Σελίδες

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Μήπως έχεις υποτιμήσει τα οφέλη του πινγκ πονγκ στην άσκησή σου;

Αποτέλεσμα εικόνας για πινγκ πονγκΤο πιθανότερο είναι ότι έχεις πιάσει τη ρακέτα του έστω μια φορά, και ότι το έκανες για πλάκα ή τον καιρό που ήσουν πιτσιρικάς/πιτσιρίκα. Είναι εξίσου πιθανόν να μην έχεις αναλογιστεί ότι πρόκειται για μια πολύ βολική επιλογή άσκησης, δηλαδή ότι αν προσπαθήσεις να παίξεις σωστά και έντονα για περίπου μια ώρα θα κάψεις όσες θερμίδες θα έκαιγες σε μισή ώρα έντονης γυμναστικής. Τα πολλά και πολύ σημαντικά οφέλη για την σωματική και την ψυχική υγεία αναδεικνύουν το πινγκ πονγκ σε μια εξαιρετική επιλογή για κάποιον/κάποια που δεν έχει κουράγιο και διάθεση να καεί στην προπόνηση, για κάποιον/κάποια που έχει λόγους να αποφεύγει τα περισσότερα σπορ λόγω φόβων τραυματισμού, αλλά και για αυτόν/αυτή που θέλει να σπάει τη ρουτίνα των μοναχικών προπονήσεων ή του γυμναστηρίου.


ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ

Προκειμένου να έχεις μια εικόνα, αν δεν το είχες σκεφτεί ποτέ σοβαρά, μέτρα τα οφέλη:
Είναι μια ήπιας ή και έντονης μορφής αεροβική άσκηση με πολλά κομμάτια αναερόβιας άσκησης. Συνεπώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την καρδιαγγειακή λειτουργία, και συγχρόνως γυμνάζει όλο το σώμα και βελτιώνει την αντοχή, ενώ τονώνει τους μυς και βελτιώνει την ευκαμψία. Οι εκρήξεις στις οποίες σε οδηγεί το παιχνίδι έχει ως συνέπεια την ανάπτυξη των μυών ταχείας συστολής.

Η διανοητική άσκηση, στην οποία οδηγείται ο παίκτης λόγω των γρήγορων αποφάσεων, της στρατηγικής που αναπτύσσει, της συγκέντρωσης που απαιτείται, ανεβάζει τον βαθμό συγκέντρωσης αλλά και την ικανότητα γρήγορης λήψης αποφάσεων, τα αντανακλαστικά, δηλαδή αυξάνει τα επίπεδα των σχετικών ορμονών και διατηρεί την “φυσική κατάσταση” του εγκεφάλου, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της γνωστικής έκπτωσης η οποία “συμβάλει” στη γήρανση. Για αυτόν τον λόγο οι νευρολόγοι συστήνουν το πινγκ πονγκ ως εργαλείο που βοηθά στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ και στη θεραπεία της άνοιας. Το πινγκ πονγκ καταφέρνει να ενεργοποιεί πολύπλευρα τον εγκέφαλο και να τον κρατά “ζωντανό”. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι το πινγκ πονγκ αυξάνει σημαντικά τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και είναι πιθανόν ακόμη και να αποτρέπει την άνοια.

Η άσκηση στο πινγκ πονγκ βελτιώνει τον συντονισμό χεριών – ματιών. Και βελτιώνει πολύ την ισορροπία, λόγω των άμεσων αλλαγών κατεύθυνσης που απαιτεί.
Πιθανόν να μη το λογαριάζεις, αλλά το πινγκ πονγκ θέλει τουλάχιστον δυο, και συνεπώς σε βοηθά να κοινωνικοποιείσαι.

Φυσικά, όπως όλα τα σπορ, απαιτεί από σένα να ασχοληθείς σοβαρά στην αρχή προκειμένου να αρχίσεις το συντομότερο να διασκεδάζεις και, κατά συνέπεια, να μη το παρατήσεις. Χρειάζεται να επιλέξεις την κατάλληλη ρακέτα, να μάθεις να την κρατάς, να πάρεις τα βασικά μαθήματα προκειμένου να στέκεσαι σωστά και να χτυπάς σωστά το μπαλάκι, να μάθεις να σερβίρεις και να διδαχθείς την τεχνική του. Και επειδή συζητάμε για αθλητισμό, είτε σου γεμίζει το μάτι είτε όχι, χρειάζεται να κάνεις τα βασικά πριν και μετά, έστω και αν πρόκειται για ένα άθλημα πολύ χαμηλού κινδύνου τραυματισμών. Χρειάζεται λοιπόν να κάνεις μια 10'λεπτη προθέρμανση προκειμένου να ανεβάσεις την θερμοκρασία του σώματος, να αυξήσεις σταδιακά τους καρδιακούς παλμούς σου και να κάνεις διατάσεις των μεγάλων μυικών ομάδων που χρησιμοποιούνται στο πινγκ πονγκ. Και φυσικά όταν τελειώσεις πρέπει να κάνεις διατάσεις για να αποφορτίσεις τους μυς σου, να μειώσεις σταδιακά την θερμοκρασία του σώματος και τους παλμούς σου και να απομακρύνεις το συσσωρευμένο γαλακτικό οξύ από τους μυς προκειμένου να αποφύγεις τους μυϊκούς τραυματισμούς.

ΠΗΓΗ