Σελίδες

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Στο παλλαϊκό συλλαλητήριο κατά της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης συμμετείχε ο Δήμαρχος Φλώρινας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Βοσκόπουλος.-Βίντεο, φώτο

Στο παλλαϊκό συλλαλητήριο κατά της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης, το οποίο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2017 στην πόλη της Φλώρινας, συμμετείχε ο Δήμαρχος Φλώρινας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Βοσκόπουλος.
Το παλλαϊκό συλλαλητήριο διοργανώθηκε από τοΣυντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κατά της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Δήμαρχος είπε:


ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ


«Δυστυχώς, αποτελεί πλέον δυσάρεστη συνήθεια για εμάς στη Φλώρινα και στη Δυτική Μακεδονία, να γινόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα δέκτες κακών ειδήσεων και δυσάρεστων εξελίξεων για την περιοχή μας.
Πριν από εφτά περίπου μήνες, τον Απρίλιο του 2017, ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να βροντοφωνάξουμε στην κεντρική εξουσία ότι δεν ξεπουλιούνται τα εδάφη της Δυτικής Μακεδονίας, δεν ξεπουλιέται η ΔΕΗ, δεν πουλάμε τα ορυχεία μας, δεν πουλάμε τίποτα το οποίο ανήκει στον λαό και πρέπει να είναι δημόσιο.
Για μια ακόμα φορά όμως, βρισκόμαστε μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις για τον τόπο μας. Τα τότε πιθανά σενάρια πώλησης, έγιναν ο σημερινός μας εφιάλτης, αφού βρισκόμαστε πλέον σε απόσταση αναπνοής από την πώληση της ΔΕΗ και της περιουσίας της σε ιδιώτη με αντίτιμο ψιχία.
Η προσπάθεια της παρούσας συγκυβέρνησης να διορθώσει τα λάθη και τις αδυναμίες της, γίνεται σε βάρος της περιοχής μας, σε βάρος των συμφερόντων του τόπου μας, σε βάρος της ανάπτυξης. Και μπορούμε να μιλάμε μόνο για σοβαρά λάθη, καθώς αφήνουν ανεκμετάλλευτο τον ορυκτό μας πλούτο, με κλειστά ορυχεία, όπως του Βαρβούτη, με ορυχεία που τα εκμεταλλεύονται οικογενειακά συμφέροντα και ιδιώτες, χωρίς να αποδίδουν αυτά που οφείλουν στην τοπική κοινωνία και στην κεντρική εξουσία, με μονάδες που θα μπορούσαν να μας κάνουν υπερδύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων, οι οποίες δεν κατασκευάστηκαν ποτέ.
Η Δυτική Μακεδονία και η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας αποτελούντον σημαντικότερο ενεργειακό πόλο της χώρας μας, αφού τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τροφοδοτούν ολόκληρη τη χώρα, ενώ το υπέδαφός μας κρύβει τεράστια αποθέματα λιγνίτη. Αυτή την περιουσία μας θέλουν να ξεπουλήσουν χωρίς να νοιαστούν για τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφασή τους στην τοπική μας κοινωνία. Οι τοπικές κοινωνίες της  Φλώρινας, του Αμυνταίου, της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης στηρίξαμε την εύρυθμη  λειτουργία της ΔΕΗ από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα και ως ανταπόδοση πήραμε το επιβαρυμένο περιβάλλον, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, τα ερημωμένα χωριά, τις κατεστραμμένες κοινότητες, όπως των Αναργύρων, και την αύξηση των ποσοστών των ασθενειών και, κυρίως, του καρκίνου. Κι όλα αυτά, με μια κρατική ΔΕΗ με κοινωνικό πρόσωπο. Δεν τολμούμε να φανταστούμε τι πρόκειται να συμβεί με το νέο καθεστώς μετά την πώλησή της.

Η παρουσία των ιδιωτών θα σημάνει άμεσα και την παρουσία πολλών δυσλειτουργιών, όπως η μείωση των μισθών, οι απολύσεις εργαζομένων, οι σκληρότερες συνθήκες εργασίας σε ένα ήδη δύσκολο εργασιακό περιβάλλον, ο κίνδυνος της λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων, η διαφυγή κονδυλίων από την τοπική αγορά και κυρίως, ο φόβος στους κατοίκους της περιοχής για ένα αβέβαιο αύριο με αποτέλεσμα την ερημοποίηση των ακριτικών συνόρων μας και της τόσο δοκιμασμένης Δυτικής Μακεδονίας. Και φυσικά, ούτε λόγος δε θα μπορέσει να γίνει πλέον για τις μετεγκαταστάσεις των τοπικών κοινοτήτων, όπως της Αχλάδας, των Αναργύρων και άλλων, γιατί κανένα ιδιωτικό κεφάλαιο δε θα πληρώσει ένα τόσο μεγάλο κόστος.
«Η ΔΕΗ ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1950  “χάριν του δημοσίου συμφέροντος”, με σκοπό να εφαρμοστεί μια εθνική ενεργειακή πολιτική, ώστε το ηλεκτρικό ρεύμα να γίνει κτήμα και δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη, στη φθηνότερη δυνατή τιμή». Αυτό αναφέρει ως σκοπό της η ίδια η ΔΕΗ στην ιστοσελίδα της. Και ερχόμαστε το 2017 να πετάξουμε εν μια νυκτί το δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη να έχει πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αποτελεί έκπληξη για εμάς; Όχι, θα σας πω, γιατί ήδη η συγκυβέρνηση έχει δείξει ότι δεν την ενδιαφέρει σε καμία περίπτωση το κοινωνικό σύνολο, αλλιώς δε θα άφηνε εκατοντάδες συμπολίτες μας με οικονομικές δυσκολίες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε μαθητές εν έτει 2017 να διαβάζουν υπό το φως των κεριών, να ζεσταίνονται με μαγκάλια και να χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές.
Εμείς όμως, από την ακριτική Φλώρινα, την οποία συνεχίζουν να ξεχνούν, έχουμε σκοπό να τους στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα, ότι δε θα δεχτούμε την πώληση της περιουσίας των παιδιών μας. Αυτή την περιουσία την έχουμε πληρώσει χρόνια τώρα με τις ζωές μας, με το αίμα των συμπολιτών μας που χάθηκαν εν ώρα εργασίας στα εργοστάσια της ΔΕΗ.
Ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας και ως μέλος του δικτύου Ενεργειακών Δήμων με την ιδιότητα του Δημάρχου Φλώρινας, κάνω ξεκάθαρη τη θέση μας για την ανάπτυξη της ΔΕΗ με δημόσιο χαρακτήρα στην περιοχή μας. Είμαστε οι φωτοδότες της χώρας μας και θέλουμε να παραμείνουμε ενεργειακό κέντρο στην Ελλάδα.
Θέλουμε η ΔΕΗ να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της, θέλουμε τα ορυχεία μας να λειτουργούν και να στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες, θέλουμε νέες μονάδες όπως  η «Μελίτη 2» και η «Πτολεμαΐδα 5» να κατασκευαστούν και να λειτουργούν υπό την εποπτεία της δημόσιας ΔΕΗ, εκμεταλλευόμενοι για όσο επαρκεί το εθνικό μας καύσιμο, τον λιγνίτη. Θέλουμε μια ΔΕΗ που θα συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία και δε θα αποτελεί το «μεγάλο αφεντικό», για να λύσουμε βασικά προβλήματα των κατοίκων της περιοχής μας.
Για να πετύχουμε τους στόχους μας για μια δημόσια και με κοινωνικό πρόσωπο ΔΕΗ θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι τη δικαίωσή μας!
Ο αγώνας μας αυτός θα είναι η Μητέρα των μαχών για ολόκληρο τον λαό της Δυτικής Μακεδονίας και για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Δε θα επιτρέψουμε τη λεηλασία της περιουσίας του λαού μας!
Δε θα αφήσουμε να καταστραφεί το μέλλον των παιδιών μας!
Θα προστατέψουμε δυναμικά τα δικαιώματά μας να ζήσουμε με κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια στον όμορφο τόπο που γεννηθήκαμε και επιλέξαμε ως τόπο να ζήσουν και τα παιδιά μας».