Σελίδες

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Με αφετηρία το Πεκίνο, το από μηδενικής βάσης νέο σχέδιο Παναγιωτάκη για την αγορά ηλεκτρισμού

Από την χώρα του Μάο ξεκινά την... μεγάλη πορεία του ο Μανώλης Παναγιωτάκης, προκειμένου να υλοποιήσει το φιλόδοξο σχέδιό του για την αγορά ηλεκτρισμού, που ακριβώς επειδή έρχεται σε αντίθεση ή διαφέρει σημαντικά από την συμφωνία κυβέρνησης- δανειστών, συνοδεύεται και από πολλές αιρεσιμότητες.
ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ

Σε συναντήσεις που πρόκειται να έχει τις επόμενες ημέρες στο Πεκίνο με την CMEC, την Shenhua Group, την SPIC, και την China Development Bank (CDB), ο επικεφαλής της ΔΕΗ, θα τους ξεδιπλώσει την δική του πρόταση για την κατασκευή, εκτός της Μελίτη ΙΙ, δύο ακόμη λιγνιτικών μονάδων, σχέδιο ωστόσο που προϋποθέτει τέσσερις σημαντικές ανατροπές στα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζουμε:

Nα εξαιρεθούν από την συζήτηση για τις προς πώληση μονάδες οι Μελίτη Ι&ΙΙ
Nα πάρει πίσω ο υπ. Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης την πρόθεση του για νέο διαγωνισμό στο κοίτασμα της Βεύης
Nα επιτραπεί στην ΔΕΗ να κάνει συμπράξεις με ιδιώτες σε αντίθεση με όσα προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο
Nα επιμείνει, αλλά και να κερδίσει, η Ελλάδα το αίτημα για δωρεάν δικαιώματα CΟ2.
Στην πραγματικότητα πρόκειται όπως αντιλαμβάνεται καλά και ο επικεφαλής της ΔΕΗ για μια μαξιμαλιστική προσέγγιση, όπως ωστόσο ανέφερε και ο ίδιος στην συνέντευξή του στην “Καθημερινή”, “θεωρώ ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια, τίποτα δεν είναι γραμμένο σε πέτρα, αισιοδοξώ ότι οι θεσμοί και η Κομισιόν θα επανεξετάσουν κάποια πράγματα”.

Βαρόμετρο για την τύχη των κινεζικών ενεργειακών επενδύσεων στην Ελλάδα, θα είναι η συνάντηση Παναγιωτάκη με τον πρόεδρο της CMEC Ζανγκ Τσαν, καθώς η συζήτηση για την από κοινού κατασκευή της Μελίτη ΙΙ είναι πιο προχωρημένη, με παράγοντες της ΔΕΗ να ποντάρουν πολύ στην παλαιότερη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι “αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία”. Το γεγονός ότι ο κ. Παναγιωτάκης θα συνοδεύει στο Πεκίνο τον κ. Τσίπρα στο πλαίσιο του συνεδρίου “Belt and Road Forum”, τους κάνει να πιστεύουν ότι ο Πρωθυπουργός θα στείλει και αυτός μήνυμα στους Κινέζους πως το project παραμένει ζωντανό. “Ισως το ταξίδι στο Πεκίνο να σηματοδοτήσει εξελίξεις”, λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πήγες της ΔΕΗ.

Στην πραγματικότητα ωστόσο για να περπατήσουν οι συνεργασίες της ΔΕΗ με κινεζικούς ομίλους, καθώς και για να ευοδωθεί η πρόταση Παναγιωτάκη για κατασκευή από κοινού με ιδιώτες δύο επιπλέον λιγνιτικών μονάδων σε Αμύνταιο, και Αγιο Δημήτριο, όπως λέει στην "Κ", απαιτείται μια μακρά πορεία, που ουδείς αυτή την στιγμή μπορεί να απαντήσει αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να διανύσει.

Διότι αφενός θα πρέπει να ζητηθεί από τις Βρυξέλλες κάποιου είδους εξαίρεση για συμπράξεις της ΔΕΗ με άλλες εταιρείες, αφετέρου να εγκρίνει η Κομισιόν την απαλλαγή από το προς πώληση λιγνιτικό δυναμικό των μονάδων Μελίτη Ι και ΙΙ, όπως και του λιγνιτορυχείου της Βεύης, για το οποίο επιπρόσθετα δεν πρέπει να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός όπως είχε δηλώσει ο Γ.Σταθάκης, παρά να παραμείνει η παραχώρηση στον Ακτωρα.

Στην πράξη το ταξίδι Παναγιωτάκη στο Πεκίνο θα βοηθήσει να διαφανεί η από εδώ και πέρα στάση των κινέζων επενδυτών μετά και την συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών στα ενεργειακά, ενώ σε κάθε περίπτωση - όπως λένε κύκλοι της επιχείρησης- καλό είναι να κρατάμε ανοικτούς τους δίαυλους επαφής με την Κίνα. Το σκεπτικό συνοπτικά είναι “θα τους παρουσιάσουμε τις προοπτικές της επόμενης ημέρας για την ΔΕΗ και την αγορά, το σχέδιό μας για τις δυνατότητες της λιγνιτικής παραγωγής, την πρόθεσή μας να επιμείνουμε στα δωρεάν δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα, και βλέπουμε”.

Στην επιχείρηση γνωρίζουν ότι το εγχείρημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο, ωστόσο θεωρούν ότι τίποτα δεν έχει ακόμη οριστικά κριθεί. Εκτιμούν ότι αφενός η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει ως προς το τι ακριβώς θέλει να κάνει, και ότι αφετέρου δεν κοστίζει τίποτα στις Βρυξέλλες να δεχθούν την εξαίρεση από τα πωλητήρια των μονάδων στη Μελίτη, της υφιστάμενης, και της αδειοδοτημένης που πρόκειται να κατασκευαστεί. “Άλλωστε ποιος θα πάει να αγοράσει την άδεια της Μελιτη ΙΙ δίχως το ορυχείο της Βεύης; Κανεις. Και ακόμη και αν προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός fast track για το κοίτασμα, ποιος αποκλείει ότι ο Άκτωρας δεν θα προσφύγει δικαστικά;”, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί και για την άλλη πτυχή του σχεδίου Παναγιωτάκη, αυτό για την κατασκευή (πέραν των Μελίτη ΙΙ, και Πτολεμαίδα V), δύο ακόμη σύγχρονων λιγνιτικών μονάδων, μία στο Αμύνταιο ισχύος 300 μεγαβάτ, και μία στον Αγιο Δημήτριο 450-500 μεγαβάτ. Θυμίζουν μάλιστα ότι για το Αμύνταιο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχει επενδυτικά στην αναβάθμισή του, η κινεζική China Shenhua Group με την διοίκηση της οποίας ο κ. Παναγιωτάκης επίσης θα συναντηθεί. Οσο για τον Αγ.Δημήτριο, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που είχε χτυπήσει την πόρτα της ΔΕΗ η κινεζική SPIC, ένας από τους πέντε μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της χώρας, εκφράζοντας το ενδιαφέρον του για την επένδυση αποθείωσης στον σταθμό.

Και αν η πορεία Παναγιωτάκη για να πετύχει το σχέδιό του για την ΔΕΗ της επόμενης ημέρας ξακινά από την χώρα του Μάο, μετά την επιστροφή του, θα συνεχιστεί στις Βρυξέλλες όπου και ο επικεφαλής της επιχείρησης προτίθεται να παρουσιάσει και επίσημα την πρότασή του.



ΠΗΓΗ