Μία ενήλικη αρκούδα εντοπίστηκε νεκρή στα όρια της πόλης της Φλώρινας. Σύμφωνα με τις ενδείξεις που προέκυψαν από την επιτόπια εξέταση του ζώου από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Φλώρινας και την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ (ΟΑΕ) ο θάνατός της προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από δηλητηριασμένο δόλωμα.
Τη Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 η ΟΑΕ του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ειδοποιήθηκε για την παρουσία αρκούδας κοντά στην πόλη της Φλώρινας. Η κινητοποίηση της ΟΑΕ ήταν άμεση και πολύ γρήγορα έσπευσε στο σημείο, ωστόσο η αρκούδα ήταν ήδη νεκρή.
Η Κτηνιατρική Υπηρεσία Φλώρινας που εξέτασε το νεκρό ζώο εντόπισε σοβαρές ενδείξεις δηλητηρίασης. Συγκεκριμένα, τόσο η θέση της αρκούδας, που βρέθηκε κοντά σε πηγή νερού (Σημ: στην προσπάθειά της να ξεδιψάσει), όσο και το γεγονός ότι εσωτερικά της όργανα ήταν διεσταλμένα αποτελούν παρενέργειες της κατανάλωσης δηλητηριασμένου δολώματος. Τα ακριβή αίτια θανάτου της αρκούδας θα πιστοποιηθούν όταν βγουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ευχαριστεί την Κτηνιατρική και τη Δασική Υπηρεσία Φλώρινας και τον Φορέα Διαχείρισης Πρεσπών για την πολύτιμη βοήθειά τους και ειδοποίηση για το περιστατικό.
Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, αν και παράνομη, αποτελεί, δυστυχώς, συνήθη πρακτική. Σκοπός της δηλητηρίασης είναι η εξόντωση ζώων που θεωρούνται λανθασμένα ως επιβλαβή όπως ο λύκος και η αλεπού, καθώς και της αρκούδας ή αδέσποτων ζώων. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, σπάνια και απειλούμενα ζώα, αλλά και κυνηγετικοί και ελληνικοί ποιμενικοί σκύλοι πέφτουν θύματα της παράνομης αυτής πρακτικής, τα οποία όμως αντιμετωπίζονται ως «παράπλευρες απώλειες».
Εκτός όμως από την ηθική και νομική διάσταση του θέματος, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι επικίνδυνη όχι μόνο για την άγρια ζωή, αλλά και για την ανθρώπινη υγεία.