Σελίδες

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, ο Καθηγητής Σεισμολογίας του Α.Π.Θ Τσάπανος Θεόδωρος, γυρνά τον χρόνο πίσω.

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, ο Καθηγητής Σεισμολογίας του Α.Π.Θ Τσάπανος Θεόδωρος, γυρνά τον χρόνο πίσω.

ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Το 2008 μας ανατέθηκε από την τότε Νομαρχία Φλώρινας μελέτη για τα αίτια που προκαλούν τις ρωγμώσεις στα σπίτια και στους δρόμους του χωριού. Τρεις τομείς του τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. (Υδρογεωλογία, Σεισμολογία και Νεοτεκτονική) κάναμε ερεύνα στην περιοχή και συντάξαμε τεχνική έκθεση που παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009.




ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ


 Με αυτήν υποδεικνύαμε ότι η εκμετάλλευση της ΔΕΗ στο παρακείμενο ορυχείο ήταν υπεύθυνη για τις ρωγμές αυτές έχοντας κατεβάσει τον υδροφόρο ορίζοντα σε μεγάλο βάθος. Καναμε σαφές στους κατοίκους ότι δεν είναι σεισμολογική η δράση γιατί στους σεισμούς οι ρωγμές γίνονται την ώρα που γίνεται ο σεισμός ή λιγα δευτερόλεπτα μετά. Εδώ οι ρωγμές ήταν συνεχείς και δημιουργούνταν με την πάροδο του χρόνου και άλλες. Καταγράψαμε σπίτι-σπίτι τις ζημιές που είχαν γίνει και χωρίστηκε το χωριό σε 2 ζώνες Ζώνη με μεγάλες και ζώνη με μικρές ζημιές.Την έκθεση αυτή την καταθέσαμε και στην υπουργό την κ. Μπιρμπίλη η οποία κατά την επίσκεψή της (νομίζω το 2010) στο χωριό μας κάλεσε να συζητήσουμε Έκτοτε αγνοείται η τύχη της μελέτης. Οι κάτοικοι παρέμεναν σε ένα χωριό και σε σπίτια επικίνδυνα. Μάλιστα πρόσφατα πριν 2-3 χρόνια μέρος ενός σπιτιού είχε καταρρεύσει. Έπρεπε δηλ. να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, να έχουμε τα χθεσινά φαινόμενα με παρόντες υπουργούς για να γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση του χωριού και να πάνε οι κάτοικοι σε πιο ασφαλές μέρος? Αν κατά την διάρκεια της κατολίσθησης υπήρχε ένα θύμα μέσα σε σπίτι του χωριού (ιδίως αυτά τα σπίτια που ήταν πιο κοντά στο ορυχείο) τι θα λέγαμε όλοι σήμερα. Θα μου πει κάποιος ότι συνήθως κλαίμε πάνω από τα ερείπια. Ελλάς το μεγαλείο σου.