Σελίδες

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Ένταξη των αγροτικών οφειλών από τις δασώσεις γαιών σε πρόγραμμα 100 δόσεων-Ερώτηση του βουλευτή Φλώρινας Γ. Αντωνιάδη

Η Ερώτηση που ακολουθεί έλαβε αρ. πρωτ. 5760-22/5/2017
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς του Υπουργούς:  Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων
                                          Οικονομικών
Θέμα: Ένταξη σε ρύθμιση 100 ή περισσότερων δόσεων των αγροτικών οφειλών από το πρόγραμμα Δάσωσης Αγροτικών Γαιών

ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Στην ΠΕ Φλώρινας έχουν ενταχθεί στις διατάξεις των νόμων 2080/1992 κλπ περί Δάσωσης Γεωργικών Γαιών γύρω στους εξακόσιους (600) ιδιώτες καλλιεργητές με πάνω από 2.000 αγροτεμάχια. Τα πρώτα χρόνια, έως και το έτος 2004 οι κοινοτικές ενισχύσεις δίνονταν κανονικά στους δικαιούχους μετά τον έλεγχο από τους αρμόδιους υπαλλήλους του Δασαρχείου.
    Από το 2005, με κύρια ευθύνη της Δ/νσης Δασών Νομού Φλώρινας  δεν δόθηκαν στους δικαιούχους οι προβλεπόμενες από την Κοινοτική Οδηγία οικονομικές ενισχύσεις (προφασιζόμενη έλλειψη προσωπικού), με αποτέλεσμα να χαθούν οριστικά  για τα  έτη από το 2005 και εντεύθεν διότι στις ενισχύσεις της Ε.Ε δεν ισχύει αναδρομικότητα πέραν του έτους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απολεσθούν σημαντικά εισοδήματα από τον φτωχό νομό μας, ο οποίος είναι από τους λίγους που δεν κατεβλήθησαν οι ενισχύσεις.
    Το 2011 με έγγραφο που διαβιβάστηκε από την Δνση Δασών Φλώρινας, δινόταν μία τριετής παράταση δηλαδή έως το 2014 για φύτεμα δενδρυλλίων εκεί όπου υπήρχαν απώλειες. Αυτό έγινε ύστερα από πολιτική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων και της Περιφερειακής Δ/νσης. Η  Δ/νση Δασών Φλώρινας μη λαμβάνοντας υπόψη αυτό το έγγραφο, προχώρησε σε επιτόπιους ελέγχους από αναρμόδιες επιτροπές (απλοί υπάλληλοι της υπηρεσίας) αντί της σύστασης επιτροπών μη δημόσιας δασοπονίας και χωρίς να παρέλθει ο χρόνος που όριζε η ίδια με το προηγούμενο έγγραφο της, σαν να μην υπάρχει συνέχεια στη δημόσια διοίκηση, ζητώντας παράλληλα την αναπλήρωση με δένδρα ίσης ηλικίας, δηλαδή 15 ετών και άνω. Για όποιον έχει έστω και βασικές γνώσεις κηπουρικής και γεωπονίας, γνωρίζει πως δέντρα ηλικίας 15 ετών είναι πολύ δύσκολο να «πιάσουν». Ταυτόχρονα, εκδίδει πράξεις καταβολής των οφειλόμενων ως αχρεωστίτως καταβληθέντα σε αγρότες οι οποίοι πέραν της οικονομικής ύφεσης που βιώνουν, τα αγροτεμάχια τους έχουν υποστεί λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων μεγάλες ζημιές. Οι ενστάσεις εκδικάζονται από δευτεροβάθμιες αναρμόδιες επιτροπές οι οποίες συστάθηκαν παρατύπως από τη υπηρεσία, αντί να εξετάζονται από επιτροπές μη δημόσιας δασοπονίας.

Με την ΚΥΑ 800/16-1-2015 εναρμονίστηκε η χώρα μας με το καθεστώς που ισχύει και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Δυστυχώς, εξαιτίας της μη αναδρομικής ισχύος της, δημιουργεί τεράστια προβλήματα αντί να λύνει όπως ήταν και το αρχικό σκεπτικό των αρμοδίων οργάνων.  Οι επενδυτές διαχωρίζονται στους προ 2015 και μετά 2015. Έχουμε δηλαδή επενδυτές δύο ταχυτήτων. Ενημερωτικά  αναφέρω πως στις ΠΕ Καστοριάς και Γρεβενών ο έλεγχος των φυτειών έγινε με την νέα ΚΥΑ. Οι Περιφερειακές Ενότητες που έχουν πρόβλημα είναι της Φλώρινας, της Λάρισας και του Ρεθύμνου.
    Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου έχει αποστείλει εκατοντάδες αποφάσεις δημοσιονομικής προσαρμογής οι οποίες αν δεν εξοφληθούν, μετά την παρέλευση ενός μηνός θα αποσταλούν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Η συνέχεια θα έχει τραγικά αποτελέσματα με τις δεσμεύσεις περιουσιών κλπ σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση μαστίζει την περιοχή μας.
    Η Δ.Ο.Υ Φλώρινας με τη σειρά της ξεκίνησε να αποστέλλει γραμμάτια οφειλής και σύμφωνα με την νέα νομοθεσία αυτοδικαίως προβαίνει σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων φτωχών αγροτών. Βρισκόμαστε μπροστά στην δημιουργία ενός τεράστιου κοινωνικού προβλήματος με απρόβλεπτες διαστάσεις, εξαιτίας της πλημμελούς λειτουργίας της Δ/σης Δασών Φλώρινας.  Σε καμία περίπτωση δεν  θέλουμε να δικαιωθούν ιδιώτες που δεν έχουν χωράφια και παραπλάνησαν τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά όσοι το δικαιούνται πραγματικά.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί



Προτίθεστε να εντάξετε τις ανωτέρω οφειλές των αγροτών σε πρόγραμμα εξόφλησης 100 ή 120 δόσεων, ώστε και το κράτος να μπορέσει να βάλει κάποια χρήματα στα ταμεία του και οι οφειλέτες αγρότες να μπορέσουν να ανταποκριθούν χωρίς να κινδυνεύουν να δουν την περιουσία τους να κατάσχεται;


Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Αντωνιάδης