Ακούγοντας τα τελευταία εικοσιτετράωρα τις δηλώσεις βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η αναστάτωση που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι επιφανειακή.
Στελέχη και πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδεχθεί ότι θα περάσουν κάτω από τις άλλοτε "κόκκινες" γραμμές τους και ότι θα πιούν το πικρό ποτήρι της ΔΕΗ, εξ ου και δηλώσεις σαν αυτή του βουλευτή Φλώρινας Κ.Σέλτσα "είναι ξεπούλημα, αλλά θα κάνω ό,τι πει το κίνημα". Σε ένα βαθμό, αντίστοιχα υποτονικές είναι και οι αντιδράσεις στη Φλώρινα, κρίνοντας από τα μόλις 500 άτομα που παρευρέθηκαν στο συλαλλητήριο της ΓΕΝΟΠ την Δευτέρα.
Στελέχη και πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδεχθεί ότι θα περάσουν κάτω από τις άλλοτε "κόκκινες" γραμμές τους και ότι θα πιούν το πικρό ποτήρι της ΔΕΗ, εξ ου και δηλώσεις σαν αυτή του βουλευτή Φλώρινας Κ.Σέλτσα "είναι ξεπούλημα, αλλά θα κάνω ό,τι πει το κίνημα". Σε ένα βαθμό, αντίστοιχα υποτονικές είναι και οι αντιδράσεις στη Φλώρινα, κρίνοντας από τα μόλις 500 άτομα που παρευρέθηκαν στο συλαλλητήριο της ΓΕΝΟΠ την Δευτέρα.
Δεν φαίνεται όμως να ισχύει το ίδιο για τη Μεγαλόπολη. Η εικόνα της χθεσινής συγκέντρωσης έδωσε την εντύπωση ότι αγριεύουν τα πράγματα στην αρκαδική πόλη. Στο συλλαλητήριο, που ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών, αφού έδωσαν το "παρών" πάνω από 2.000 άτομα, το μήνυμα προς την κυβέρνηση ήταν ότι η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ δεν θα περάσει εύκολα.
Αντίθετα απ’ ότι στη Φλώρινα όπου οι συγκεντρωμένοι ήταν μερικές εκατοντάδες, και όπου το "παρών" είχαν δώσει οι συριζαίοι βουλευτές Δημητριάδης, Μουμουλίδης, και Σέλτσας, χθες στη Μεγαλόπολη, απουσίαζε από το συλαλλητήριο ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαηλιού. Απουσία που ερμηνεύτηκε ακριβώς γιατί αφουγκράζεται το τεταμένο κλίμα.
Οχι, δεν είναι το επαναστατικό φρόνημα των κατοίκων της Μεγαλόπολης που είναι πιο υψηλό από το αντίστοιχο στη Φλώρινα. Είναι αμιγώς οικονομικοί οι λόγοι που καθιστούν διαφορετικές τις δύο περιπτώσεις.
Ο αριθμός των εργαζομένων : Καταρχήν, οι δύο προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ απασχολούν 1.100 άτομα, ντόπιους στη πλειοψηφία τους, όταν στη Φλώρινα, ο αντίστοιχος αριθμός ΔΕΗτζήδων που εργάζονται στη προς πώληση Μελίτη, δεν ξεπερνά τους 60. Συνολικά, η μονάδα απασχολεί 200 άτομα, αλλά οι υπόλοιποι 160 εργαζόμενοι δεν προέρχονται από την περιοχή, όπως εξηγούν συνδικαλιστές της ΔΕΗ.
Τα τοπικά συμφέροντα : Τα τοπικά συμφέροντα που θα πληγούν στη Μεγαλόπολη είναι πολύ μεγαλύτερα απ' ότι στη Φλώρινα. Εφόσον πουληθούν οι δύο μονάδες της Αρκαδίας, η περιοχή κινδυνεύει να χάσει το λεγόμενο λιγνιτικό τέλος, ένα σημαντικό πόρο, που ανέρχεται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ ετησίως, και μοιράζει η ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία, για αναπτυξιακά έργα. Ουδείς γνωρίζει τι θα ισχύσει με το συγκεκριμένο ποσό, αν θα παραμείνει το ίδιο ή θα ψαλιδιστεί και πόσο, όταν οι δύο μονάδες περάσουν σε ιδιωτικά χέρια. Δηλαδή, οι αντιδράσεις είναι ισχυρότερες γιατί έχουν και ισχυρότερο οικονομικό υπόβαθρο.
Ο πολιτικός χάρτης : Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π.Τατούλης είναι "γαλάζιος", και ακριβώς λόγω του χώρου απ’ όπου προέρχεται, θα ήταν παράδοξο να σταθεί αμέτοχος στις εξελίξεις. Αντίθετα ο Περιφερειάρχης Δ.Μακεδονίας, Θ.Καρυπίδης, ο οποίος είχε κατέβει στις εκλογές του 2014 ως ανεξάρτητος, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ που τον είχε αρχικά επιλέξει, στην πορεία απέσυρε τη στήριξή του. Οπως και να έχει όμως, οι σχέσεις του κ. Καρυπίδη με το ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρωθυπουργό παραμένουν πολύ καλές. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα για να ξεπεράσει τις αντιδράσεις είχε τάξει στον κ. Καρυπίδη ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα έχουν φθηνότερο ρεύμα. Συνοψίζοντας, ο κ. Καρυπίδης θεωρείται πως δεν χρειάζεται περαιτέρω "μασάζ", αφού έχει ήδη “ψηθεί” από την κυβερνητική επιχειρηματολογία, (σσ: διασφαλίζουμε τις θέσεις εργασίας, η συμφωνία με τους δανειστές είναι καλύτερη από τη Μικρή ΔΕΗ του Σαμαρά, κ.ό.κ.).
Η ατμόσφαιρα χθες στη Μεγαλόπολη ήταν, όπως λένε οι παρόντες, πολύ πιο θερμή απ’ ότι προ ημερών στη Φλώρινα. Εντονες αποδοκιμασίες συνόδεψαν για παράδειγμα το σημείο της ομιλίας του Γ.Αδαμίδη, προέδρου της ΓΕΝΟΠ, όταν αναφέρθηκε στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που δεν είχε συμβεί στον ίδιο βαθμό στη Φλώρινα. "Θυμίζουμε στον Πρωθυπουργό που το 2014 χαρακτηριζε την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ ως εθνικό έγκλημα, ότι το ίδιο εθνικό έγκλημα είναι και σήμερα", ήταν το σημείο της ομιλίας Αδαμίδη, που προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ είχε προαναγγείλει "σκληρό ροκ" όταν γύρω στο Φεβρουάριο-Μάρτιο θα έρθει η ώρα ψήφισης της συμφωνίας στη Βουλή, με αναφορές τύπου "σε αυτόν τον αγώνα υπάρχει μια επιλογή ή με τον Κολοκοτρώνη ή με τον Ομέρ Βριώνη".
Παρών φυσικά και ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλόπολης Ιερεμίας. "Μόνο με ελικόπτερα μπορούν να έρθουν να μας πάρουν τις μονάδες. Δεν θα τους αφήσουμε, και αν χρειαστεί να χάσω την έδρα μου για να μη πουληθεί η ΔΕΗ, θα παραιτηθώ", είπε ο Μητροπολίτης, που μια εβδομάδα πριν διαδήλωνε μαζί με 400 εργαζομένους της ΔΕΗ από τη Μεγαλόπολη έξω από το υπουργείο Ενέργειας, επί της Μεσογείων. Εχει άλλωστε στείλει επιστολή στον Γ.Σταθάκη, εξηγώντας του ότι η Εκκλησία θα συνταχθεί με τους απεργούς όταν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις. "Δεν γίνεται αποδεκτός κανείς ιδιώτης επενδυτής στη Μεγαλόπολη", είπε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Δ.Παπαδόπουλος.
ΠΗΓΗ