Το ταξίδι στη Φλώρινα θα σας μείνει αξέχαστο με την πανέμορφη πόλη να καταφέρνει να σας σαγηνεύσει από τις πρώτες κιόλας ώρες της διαμονής σας.
Σακούλεβας όπως λέμε Δούναβης
Γύρω από τον Σακούλεβα άρχισε να χτίζεται η Φλώρινα. Αριστερά και δεξιά στις όχθες του ποταμού διασώζονται κτήρια από την Τουρκοκρατία έως και την περίοδο του μεσοπολέμου. Κατά μήκος του Σακουλέβα απλώνεται η λιθόστρωτη λεωφόρος Ελευθερίας, σίγουρα ο πιο όμορφος και χαρακτηριστικός δρόμος της πόλης.
Σακούλεβας όπως λέμε Δούναβης
Γύρω από τον Σακούλεβα άρχισε να χτίζεται η Φλώρινα. Αριστερά και δεξιά στις όχθες του ποταμού διασώζονται κτήρια από την Τουρκοκρατία έως και την περίοδο του μεσοπολέμου. Κατά μήκος του Σακουλέβα απλώνεται η λιθόστρωτη λεωφόρος Ελευθερίας, σίγουρα ο πιο όμορφος και χαρακτηριστικός δρόμος της πόλης.
Τα σπίτια που θα δείτε δεξιά κι αριστερά του ποταμού είναι ικανά να σας εντυπωσιάσουν. Μια ατέλειωτη σειρά από παλιά αρχοντικά με έντονα χρώματα, νεοκλασικής και ντόπιας μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, χτισμένα τα περισσότερα κατά την ταραγμένη περίοδο του Μεσοπολέμου, στολίζουν τις όχθες του ποταμού. Ανάμεσά τους θα βρείτε κάποια από τα καλύτερα καφέ στη Φλώρινα, με τραπεζάκια έξω που τα πρωινά γεμίζουν από νέους -και όχι μόνο- απολαμβάνοντας τον ήλιο παρέα με τον κελαρυστό ήχο του ποταμού.
Δοκιμάστε το τοπικό φημισμένο κρασί του Αμύνταιου
Η πιο γνωστή πόλη παραγωγής κρασιού της χώρας, το Αμύνταιο έχει τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια του. Η ποικιλία αμπέλου που καλλιεργείται, σχεδόν αποκλειστικά, είναι το ξινόμαυρο, η κυριότερη ερυθρά ποικιλία της Μακεδονίας. Εδώ και καιρό, η Ένωση Αμυνταίου έχει προσθέσει στη γκάμα των οίνων της και κοσμοπολίτικες ποικιλίες, όπως οι σιρά, μερλό, σαρντονέ, σοβινιόν μπλαν και γκεβιρτζστραμίνερ. Η παραγωγή των αμπελώνων, όσον αφορά το ξινόμαυρο, κυμαίνεται από 7,5 έως 9 τόνους ανά εκτάριο, ενώ για τις ξένες ποικιλίες η απόδοση κυμαίνεται μεταξύ των 9 και 11 τόνων ανά εκτάριο. Επίσης η Ε.Α.Σ. Αμυνταίου παράγει τη μοναδική ροζέ σαμπάνια της Ελλάδος.
Δείτε την θέα απο τον Αγ. Παντελεήμονα
Πριν χαθείτε στις γειτονιές της Φλώρινας ανηφορίστε ως το ύψωμα του Αγίου Παντελεήμονα για να απολαύσετε την πανοραμική άποψη της πόλης και να προσανατολιστείτε. Στα πρανή του λόφου έχει έρθει στο φως μετά από ανασκαφές μέρος της αρχαίας πόλης των Ελληνιστικών χρόνων. Ίσως να πρόκειται για την Ηράκλεια Λυγκηστίδα που άκμασε εδώ και πήρε το όνομά της από το μυθικό ήρωα Λυγκέα, ενώ πιθανολογείται ότι καταστράφηκε από φωτιά το 48 π.Χ. Έχουν βρεθεί τμήματα οικοδομικών τετραγώνων που χωρίζονται από κάθετους δρόμους, τείχη κατοικιών, δίκτυο όμβριων υδάτων. Η κατοίκηση της πόλης πιθανόν να ξεκίνησε τον 4ο αι. π. Χ. όμως έχουν ανασκαφεί κεραμικά που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς ήδη χρόνους. Τα αξιόλογα ευρήματα εκτίθενται στο 2ο όροφο του αρχαιολογικού μουσείου της Φλώρινας.
Για παρατήρηση πτηνών στην Λίμνη Ζάζαρη
Στη λίμνη φωλιάζουν 141 είδη πτηνών, ανάμεσά τους αρκετά είδη ερωδιών και μερικά από τα πιο σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο θαλασσαετός και η αετογερακίνα. Η μαγευτική λίμνη Ζάζαρη ή μικρολίμνη παραμένει ακόμα άγνωστη για πολλούς ταξιδιώτες, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Βορείου Ελλάδας. Ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και θεωρείται από τις ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας. Είναι μία αβαθής λίμνη γλύκου νερού η οποία παγώνει σύχνα το χείμωνα. Βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα νότια του Αετού, στα 602 μέτρα υψόμετρο, και η πρόσβαση γίνεται μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο δασικών δρόμων. Στις όχθες της είναι το Λιμνοχώρι, ο μοναδικός παραλίμνιος οικισμός της περιοχής.
Στο πιο σικ χωριό της Ελλάδας
Καλοδιατηρημένος οικισμός σε υψόμετρο 1350 μέτρων
Το ιστορικό βλάχικο μεγαλοχώρι σε υψόμετρο 1.350μ. μέσα στην οργιαστική φύση, στο βουνό Βίτσι, έχει πλούσια παράδοση αλλά και ανάπτυξη. Από τους καλύτερα διατηρημένους οικισμούς των βουνών, με σπίτια άριστου παρουσιαστικού, το Νυμφαίο κλέβει τις εντυπώσεις. Για την ιστορία, σε αυτό το ορεινό χωριό, οι παλιοί ορεσίβιοι ξωμάχοι έψαξαν την τύχη τους στα ξένα, κάνοντας εμπόριο χρυσαφιού, ασημιού, βαμβακιού και καπνού. Με επιχειρηματική τόλμη, εκμεταλλεύτηκαν τις συγκυρίες των καιρών και δικτυώθηκαν ακόμα και στις χρηματαγορές της Ευρώπης. Το απόγειο της δόξας ήρθε γύρω στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ, σήμερα, το Νυμφαίο αποτελεί παράδειγμα οικιστικής παραδοσιακής ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα και εκεί που κάποτε οι λύκοι ήταν οι θαμώνες των βουνών, τώρα πλέον πολλοί φτάνουν στη φωλιά του για να θαυμάσουν την απόλυτη φύση.
ΠΗΓΗ