσουν στη χρεωκοπία της ΔΕΗ, η οποία με τη σειρά της θα μετακυλήσει τα οικονομικά της προβλήματα στα τιμολόγια που πληρώνετε εσείς και εγώ. Το αντιλαμβάνεστε αυτό. Και φαντάζομαι ότι εσείς που είστε από τον χώρο της πλήρους υπεράσπισης της αγοράς και της λογικής της, πρέπει να τα υπολογίζετε αυτά τα πράγματα. Σημασία, λοιπόν, έχει να έχουμε αξιόπιστες και φθηνές υπηρεσίες προς τον κόσμο.
Σε ό,τι αφορά στην Αχλάδα, που από τον Δεκέμβριο έχει σταματήσει, υπάρχει μια συγκεκριμένη σύμβαση. Ποιοι είναι, όμως, οι όροι αυτής της σύμβασης; Τι στοιχίζει για τη ΔΕΗ; Πώς μπορεί να είναι τελικά παραγωγικό το μετάλλευμα που υπάρχει μέσα εκεί; Ή θα κάνουμε το χατίρι διαφόρων μεγαλοεργολάβων; Τι είδους τοπικά συμφέροντα υπάρχουν εκεί;
Για όλα αυτά υπάρχει ανάγκη συζήτησης. Την προηγούμενη και την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα έκανα δύο συναντήσεις με τον Δήμο της Φλώρινας, με το Εργατικό Κέντρο και με τους εκπροσώπους της εταιρίας και την εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα θα συναντηθούμε με τη διοίκηση της ΔΕΗ για να δούμε ακριβώς αυτά τα ζητήματα, που σχετίζονται πρωτίστως με το ορυχείο της Αχλάδας.
Βλέπετε, λοιπόν, ότι δεν αρκεί απλά και μόνο να καταθέτουμε στις συζητήσεις έναν προβληματισμό αλλά σημασία έχει να βλέπουμε τη συνολική εικόνα και να κάνουμε σταθερά βήματα.
Η ΔΕΗ βρίσκεται σε μια καμπή αυτή τη στιγμή, ακριβώς λόγω των αλλαγών στο χώρο της ενέργειας και πρέπει να σταθεί στα πόδια της.
Λέτε, για παράδειγμα, για την Μελίτη 2. Προφανώς πρέπει να γίνει η «Μελίτη 2». Αλλά, αυτό πρέπει να συνδυαστεί με αντικατάσταση άλλων παλαιών ενεργοβόρων και απαξιωμένων, απηρχαιωμένων μονάδων.
Δεν μπορείτε, λοιπόν, να μου λέτε και το Αμύνταιο και η Μελίτη 2. Έτσι δεν είναι; Ξέρετε ότι κάθε μονάδα, ανάλογα με το πόσο παλιά είναι, έχει αντίστοιχη αποδοτικότητα και επιβαρύνει αντίστοιχα το περιβάλλον.
Όμως, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος δεν γίνεται γενικά και αόριστα. Κοστολογείται. Υπάρχουν τα πιστοποιητικά των ρύπων από τις εκλύσεις του διοξειδίου του άνθρακα.
Συνεπώς, όλες αυτές τις παραμέτρους, εσείς που είστε Βουλευτής καταγόμενος από την περιοχή πρέπει πρωτίστως να τις λαμβάνετε υπ’ όψιν σας όταν καταθέτετε ερωτήσεις.
Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, η ΔΕΗ και να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της και να έχει μια τέτοια στρατηγική στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς, ώστε να παραμείνει ισχυρή. Αυτό μπορεί να το κάνει και εξορθολογίζοντας το κόστος λειτουργίας της και εκσυγχρονίζοντας τον τρόπο λειτουργίας της αλλά αναπτύσσοντας και μια στρατηγική συμμετοχών πλέον και άλλων φορέων για νέες επενδύσεις.
Μέσα από μια τέτοια προσέγγιση βλέπουμε και τη Μελίτη 2, που θα της επιτρέψουμε πράγματι να αντισταθεί στις προτάσεις του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού, όπως ήταν η «μικρή ΔΕΗ», που το κόμμα σας την ψήφισε και ευτυχώς το κίνημα και ο ΣΥΡΙΖΑ την κατήργησαν στην πράξη.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Και εγώ ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Κύριε Αντωνιάδη, πόσο χρόνο θέλετε για τη δευτερολογία σας;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Περίμενα μήνες να συναντηθώ με τον Υπουργό και θέλω κατανόηση, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Θα σας δώσω δύο λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Όχι δύο λεπτά! Δίνατε τρία λεπτά σε όλους. Περιμένουμε ώρες εδώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Διαμαρτύρονται Υπουργοί που θέλουν να φύγουν!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σήμερα είμαι ο μοναδικός νεοδημοκράτης. Έχουμε το συνέδριο, με βάλατε τελευταίο, μίλησαν όλα τα κόμματα και τώρα μου κόβετε και τον χρόνο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχάς, εγώ δεν θα απολογηθώ για τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο κόσμος τις καταψήφισε. Σήμερα κυβερνάτε εσείς.
Δεύτερον, να ξέρετε ότι είμαι από αυτούς που και προεκλογικά και μετεκλογικά διαφώνησα για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ», για να είμαι ξεκάθαρος μαζί σας.
Τρίτον, δεν σας είπα να πάρουμε τη θέση της Εταιρείας ή της ΔΕΗ. Εγώ απλώς ρωτάω τι σκέπτεσθε να κάνετε. Και ούτε είμαι υπέρ της δραστηριότητας της ΔΕΗ. Εάν η ΔΕΗ πρόκειται να συμπεριφέρεται ως αποικία στην περιοχή, να τα μαζέψει σήμερα και να φύγει, να πάρει και τις καμινάδες και τα ορυχεία. Είμαστε ξεκάθαροι, γιατί ο κόσμος μπορεί να ζει από τον τουρισμό και από την αγροτιά, αλλά εμείς θέλουμε να ξέρουμε τι πρόκειται να γίνει.
Και θα σας αναφέρω το τρανταχτό παράδειγμα το οποίο μας έχει κάνει άνω ποταμών και είναι η συμπεριφορά του Προέδρου. Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης λειτουργεί ως ηγεμόνας στην περιοχή. Έχει μία ιδιοκτησιακή αντίληψη, μας θεωρεί παρείσακτους και φοβάμαι ότι και εσάς το ίδιο. Νομίζει ότι είναι αποκλειστικός εκπρόσωπος της ΔΕΗ, όταν εμείς έχουμε δώσει όλο αυτόν τον πλούτο, για να στηριχθεί η ΔΕΗ.
Και το πιο βασικό ξέρετε ποιο είναι; Εμείς δεν θέλουμε τίποτα. Την απόφαση θα την πάρει η Κυβέρνηση. Θέλουμε ενημέρωση, θέλουμε διάλογο και διαβούλευση. Επί μήνες ζητάμε συνάντηση με τον κ. Παναγιωτάκη και την αρνείται και ανακοινώνει τις αποφάσεις του από τη ΔΕΗ. Αυτή είναι συμπεριφορά; Δεν προσβάλλει τα δημοκρατικά ήθη και της περιοχής και της Κυβέρνησής σας;
Ούτε και από σας ζητάμε να πάρετε κάποια συγκεκριμένη θέση υπέρ του ενός ή του άλλου. Θέλουμε ενημέρωση και θέλουμε και διάλογο. Πέστε μας τι σκέπτεσθε. Αν δεν σκέπτεσθε και δεν συμφέρει να δραστηριοποιηθείτε, ζητήστε από τη ΔΕΗ να τα μαζέψει και να φύγει.
Ειδάλλως, αν μείνει να δραστηριοποιηθεί. Αυτά τα αντισταθμιστικά είναι εκ των ων ουκ άνευ, κύριε Υπουργέ. Οι θέσεις εργασίας, το δωρεάν ρεύμα είναι κάτι που το δικαιούται η περιοχή. Διαφορετικά, ας τα μαζέψουν και ας φύγουν.
Αυτή είναι η άποψή μας. Κλείνω με ένα και μοναδικό πράγμα: Θέλουμε διάλογο και διαβούλευση, για να ξέρουμε τι σκέπτεται η Κυβέρνηση, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Κύριε Πρόεδρε και κύριε Αντωνιάδη, όταν αναφέρεστε στην ανάγκη δημόσιας διαβούλευσης και διαλόγου και απευθύνετε το αίτημα σε αυτή την Κυβέρνηση, σίγουρα βρίσκεστε σε σωστό δρόμο, διότι σε αντίθεση με τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων πράγματι πιστεύουμε -και το έχουμε κάνει πράξη και το υπηρετούμε με κάθε τρόπο- στη διαβούλευση και στη συζήτηση με τους τοπικούς φορείς. Και σας μίλησα πριν για πολύ συγκεκριμένες συναντήσεις που έγιναν και για αυτή που επίκειται.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Και οι Βουλευτές δεν πρέπει να συμμετέχουν;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Και οι Βουλευτές. Δεν είναι το άπαν οι Βουλευτές, είναι μέρος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Πρόσκληση δεν πήραμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Και οι Βουλευτές. Δεν σας παρακάμπτουμε, αλίμονο!
Από εκεί και έπειτα, όμως, επειδή μιλήσατε για ανταποδοτικά, γνωρίζετε για τον πόρο που ήδη υφίσταται και πληρώνεται εδώ και δεκαετίες. Άρα, γιατί δεν το αναφέρετε αυτό; Και μάλιστα, από όσο γνωρίζω, υπάρχουν και υπόλοιπα στους λογαριασμούς τα οποία δεν έχουν πάει να τα εκταμιεύσουν οι δήμοι για να τα αξιοποιήσουν.
Όμως, πέρα από αυτό, γνωρίζετε και κάτι άλλο. Σε μήνυμα που έστειλα σε μία ημερίδα που έκανε ο Δήμος Κοζάνης πριν δεκαπέντε περίπου μέρες –αν δεν κάνω λάθος- είπα ότι μελετάμε το θέμα του ειδικού τιμολογίου για την περιοχή.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Αυτό είναι σωστό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Προσέξτε, όμως, το ειδικό τιμολόγιο θα πρέπει να έχει μία στόχευση όχι μόνο της ελάφρυνσης στην παρούσα φάση, αλλά και για το πώς θα είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο και θα βλέπει και τη μεταλιγνιτική περίοδο.
Άρα, μεγάλες εκπτώσεις σε εμπορικές και παραγωγικές δραστηριότητες και όχι εκπτώσεις σε δραστηριότητες οι οποίες δεν έχουν μέλλον και προοπτική!
Τέτοιες, λοιπόν, προτάσεις θέλω να μας φέρετε εδώ πέρα και εσείς. Διότι εσείς προφανώς βιώνετε από πρώτο χέρι τα προβλήματα, η γνώμη όσων ζείτε εκεί πέρα μετράει, έχει ειδική αξία. Άρα, νομίζω ότι είναι χρήσιμη για να μπορέσουμε να κάνουμε –τι;- αυτό που λέγαμε πριν και στις προηγούμενες ερωτήσεις, έναν συνολικό σχεδιασμό για τη Δυτική Μακεδονία που δεν θα βλέπει μόνο το σήμερα, αλλά και το αύριο. Νομίζω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε έναν τέτοιο συνολικό σχεδιασμό που θα αφορά και τα συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία θίξατε, σχετικά με την αξιοποίηση των υπαρχόντων ορυχείων. Επίσης, θα περιλαμβάνει το θέμα των εργασιακών σχέσεων, που είναι πολύ σημαντικό, της ανακούφισης της πολύ μεγάλης ανεργίας που υπάρχει στην περιοχή, και θα βλέπει τη μεταλιγνιτική περίοδο.
Και προφανώς, παράλληλα, θα διαμορφώνει ένα νέο επενδυτικό σχέδιο για τη ΔΕΗ, η οποία δεν είναι, όπως είπαμε πριν, ο γίγαντας της δεκαετίας του 1970, αλλά σίγουρα, με τον κατάλληλο σχεδιασμό, μπορεί να γίνει μια ενεργειακή επιχείρηση που θα απλωθεί και σε άλλους τομείς, πέρα από την ενέργεια.
Όλα αυτά, λοιπόν, είναι πάνω στο τραπέζι και δεχόμαστε και συζητάμε τις δημιουργικές προτάσεις. Απλώς καλό είναι κάθε φορά να θυμόμαστε και τις ευθύνες των προηγουμένων και να έχουμε κουράγιο και φαντασία για να δούμε τι κάνουμε από εδώ και εμπρός.
Ευχαριστώ.