Σελίδες

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Κώστας Σέλτσας: Να δοθεί έμφαση σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, όπως η τηλεθέρμανση»

Τηλεθέρμανση, παντού ακόμη και στις μικρές κοινότητες, είναι η απάντηση του Κωνσταντίνου Σέλτσα στον μακρύ, δύσκολο και οικονομικά δυσβάσταχτο χειμώνα για τους κατοίκους της Φλώρινας.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ελπίδα του, μέσω του Πρακτορείου, ότι το νομοσχέδιο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς θα δώσει την δυνατότητα ακόμη και σε μικρές ορεινές κοινότητες να λύσουν οριστικά το πρόβλημα της θέρμανσης.  







ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ

Στο θέμα που προέκυψε με την μετεγκατάσταση του οικισμού των Αναργύρων διαβεβαιώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης θα έρθει στη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Δηλώνει, τέλος, αισιόδοξος ότι η Φλώρινα μπορεί να αποτελέσει προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου.

Ακολουθεί η συνέντευξη του βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Σέλτσα στον Σπύρο Κουταβά:

Ερ.: Στην περιοχή του Αμυνταίου υπήρξε μια μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο της ΔΕΗ που αλλάζει τα δεδομένα όχι μόνο για την επιχείρηση αλλά και για τους εκατοντάδες κατοίκους των Αναργύρων που θα χρειαστεί να αλλάξουν κατοικία. Τι γίνεται επ’ αυτού;

Απ.: Η κατολίσθηση στο Ορυχείο του Αμυνταίου είχε πολύ σημαντικά επακόλουθα τόσο στη λειτουργία της ΔΕΗ, που αποτελεί τον πιο σημαντικό ενεργειακό πυλώνα της χώρας, όσο και στην καθημερινή διαβίωση των κατοίκων της γύρω περιοχής. Από την πρώτη κιόλας στιγμή βρεθήκαμε όλοι δίπλα στους συμπολίτες μας που κινδύνεψαν. Από την ημέρα της κατολίσθησης και για 6 μήνες (με δυνατότητα για παράταση άλλων 6 μηνών, αν χρειαστεί) τη διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών της περιοχής έχει αναλάβει η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η αξιοπρεπής καθημερινή διαβίωση των πολιτών είναι πρώτο μέλημα. Με την κατολίσθηση, το χωριό Ανάργυροι υπέστη σοβαρότατες καταστροφές, ενώ σημαντικά είναι τα προβλήματα και στο διπλανό χωριό, τα  Βαλτόνερα. Για την αναγκαστική απαλλοτρίωση και την μετεγκατάσταση των Αναργύρων ο τελικός προγραμματισμός λέει ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την ρύθμιση των αυθαιρέτων, του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το οποίο θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου. Η εν λόγω ρύθμιση θα βρίσκεται στις λοιπές διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου. Το σχέδιο της μετεγκατάστασης θα προχωρήσει σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και των εμπλεκόμενων Δήμων προκειμένου να γίνει ομαλά και χωρίς προβλήματα. Πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση για να προχωρήσει γρήγορα και κυρίως με ορθή νομική διαδικασία. Είναι ένα δίκαιο αίτημα των κατοίκων, το οποίο πρέπει να γίνει και θα γίνει πράξη.

Ερ.: Εάν είχατε τη δυνατότητα να διαχειριστείτε 100 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων σε ποιο τομέα της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και για ποιους λόγους θα επενδύατε ή θα κατευθύνατε αυτή την χρηματοδότηση;

Απ.: Ο οικονομικός προσανατολισμός της περιοχής μας πρέπει να είναι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής σε συνδυασμό με την μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων. Για την αξιοποίηση και την καλύτερη προώθηση της αγροτικής παραγωγής θα μπορούσαν να ενισχυθούν οργανωμένες συνεταιριστικές ομάδες, που θα λειτουργούν ως πρότυπο και που σίγουρα πρέπει να διαμορφώσουμε γι’ αυτές ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον. Οφείλουμε, ωστόσο, ως Πολιτεία να δώσουμε κίνητρα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση έργων που θα διευκολύνουν τη δουλειά τους, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία αρδευτικών έργων. Ειδικά για την περιοχή μας υπάρχουν ήδη ώριμες μελέτες για τρία αρδευτικά έργα, τα οποία αναμένουμε να προχωρήσουν άμεσα. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν και στο Περιφερειακό Συνέδριο, όπου υπήρξε και δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα χρηματοδοτηθούν και οι περίπου 350 υπεράριθμοι – επιλαχόντες του προγράμματος νέων αγροτών της Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η δέσμευση αυτή θα υλοποιηθεί μετά την αξιολόγηση των ενστάσεων των απορριπτόμενων του προγράμματος και πάντως σίγουρα το προσεχές χρονικό διάστημα. Αυτό είναι ένα παράδειγμα της φιλοσοφίας μας σχετικά με την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας και σίγουρα εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας.

Ερ.: Η Φλώρινα το χειμώνα βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που «παγώνουν»  όλη την Ελλάδα. Τι μπορεί  να γίνει για τους κατοίκους αλλά και για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή;

Απ.: Είναι αλήθεια ότι οι ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες της χειμερινής περιόδου καθιστούν τη διαβίωση των κατοίκων δυσβάστακτη τόσο από κοινωνικής όσο και από οικονομικής άποψης. Για την οικονομική ελάφρυνση των κατοίκων και των επιχειρηματιών πρέπει να δοθεί έμφαση σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, όπως η τηλεθέρμανση. Είναι ένα έργο που προχωράει και παρακολουθούμε την εξέλιξή του, ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του. Η τηλεθέρμανση Φλώρινας έχει ανοίξει τον δρόμο και για την τηλεθέρμανση της Μελίτης, η οποία λόγω της εγγύτητάς της με τον ΑΗΣ θα ολοκληρωθεί σε συντομότερο χρόνο. Ήδη και στην περιοχή του Αμυνταίου καταφέραμε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες προκαταρκτικές ενέργειες για να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα μια μονάδα βιομάζας 25 ΜW στον ΑΗΣ Αμυνταίου προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της τηλεθέρμανσης του Αμυνταίου. Με την ψήφιση βέβαια του νόμου για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς δίνεται ήδη η δυνατότητα σε πολλές τοπικές κοινότητες να προχωρήσουν σε μικρές μονάδες βιομάζας που θα εξυπηρετούν τις τοπικές ανάγκες τους. Επίσης, έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό η εφαρμογή προγράμματος μειωμένου ρεύματος για ιδιώτες και επιχειρήσεις στην Δυτική Μακεδονία. Ήταν ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Περιφέρειας, το οποίο αναμένουμε να προχωρήσει, προκειμένου να ελαφρύνει οικονομικά τους πολίτες. Πρόκειται για συγκεκριμένες ενέργειες που θα διαμορφώσουν ένα φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις και θα κρατήσουν τους νέους στην περιοχή.

Ερ.: Οι ομορφιές της Φλώρινας ξεχωρίζουν όλες τις εποχές του χρόνου, τι πρέπει να κάνουν οι τοπικοί θεσμοί και τι η Πολιτεία  ώστε να καταστεί προορισμός για όλο το  χρόνο;

Απ.: Το αναπτυξιακό τρίπτυχο της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας διαμορφώνεται από τον ενεργειακό χαρακτήρα της περιοχής, την πρωτογενή παραγωγή με έμφαση στα τοπικά προϊόντα ποιότητας και βεβαίως, την αξιοποίηση του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος. Ειδικά δε ως προς το φυσικό περιβάλλον και την ομορφιά της περιοχής μας, η οποία είναι αναμφισβήτητη, οφείλουμε να ενισχύσουμε με στοχευμένα προγράμματα τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, να δοθεί έμφαση στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των ξενοδοχείων, στην μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων χειμερινού τουρισμού, παρεμβάσεις στο εργατικό κόστος, στην φορολογία και στην ενέργεια.  Επίσης η  προβολή και διαφήμιση των στοιχείων που θα προσελκύσουν τον χειμερινό και όχι μόνο επισκέπτη. Μπορούμε να προσφέρουμε επιλογές με εναλλακτικό χαρακτήρα, όπως η πλούσια οινοποιητική παράδοση, οι ορειβατικές διαδρομές, η επαφή με την φυσική ομορφιά των λιμνών και πολλά άλλα που θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση της λειτουργίας του γενικότερου τουριστικού περιβάλλοντος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πηγή: ΑΠΕ