Σελίδες

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Οι προτάσεις του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης» με αφορμή την αδελφοποίηση των Δήμων Φλώρινας και Γερίου Κύπρου

Χαιρετισμός – Προτάσεις του Προέδρου ΦΣΦ «Ο Αριστοτέλης» Κων/νου Ραπτόπουλου - Χατζηστεφάνου κατά την αδελφοποίηση των Δήμων Φλώρινας - Γερίου Κύπρου (21/08/2016)
Σας καλωσορίζουμε στην όμορφη πόλη μας, στην πιο όμορφη εποχή. Στη Φλώρινα των χρωμάτων, των γεύσεων, των θαυμάτων, των αισθημάτων, των ήχων. Στην καρδιά του Πολιτιστικού Αυγούστου ολόκληρη η πόλη μας, ζει για να παρουσιάζει τις δικές της μαγευτικές νύχτες, στις βραδινές δροσιές που μόνο η Φλώρινα μπορεί να προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες της.










Σας υποδεχόμαστε στον ΦΣΦΑ, σε μια από τις ιστορικές κοιτίδες πολιτισμού, ελεύθερης έκφρασης και πνευματικής αντίστασης του τόπου μας, με ιστορία 75 χρόνων.  Ο «Αριστοτέλης» επί 75 χρόνια, αποτελεί κοιτίδα παραγωγής πρωτογενούς πολιτισμού, Σύλλογο προσφοράς, σημείο αναφοράς, οικείος σε όλους.


Μοιραζόμαστε με όλους σας ένα σημαντικό, πολιτιστικό και ιδιαίτερα συμβολικό γεγονός: την αδελφοποίηση των Δήμων Φλώρινας και Γερίου, Λευκωσίας.


Γνωστοί σε εμάς, αλλά άγνωστοι σε εσάς αγαπητοί Κύπριοι μιας άλλης γενιάς, είναι εξάλλου οι δεσμοί του ΦΣΦΑ με την Κύπρο. Σταχυολογούμε κάποιες σημαντικές στιγμές από το ιστορικό αρχείο του Συλλόγου μας:


1. Στις 02/06/1951 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση/διάλεξη υπό του καθηγητού κ. Τραϊανού Παπαθεοδωρίδη με θέμα «Η Κύπρος», με συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας του Συλλόγου μας.
2. Στις 21/08/1954 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση «υπέρ της ενώσεως της Κύπρου με τα της Ελλάδος».
3. Στις 16/02/1955, ο τότε μαέστρος της Μικτής Χορωδίας του ΦΣΦΑ και καθηγητής μουσικής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Φλώρινας, Παντελής, Τριανταφύλλου, συνέθεσε ειδικό εμβατήριο «Η Φλώρινα στην Κύπρο», για τετράφωνη μικτή χορωδία, το οποίο εξετελέσθη για πρώτη φορά από τη Μικτή Χορωδία της ΠΑΦ στις 23/03/1955, λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Απελευθερωτικού σας Αγώνα. (Το εμβατήριο τραγουδιόταν σε διάφορες εκδηλώσεις της Φλώρινας για την Κύπρο, όπως επίσης στις 16/09/1956 σε εμφάνιση της Χορωδίας μας στη Θεσσαλονίκη για την Κύπρο. Μάλιστα σώζεται και σχετική αλληλογραφία του τότε μαέστρου με τον Πρόεδρο Μακάριο, η οποία βρίσκεται στο ιστορικό αρχείο του Συλλόγου μας.
4. Στις 20/10/1974 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την Κύπρο με τις εισπράξεις της να κατευθύνονται «υπέρ του Κυπριακού Αγώνος».
5. Την τελευταία δεκαετία, πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές εκδηλώσεις του 1ου Λυκείου Φλώρινας στην Αίθουσα αυτή με αφορμή εκπαιδευτικές εκδρομές στη Μεγαλόνησο. Σε μια μάλιστα από αυτές, τιμήθηκαν οι Φλωρινιώτες στρατιώτες που υπηρέτησαν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), κατά το 1974.
6. Στις 24/11/2014, πραγματοποιήθηκε  επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια της τουρκικής εισβολής με ομιλήτρια την κα Ελένη Μυλωνά - Χατζημιχαήλ, εκπαιδευτικό, συγγραφέα-λογοτέχνη με θέμα «οι εμπειρίες μου από τον ξεριζωμό».
7. Στις 10/04/2016, πραγματοποιήθηκε μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του Συλλόγου μας και η κορυφαία εκδήλωση για την Κύπρο, με αφορμή την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα των Κυπρίων κατά των Άγγλων (01/04/1955), με ομιλητή τον επιζώντα αγωνιστή της Μάχης του Μαχαιρά συναγωνιστή του Γρηγόρη Αυξεντίου, τον «Ματρόζο» της ΕΟΚΑ, τον κ. Αυγουστή Ευσταθίου.


Κύριοι Δήμαρχοι
Η συνεισφορά του ΦΣΦΑ στην επικείμενη αδελφοποίηση των δυο Δήμων; Τη χαρακτηρίζουμε ποικιλότροπη, πολύμορφη, ουσιαστική, ενθουσιώδης, μέσα από τα 20 ενεργά Τμήματά μας:
1. Χορωδιακή συνεισφορά: Από τις τρεις χορωδίες του συλλόγου μας, τη Μικτή Χορωδία (με ιστορία 75 χρόνων και με ήρωα-μάρτυρα τον πρώτο της μαέστρο), την Παιδική Χορωδία «Δημήτριος Λιώτσης» και την Εκκλησιαστική-Βυζαντινή Χορωδία. Όλες τους καταπληκτικές, εξαιρετικές, βγαλμένες από τις αντίστοιχες Χορωδιακές και Μουσικές Σχολές του Συλλόγου μας, φημισμένες εντός & εκτός Φλώρινας εντός & εκτός Ελλάδας.
2. Χορευτική συνεισφορά: Από το Τμήμα Εθνογραφίας και Χορού του Συλλόγου μας, με τις 8 κατηγορίες του στους παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα και τους ευρωπαϊκούς-λάτιν χορούς, μπορεί να συνεισφέρει πολιτιστικά, επιμορφωτικά, εκπαιδευτικά.
3. Αθλητική συνεισφορά: Οι Ακαδημίες Καλαθοσφαίρισης και Πετοσφαίρισης με τις αντίστοιχες ομάδες εθνικών και τοπικών πρωταθλημάτων, διαφόρων ηλικιών, καλύπτει άνετα την αθλητική συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ αντίστοιχων αθλητικών Συλλόγων σας.
4. Εικαστική συνεισφορά: Η Πινακοθήκη του Συλλόγου μας, που περιλαμβάνει  πολλές δεκάδες έργων τέχνης, από τους ζωγράφους και καλλιτέχνες της Φλώρινας που την έκαναν μεγάλη και ξακουστή για τα καλλιτεχνικά της δρώμενα, μπορεί κάλλιστα μέρος της, να μεταφερθεί και να φιλοξενηθεί σε αντίστοιχες θεματικές εικαστικές εκδηλώσεις του Δήμου Γερίου, με τη συνδρομή του Εικαστικού Εργαστηρίου που διαθέτει ο ΦΣΦΑ. Επίσης, η Αίθουσα της Πινακοθήκης μας είναι ανοικτή να υποδεχτεί κάθε δική σας αντίστοιχη εικαστική έκθεση.
5. Εκκλησιαστική - Αγιογραφική συνεισφορά: Στον τομέα αυτό εντάσσουμε τη Σχολή Αγιογραφίας που διαθέτει ο Σύλλογός μας, με σειρές και ανταλλαγές διευρυμένων και επιμορφωτικών μαθημάτων διδασκαλίας και εκμάθησης της παραδοσιακής αγιογραφικής τέχνης από τους δασκάλους του Τμήματος Αγιογραφίας του Συλλόγου μας.
6. Μορφωτική συνεισφορά: Το Μορφωτικό Τμήμα του Συλλόγου μας, με υπόβαθρο το Ιστορικό Αρχείο του Συλλόγου μας, με τον Όμιλο Βιβλίου, είναι πανέτοιμο για διαλέξεις, ομιλίες, παρουσιάσεις, συζητήσεις, στρογγυλές τράπεζες, επί πληθώρας θεμάτων (εθνικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών, επιστημονικών, ιστορικών, κοινωνικών, παιδαγωγικών, λαογραφικών, καλλιτεχνικών, κλπ), βιβλιοπαρουσιάσεις, με αντίστοιχες ανταλλαγές.
7. Λαογραφική συνεισφορά: Το Λαογραφικό μας Μουσείο με τα 5.000 εκθέματα, είναι διαθέσιμο να εξαπλώσει τις δράσεις του σε περιοδικές εκθέσεις λαογραφικών εκθεμάτων και κειμήλιων στην Κύπρο.
8. Φωτογραφική συνεισφορά: Το εξαιρετικό Τμήμα Φωτογραφίας μας μπορεί άνετα να «συγκοινωνεί» με αντίστοιχα Τμήματα ή σχολές σας διότι η φωτογραφία αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα μέσα επικοινωνίας του 21ου αιώνα καθώς και μια από τις πολυδιάστατες μορφές τέχνης.
9. Θεατρική συνεισφορά: Η συνεργασία του Συλλόγου μας με εκπαιδευτικούς της περιοχής μας που διαθέτουν το θεατρικό χάρισμα, με τα Παιδικά Δημιουργικά/Θεατρικά Εργαστήρια  του Συλλόγου μας.
10. Οινοποιητική συνεισφορά: Η τοπική παραδοσιακή οινοποιεία άρρηκτα συνδυασμένη με τη σύγχρονη τεχνολογία της οινολογίας, βρήκε τον καλύτερο εκφραστή της στο τελευταίο χρονικά Τμήμα του Συλλόγου μας, την Ακαδημία Οίνου. Με δύο εξαίρετους Οινολόγους -μέσα στους τρεις καλύτερους της Ελλάδας με περισσότερα των 100 βραβείων σε παγκόσμιους διαγωνισμούς κρασιών- μπορεί να φέρει σε άμεση επικοινωνία οινοποιούς και παραγωγούς και ικανοποιητικές επιμορφωτικές και, γιατί όχι, εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο πόλεων.
11. Συνεχή επικοινωνία με τα σύγχρονα μέσα ηλεκτρονικής κοινωνικής δικτύωσης: Μέσα από την καταπληκτική ιστοσελίδα του Συλλόγου μας (www.fsfa.gr), ή το f/b με τους 5.500 φίλους μας ανά τον κόσμο, με συνεχή ενημέρωση και ανανέωση, οι εκδηλώσεις μας γίνονται και εκδηλώσεις σας και οι εκδηλώσεις σας, εκδηλώσεις μας.


Αγαπητοί προσκεκλημένοι, δεν περιαυτολογούμε για τον Σύλλογό μας. Αυτοί είμαστε! Το πολιτιστικό προφίλ του Δήμου μας συγκεντρωμένο «επί το αυτώ» ανήκοντες όλοι, σε μια μεγάλη οικογένεια, την Αριστοτελική Οικογένεια.


Σε μια αδελφοποίηση, όμως, σημασία δεν έχει μόνο η απλή απαρίθμηση των πιθανών και ενδεχόμενων δυνατοτήτων συνεργασίας που διανοίγονται μεταξύ των δυο πόλεων. Καίριο σημείο αποτελεί η δυναμική, η θέληση και το πάθος που θα επιδείξουν οι δυο Τοπικές Αρχές ως θεσμοί και οι άρχοντές τους, με στόχο τη μακρόχρονη και αδιάκοπη συνεργασία των δυο πόλεων και κυρίως, τη συνέχειά της στο μέλλον.
Διότι και παλαιότερα η Φλώρινα αδελφοποιήθηκε με την πόλη Σκάρμπορο του Καναδά. Υπήρξαν ανταλλαγές επισκέψεων επισήμων και συλλόγων (μέσα στους οποίους ήταν και το χορευτικό του ΦΣΦΑ), αλλά με τη λήξη των αντίστοιχων Δημοτικών θητειών, υπήρξε άμβλυνση των σχέσεων, επήλθε κόπωση, μείωση ενδιαφέροντος, αλλαγή προτεραιοτήτων, προβλήματα επικοινωνίας, λησμονιά και στο τέλος … το τέλος.
Ίσως να έφταιγε το ότι είμασταν σε διαφορετική ήπειρο, ότι είχαμε διαφορετική πατρίδα, γλώσσα, θρησκεία, πολιτισμό, κουλτούρα, το ότι διαφέραμε δηλαδή στα βασικά «κοινά» που απαιτούνται για να ευδοκιμήσει μια μακροχρόνια σχέση. Ίσως πάλι διότι δεν είμασταν, τότε, τόσο ώριμοι να διαχειριστούμε την αδελφοποίηση. Τώρα όμως, τα έχουμε όλα κοινά.


Επιπλέον, ίσως σήμερα να απαιτείται, πέρα από την αδελφοποίηση των δυο δήμων να προγραμματισθεί και να σχεδιασθεί αδελφοποίηση Συλλόγων, διότι μπορεί οι δήμοι ως θεσμοί να συνεχίζουν να υπάρχουν τις επόμενες δεκαετίες, αλλά οι διοικητικές τους αρχές αλλάζουν, με συχνές και αναμενόμενες αλλαγές στις πολιτικές, στα πρόσωπα, στις προτεραιότητες, ενώ στους Συλλόγους με μακρά ιστορία, όπως ο ΦΣΦΑ, συνήθως, υπάρχει συνέχεια, συνέπεια, σχεδιασμός και, επιπλέον διότι στους Συλλόγους καλλιεργούνται περισσότερο οι προσωπικές σχέσεις και επαφές, και διότι υπάρχουν περισσότερα κοινά σημεία.


Κυρίες και κύριοι αγαπητοί Κύπριοι.
Η Φλώρινα μας χαρίστηκε ως δώρο Θεού και την σηκώνουμε στους ώμους μας, μάτωσε και έδωσε πολλά για την πατρίδα. Μένουμε ακόμα εδώ επειδή αγαπάμε τον τόπο μας, άρχοντες και αρχόμενοι, σοφοί μέσα στη σιωπή, μαχόμενοι, πλούσιοι σε συναισθήματα, καρτερικοί, περήφανοι, απλοί και αποτελεσματικοί στα έργα, αφτιασίδωτα αυθεντικοί στις σχέσεις μας ακόμη  και στις πιο καθημερινές.


Η μόνη μας διαφορά είναι ότι η Φλώρινα βρίσκεται στο βορειοδυτικότερο άκρο και το Γέριο στο νοτιοανατολικότερο άκρο της πατρώας μας γης.


Καλή επιτυχία!