Σελίδες

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΕΧΝΗ

Τελέστηκαν το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 στο Ιστορικό, Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης, κ. Παύλο, τα εγκαίνια της πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης αγιογραφίας «Το πρόσωπο της Θεοτόκου μέσα από το χρόνο».





Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Πολιτισμού, Τουρισμού, Θ. Ζυμπίδης, και πλήθος κόσμου, επιδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον και την αγάπη του για τη βυζαντινή τέχνη.
Ως βασικός σκοπός της εκδήλωσης τέθηκε μέσα από τη σπουδή ενός κοινού θέματος, του προσώπου της Θεοτόκου, να ξεκινήσει ένας εικαστικός διάλογος,  μεταξύ των δυο παραδόσεων, Ελλάδας και Ιταλίας. Ο διάλογος αυτός αναμένεται να αναδείξει πολλά ενδιαφέροντα σημεία επαφής και ανοίγει τον δρόμο για ποικίλες ερμηνείες των έργων των μαθητών των εργαστηριών των δυο χωρών. Επιπλέον στόχοι που έχουν τεθεί είναι η ενίσχυση και ανάδειξη των πολιτιστικών δυνατοτήτων της περιφέρειας μας, μέσα από τη συνέργεια των πολιτιστικών φορέων του τόπου μας αλλά και με φορείς του εξωτερικού, καθώς επίσης η δημιουργία δεσμών με φορείς τέχνης και πολιτισμού της Φλωρεντίας, ώστε να εδραιωθεί μια σχέση ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και μακροχρόνιας συνεργασίας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Παιδείας, Πολιτισμού, Τουρισμού σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Ενότητες αποσκοπούν και επιδιώκουν την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού στη Δυτική Μακεδονία μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις, θέτοντας ως στόχο: την ανάδειξη και προβολή του άγνωστου και ανεκμετάλλευτου βυζαντινού αρχιτεκτονικού πλούτου (πλήθος βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών και μοναστηριών) και των εντυπωσιακών αγιογραφιών (θαυμάσιες εικόνες και τοιχογραφίες βυζαντινής τέχνης και απαράμιλλα ξυλόγλυπτα και επιχρυσωμένα τέμπλα).
Η έκθεση αγιογραφίας θα συνεχίσει την ταξίδι της στην πόλη της Καστοριάς, όπου θα βρεθεί για τρεις (3) ημέρες από 30.05. – 01.06.2016 στο Αρχοντικό Βέργου και θα συνδέσει την αγιογραφία ελληνικών και ιταλικών εργαστηρίων με την κιβωτό του βυζαντινού πολιτισμού στη Δυτική Μακεδονία, και θα ολοκληρώσει την πορεία της στην πόλη της Φλωρεντίας, με την εκεί παρουσίασή της στις 04. και 05.06.2016 στo Lugarno Guiccardini.