Σελίδες

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

ΚΟΝΑΚΙΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΑ (ΠΟΙΜΕΝΙΚΕΣ ΚΑΛΥΒΕΣ) ΣΤΗ ΒΙΓΛΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΟΡΕΙΝΟ ΘΕΑΜΑ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ 56 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ!

Σήμερα η ποιμενική ζωή διάγει εξαιρετικά μεγάλη κάμψη, όπως όλη η πρωτογενής παραγωγή στη χώρα μας, με αποτέλεσμα  τέτοιου είδους θεάματα να αποτελούν ανάμνηση και τουριστική ατραξιόν, πέρα από τις πολιτιστικές και παραδοσιακές ανάγκες του 1ου Ανταμώματος  Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας( με ιστορική και παραδοσιακή έδρα τη Φλώρινα) , που γίνονται  την  23 και 24 Ιουλίου 2016 στο Χιονοδρομικό Βίγλας  Πισοδερίου Φλώρινας , στα 1.650 μ.
  Το θέμα Σαρακατσάνοι και Φλώρινα  έχει  πολλές  ιστορικές και παραδοσιακές παραμέτρους, που προσδιόρισαν αρκετά  στο παρελθόν και προσδιορίζουν κάποια  στο σήμερα και το αύριο του τόπου μας, όπως η ορεινή φυσιολατρική και ορειβατική μας παράδοση, κι αντιστρόφως !



   Και δεν είναι μόνο η ανάμνηση   ώσμωσης της παλιάς ορεινής  φλωρινιώτικης κοινωνίας  του μεσοπολέμου , που  προσδιορίζει  αυτού του είδους τις κοινωνικές επαφές και τις ορεινές οπτικές!

   Δείτε για παράδειγμα  την πορεία των Φλωρινιωτών του  1926  που  πήγαν να  ανάψουν ένα κερί στη Στάτιστα ( σημερινός Μελάς Καστοριάς)  και πέρασαν από  τα σαρακατσάνικα κονάκια στο Λάκκο  Πισοδερίου στα 2.000 μ, σαν να ήταν κανένα ίσιωμα! 


 Κάποια  χρόνια μετά  αυτή  η Φλωρινιώτικη  ευαισθησία στη φύση και το βουνό  δημιούργησε το τοπικό ορειβατικό κίνημα, το φυσιολατρικό κίνημα και την χιονοδρομία, μαζί με την ορειβασία, που κι αυτά με τη σειρά τους σήμερα στηρίζουν την ποιμενική παράδοση , αφού στις ίδιες τις ορειβατικές και χιονοδρομικές εγκαταστάσεις( όπως σαλέ Τόττης)  στήνονται ξανά τα ποιμενικά κονάκια, εις ανάμνησιν  παρελθόνος και ως παρακαταθήκη μέλλοντος! 

Δείτε την κατασκευή  του πρώτου χιονοδρομικού  στη Βίγλα Φλώρινας  τον Ιούλιο του 1963, στην παρακάτω φωτο, στον ίδιο χώρο που αντάμωναν κοπάδια και τσελιγκάδες!   


  Χτίσιμο χιονοδρομικού, μετά από 14 χρόνια περίπου, αφότου ο μεγάλος όγκος των κοπαδιών είχε φύγει οριστικά στα χειμαδιά της  Θεσσαλίας και της πεδινής Μακεδονίας και μαζί τους σχεδόν άλλος ένας Νομός Φλώρινας , με  τεράστια ζωϊκά κεφάλαια και ολόκληρη ορεινή κουλτούρα , η οποία( φευ) δεν γύρισε  ξανά πίσω από την πεδινή θέρμη και τα κουνούπια, παρέμεινε εκεί!
   Η  Φλώρινα  δημιούργησε   στη θέση  τους  την άθληση του χειμώνα (ΣΟΧ Φλώρινας)  και την ορειβασία του θέρους , με όλη την κουλτούρα της φυσιολατρίας , από επιφανείς τοπικούς άνδρες όπως ο αριστοτελικός Ηλίας  Βυζάντης, που ίδρυσε τον Φυσιολατρικό και Ορειβατικό ΄Ομιλο  Φλώρινας
 ( Φ.Ο.Ο.Φ ) !

 Κι έρχεται η στιγμή  που  γίνεται η φλωρινιώτικη πρόσκληση προς  την παλιά ποιμενική κουλτούρα  της  Θεσσαλίας και της  πεδινής Μακεδονίας μας  να γυρίσει ξανά πίσω , γιατί είναι κουλτούρα που αναπτύχθηκε στην περιοχή μας , έστω και στην περιοχή μας,  σαν ώσμωση και ως δημιουργική παραγωγική ζέση κοινωνιών και  περιοχών!
 Ερχεται η εποχή  που  η  κουλτούρα της Φλώρινας και η ορεινή της παράδοση  ζητάει πίσω όλους τους συντελεστές της κι  όλους τους φίλους της, όπου γης , στηρίζοντας  την ορεινή ποιμενική παράδοση και τους σαρακατσαναίους στη Βίγλα Πισοδερίου , μαζί  με το Παμμακεδονικό Αντάμωμα στη Σιταριά Φλώρινας !
   Η Φλώρινα της εξωστρέφειας και της ελπίδας!

 Είναι αλήθεια πολύ όμορφο  αυτό το σμίξιμο, μέσα από ένα Αναντάμωμα Σαρακατσαναίων, με την Φλώρινα, την φύση, την παράδοση, την ιστορία και τους θρύλλους της πατρίδας μας, του βουνού και του λόγγου μας αλλά και της ίδιας  της  επιβίωσής μας  σαν έθνος και σαν λαός!

  Είναι γιορτή  της Φλώρινας, ως κόρη  ορεινή των βουνών, να δέχεται ξανά τα παλιά ποιμενικά παιδιά της , με την κουλτούρα  που χρόνια ανέπτυξε, μακριά από φουγάρα κι εργοστάσια , μέσα στη φύση και το Θεό! 
   Το παρόν Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων είναι  πολύ σοβαρή υπόθεση για τους ίδιους, ιστορική και παραδοσιακή, καθώς και συνεκτική περιοχών και κοινωνιών! 
   Είναι υπόθεση όμως χαρακτήρα και φυσιογνωμίας και  της ορεινής Φλώρινας, που εξωστρέφεται  και  κοιτάζει  τα παιδιά της, στα 4 σημεία του ορίζοντα !

                                               ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΗΣ