Σελίδες

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Επιστολή του Βουλευτή Φλώρινας Κωνσταντίνου Σέλτσα και του Συντονιστή Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Παύλου Γεωργίου στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο για την έδρα του υπό σύσταση Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας

Την Τρίτη 23/1/2018 συζητείται στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και άλλες διατάξεις», με το οποίο προβλέπεται η ίδρυση Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας με προσωρινή έδρα την Καστοριά.


ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑΓια το θέμα αυτό έχουν γίνει επανειλημμένες τοποθετήσεις του Βουλευτή, ώστε η έδρα του Φορέα να βρίσκεται εντός της Π.Ε. Φλώρινας και συγκεκριμένα στο Αμύνταιο, που βρίσκεται στο κέντρο των περισσότερων λιμνών της Περιφέρειάς μας. Σχετική παρέμβαση θα γίνει και κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου την Τρίτη. Καλούμε, λοιπόν, τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, τους Δημάρχους Φλώρινας και Αμυνταίου, τον Σύλλογο Προστασίας Βεγορίτιδας και όλους του τοπικούς φορείς του νομού να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο θέμα και να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Παρακάτω παρατίθεται ολόκληρη η από 18/1/2018 κοινή επιστολή του Βουλευτή Φλώρινας Κώστα Σέλτσα και του συντονιστή της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Παύλου Γεωργίου για το θέμα: 
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ενόψει της επερχόμενης κατάθεσης στη Βουλή νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αναμόρφωση του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, θα θέλαμε αρχικά να σας συγχαρούμε για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία. Με τον νόμο αυτόν θα ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προστασία του εθνικού φυσικού κεφαλαίου με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση του τοπικού προϊόντος και της περιφερειακής ανάπτυξης και εργασίας.
Όπως γνωρίζετε στην Δυτική Μακεδονία λειτουργεί ήδη ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών με έδρα τον Άγιο Γερμανό Πρεσπών του νομού Φλώρινας, που έχει συσταθεί με την περιπτ. 14 της παρ.10 του άρθρου 15  του ν. 2742/1999  και η λειτουργία του συνεχίστηκε με την παρ. 12 του άρθρου 8 του ν. 4109/2013. Ο συγκεκριμένος Φορέας Διαχείρισης θα συνεχίσει να λειτουργεί και με το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Με τον νέο νόμο, επίσης, προβλέπεται η σύσταση και ενός δεύτερου φορέα διαχείρισης όλων των Προστατευόμενων Περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας. Στις αρμοδιότητες του νέου φορέα περιλαμβάνονται όλες οι λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας, ο Γράμμος, ο Βούρινος, τμήμα του όρου Βόρας  και η παραλίμνια περιοχή της Βεγορίτιδας.
Τα παραπάνω απολύτως θετικά έρχεται να επισκιάσει ο ορισμός της Καστοριάς σαν προσωρινής έδρας (ουδέν μονιμότερον του προσωρινού) του υπό σύσταση φορέα διαχείρισης των λιμνών την στιγμή που το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του υδάτινου στοιχείου της περιφέρειάς μας βρίσκεται εντός των γεωγραφικών ορίων της Π.Ε. Φλώρινας. Δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό για ποιο λόγο δεν ορίζεται το Αμύνταιο Φλώρινας ως έδρα αυτού του νέου Φορέα παρόλο που ο Νομός Φλώρινας περιλαμβάνει 6 λίμνες (Βεγορίτιδα, Πετρών, Χειμαδίτιδα, Ζάζαρη, Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα) και 3 φράγματα.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η λίμνη Βεγορίτιδα (Δήμος Αμυνταίου Φλώρινας) είναι μία από τις βαθύτερες φυσικές λίμνες της Ελλάδας με μέγιστο βάθος τα 50 μ. ενώ απλώνεται σε μια έκταση μεγαλύτερη από 44.300 στρέμματα. Η Βεγορίτιδα αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο για πολλά είδη πουλιών και μαζί με τη λίμνη Πετρών (Δήμος Αμυνταίου) αποτελεί ένα σχεδόν ενιαίο οικοσύστημα. Οι λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη (Δήμος Αμυνταίου) αποτελούν καταφύγιο άγριας ζωής εκτάσεως 17.500 στρεμμάτων και καλύπτονται από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας εκτάσεως περίπου 40.000 στρεμμάτων. Οι παραπάνω λίμνες σε συνδυασμό με το απείρου φυσικού κάλλους φυσικό οικοσύστημα των λιμνών της Πρέσπας καθιστούν την Π.Ε. Φλώρινας εν συνόλω μια περιοχή με ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες, οι οποίες χρήζουν στοχευμένης προστασίας και διαχείρισης. Ο μη αστικός χαρακτήρας των λιμνών του Νομού Φλώρινας καθιστά πιο δύσκολη τη διαχείρισή τους και πιο απαραίτητη την γεωγραφική εγγύτητά τους με την έδρα του Φορέα. 
Είμαστε υπέρμαχοι μιας αναπτυξιακής πολιτικής με περιφερειακή και όχι στενά τοπική λογική. Ωστόσο, για τους λόγους που αναφέρθηκαν θεωρούμε πως η επιλογή της πόλης του Αμυνταίου Φλώρινας, ως έδρας του νέου Φορέα Διαχείρισης των λιμνών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, θα δώσει τη δυνατότητα πιο άμεσων και αποτελεσματικών παρεμβάσεων λόγω της κοντινότερης απόστασης από τις περισσότερες λίμνες της Περιφέρειας, οι οποίες βρίσκονται εντός της Π.Ε. Φλώρινας.
Κύριε Υπουργέ, θεωρούμε απαραίτητο να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να οριστεί το Αμύνταιο αρχικά ως προσωρινή και εν συνεχεία ως οριστική έδρα του υπό σύσταση Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Δυτικής Μακεδονίας. Ο Νομός μας δικαίως χαρακτηρίζεται ως ο Νομός των λιμνών. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.
Συντροφικά,
Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας
Κωνσταντίνος Σέλτσας
Για την Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας
Ο συντονιστής Παύλος Γεωργίου