Σελίδες

Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Κρόκος χιονιού Φλώρινας : η γνώση οδηγός των δυνατοτήτων μας!

'Aγριος  αυτοφυής κρόκος χιονιού Βαρνούντα Φλώρινας, το είδος βγαίνει μέσα από το χιόνι την άνοιξη! Διαφορετικός από τον κρόκο  Κοζάνης , προς μελέτη οι ιδιότητες και το ακριβές του είδος!Κι όμως,τόσο φαντασμαγορικός, όσο και  άγνωστος!

</div>ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ


 Μια ολόκληρη ποικιλλία κρινοειδών επιφυλάσσουν τα βόρεια ορεινά των 2 χλμ, στην αέναη πορεία εναλλαγής των εποχών, από διάφορα είδη ίριδες, κυκλάμινα και κρόκους, μέχρι  άγριες ορχιδέες  της άνοιξης και είδη εντελβάις , την όμορφη εποχή  όπου τα αλπικά υψώματα μεταμορφώνονται στα πιο πλούσια ορεινά λιβάδια , για την πανάρχαιη βόσκηση των ποιμνίων!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΡΟΚΟΣ ΧΙΟΝΙΟΥ
Αυτή είναι η κύρια αιτία που ήταν διαχρονικά άγνωστα, τα βλέπανε μόνο οι ποιμένες, αργότερα και οι ορειβάτες, με τη σημερινή εξέλιξη όμως τα μαθαίνει και το ευρύτερο κοινό!

 Βέβαια, ουδείς ζήλεψε  την  «μπαχαρική» και φαρμακευτική  χρήση του κοινού κρόκου της Κοζάνης, όπως θα διαπιστωθεί πιο κάτω! Δεν στοχεύει εκεί το παρόν!
 Αν και πρέπει να υπάρχουν πάντα όλα τα περιθώρια ανάπτυξης κρόκου ανοιχτά και στην Φλώρινα με ή χωρίς τη συνεργασία-τεχνογνωσία  των οίκων της Κοζάνης, για την ίδια ή για άλλη χρήση, αυτό ή άλλο είδος!

 Ο  κρόκος χιονιού αναφέρεται τροχειοδεικτικά, αφενός για να επισημανθεί η σημαντικότητα  της περιοχής, αφετέρου για να τονιστεί η μεγάλη δυνατότητα  των 2σχιλιόμετρων βουνών μας  να  παράγουν  άνθη του  Ευρωπαικού και του Ρωσικού Βορρά,  με όλες τις χρήσεις που περιγράφει  η παλαιότερη ανάρτησή μας:

ΑΝΘΗ ΧΕΙΜΩΝΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ:  ΕΚΘΕΣΗ «ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ»  ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

 Δεν είναι στοχευμένο εδώ να  αναπτύξουμε περισσότερα, από όσα παρατίθενται στον  παραπάνω σύνδεσμο ανάρτησης!
   Απλά θα πούμε ότι η αυτογενής ανάπτυξη της Φλώρινας , μπορεί να δώσει τον τόνο και να αποτελέσει το καλύτερο παράδειγμα ορεινής ανάπτυξης στη χώρα μας!

  Η  ανάγκη ορεινής ανάπτυξης της Χώρας  μας, των ορεινών όγκων και των ορεινών υψιπέδων  οδηγεί εξ ανάγκης  στη σημερινή μελέτη όλων των δεδομένων και πρώτα  των ορεινών λιβαδιών, που κάποτε  έτρεφαν  τα εκατομμύρια  των αιγοπροβάτων, που κράτησαν όρθιο το  Γένος και την Πατρίδα μας!

 


  Η ορεινή ανάπτυξη έχει τις εξής παραμέτρους:  Οροκεντρική και οροδιακλαδωτική, υδατογενετική και υδατοκινητική, δασολιβαδική ,περιλιμνική, οδοκεντρική και οροπεδοπτική!
   Η περιοχή Φλώρινας και Πρεσπών  είναι πιλοτική, διότι  έχει πολύ μεγάλη ορεινή βιοποικιλλότητα και  τεράστιο εύρος διαμελισμού  φυσικής καλλονής και βιολογικής δραστηριότητας, χλωρίδας και πανίδας,σε  λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα!

 Τα αλπικά άνθη και τα φυτά  της  περιοχής Φλώρινας  μπορεί να αποτελέσουν μια ξεχωριστή πιλοτική   εθνική (οικονομική και κοινωνική) προσπάθεια ανάδειξης  της ορεινής  τρίκρατης  διασυνοριακής μας ακριτικότητας , σε συνδυασμό και με λοιπές δράσεις, πολιτισμού, τουρισμού, εμπορίου  κλπ !

  Κων/νος  Χ. Μπομπότας