Σελίδες

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Παναγιωτάκης: Από τις αποφάσεις της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί το τι θα κάνουμε με το Αμύνταιο - Οι τρεις προτάσεις

Στις αποφάσεις της κυβέρνησης για το νέο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, παραπέμπουν πηγές της ΔΕΗ, ερωτηθείς από το "Energypress" για το πως θα κινηθεί η επιχείρηση μετά τις τρεις επενδυτικές προτάσεις που έχει λάβει για το Αμύνταιο. Της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, της Μυτιληναίος και του σχήματος Κοπελούζου-Shenhua.

 
ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η άποψη του επικεφαλής της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκη είναι ότι η ΔΕΗ ασφαλώς και επιδιώκει να βρει επενδυτή για να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά το Αμύνταιο, δίχως να χρειασθεί να εκταμιεύσει η ίδια κεφάλαια, όμως υπό μια προυπόθεση : Οτι η παρουσία λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Στο σενάριο δηλαδή που ο λιγνίτης θα συμμετάσχει στο νέο ενεργειακό μείγμα της χώρας, για παράδειγμα με 18 τεραβατώρες το έτος (σσ: πέρυσι έφτασε τις 19 τεραβατώρες), τότε ασφαλώς και το Αμύνταιο "χωράει" σε αυτό. Διαφορετικά, αν ο λιγνίτης περιοριστεί στις 16 τεραβατώρες, κάποιοι σταθμοί θα μείνουν αναγκαστικά εκτός.

"Σε μια τέτοια περίπτωση, ποιές μονάδες να αφήσουμε έξω ; Οσες ήδη λειτουργούν, δηλαδή τον Αγ. Δημήτριο ; Αυτές που κατασκευάζονται, δηλαδή την Πτολεμαίδα V ή όσες θέλουμε να πουλήσουμε, δηλαδή τη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη ; Προφανώς και ο κλήρος θα πέσει στο Αμύνταιο", επισημαίνουν τα στελέχη αυτά.

Και εξηγούν ότι η ΔΕΗ τελεί εν αναμονή των αποφάσεων του ΥΠΕΝ, οι οποίες αναμένεται να γίνουν γνωστές και να κατατεθούν προς έγκριση στην Κομισιόν κάπου γύρω στο Μάρτιο. Τότε θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις.

Οπως θυμίζουν τα ίδια στελέχη, ο υπουργός Ενέργειας Γ.Σταθάκης έχει ανάψει το πράσινο φως στη διοίκηση της ΔΕΗ να αξιοποιήσει το Αμύνταιο, όπως εκείνη κρίνει καλύτερα. Κατά τη ΔΕΗ πάντως, η φράση Σταθάκη σημαίνει ότι κατά τους υπολογισμούς του ΥΠΕΝ, το Αμύνταιο έχει ρόλο στο νέο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, κάτι το οποίο όμως θα έχει ξεκαθαρίσει μέσα στο Μάρτιο, όχι νωρίτερα.

Στο ερώτημα, πως θα κινηθεί η ΔΕΗ αν τελικά επιβεβαιωθεί ότι το Αμύνταιο χωράει στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, οι συνομιλητές μας εξηγούν ότι η επιχείρηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα επιλέξει partner ή όχι. "Αν δεν επιλέξουμε partner για την αναβάθμιση, τότε προφανώς και θα πάμε σε διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίησή του", σημειώνει ο συνομιλητής μας, εξηγώντας ότι το τοπίο παραμένει ακόμη ρευστό.

Οι τρεις προτάσεις

Την ύπαρξη τριών προτάσεων για το Αμύνταιο είχε αποκαλύψει ήδη από πέρυσι το "Energypress".

Στην περίπτωση της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η πρόταση συνίσταται στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων του Αμυνταίου με ίδια κεφάλαια, έναντι της απορρόφησης σε προσυμφωνημένη τιμή του ρεύματος που θα παράγει ο εκσυγχρονισμένος πλέον σταθμός της Φλώρινας. Τις ποσότητες αυτές θα χρησιμοποιεί ο όμιλος για να κάνει ακόμη πιο ανταγωνιστικές τις τιμές με τις οποίες προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές, καθώς και σε επιχειρήσεις.

Στην περίπτωση της Μυτιληναίος, η πρόταση στηρίζεται στην ανάληψη του κόστους αναβάθμισης του σταθμού, ύψους 110 εκατ. ευρώ, προκειμένου να παραταθεί ως το 2030 η διάρκεια ζωής του, έναντι σύναψης ενός 12ετούς διμερούς συμβολαίου τροφοδοσίας με ρεύμα της "Αλουμίνιον", καθώς και όσων ενεργοβόρων βιομηχανιών επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Η πρόταση της Μυτιληναίος μιλά για απορρόφηση 300-400 MW από τα 600 MW ονομαστικής ισχύος του Αμυνταίου, ωστόσο η ακριβής ποσότητα της ισχύος θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή στο project και άλλων βιομηχανιών.

Τέλος, πρόταση στη ΔΕΗ για το Αμύνταιο έχει υποβάλει εδώ και πολλούς μήνες και το σχήμα του ομίλου Κοπελούζου με την κινεζική Shenhua. Σε μια διαφορετική προσέγγιση από εκείνη των ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος, το ελληνο-κινεζικό σχέδιο αποσκοπεί στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του ισχύος 600 MW λιγνιτικού σταθμού, έναντι εισόδου του με μετοχικό ποσοστό σε αυτόν,
προκειμένου να πουλά το παραγόμενο ρεύμα στο σύστημα. Το ποσοστό της μετοχικής συμμετοχής δεν είχε γίνει γνωστό. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η πρόταση συνίσταται στη διανομή κερδών στο μεικτό σχήμα, το οποίο απαρτίζουν ο όμιλος Κοπελούζου και η Shenhua.



https://energypress.gr/news/panagiotakis-apo-tis-apofaseis-tis-kyvernisis-tha-exartithei-ti-tha-kanoyme-me-amyntaio-oi