Πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018, υπό την προεδρία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, κ. Πέτρου Σερίδη και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας, κ. Γιάννη Βοσκόπουλου, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη ««Ενημέρωση και προοπτικές για τα δεδομένα και τα προβλήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα για την αποχώρηση μελών Δ.Ε.Π. και τον κίνδυνο που εμπεριέχει για τη βιωσιμότητα της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας. Επίσης, προοπτικές και σκέψεις καθώς και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από τη συνένωση των Τ.Ε.Ι. με τα Α.Ε.Ι.», με εισηγητή τον κ.Χρήστο Μπαρδάκα, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.
Παρόντες στην ειδική συνεδρίαση, ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, ο Βουλευτής Ν.Δ. της Π.Ε. Φλώρινας, κ. Γιάννης Αντωνιάδης, ο εκπρόσωπος της Π.Ε. Φλώρινας, Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Γιώργος Αντωνιάδης, ο Δήμαρχος Πρεσπών, κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης, η Κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, κ. Αικατερίνη Δημητριάδου, ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος του Τμήματος Νηπιαγωγών, κ. Σωτηρία Τριαντάρη, ο Διευθυντής της Σχολής Τεχνολογίας του ΤΕΙ, κ. Γιάννης Ξυνιάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας, κ. Σάββας Σαπαλίδης, ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, Βασίλειος Δουίτσης, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, κ. Παύλος Ιωάννου, ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Φλώρινας, κ. Νικόλαος Νικολάου, το μέλος του συλλόγου εργαζομένων Φλώρινας ΔΕΗ «ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ», κ. Χρήστος Δεληγιώργης, το μέλος του Συλλόγου Φροντιστών Δυτικής Μακεδονίας, κ. Λάζαρος Σαββίδης, εκπρόσωποι των φοιτητών του ΤΕΙ και της Σχολής Καλών Τεχνών, κ. Αντώνης Φωτίου και κ. Κώστας Ζέρβας, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι κομμάτων, καθηγητές του ΑΕΙ και του ΤΕΙ Φλώρινας, εκπρόσωποι συλλόγων και εκπρόσωποι φορέων.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κώστας Σέλτσας, ενημέρωσε και το Δημοτικό Συμβούλιο ότι βρίσκονταν στην Αθήνα σε συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης, κ. Θεόκλητος, στην έναρξη της συνεδρίασης ευχήθηκε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το καλό της Φλώρινας.
Ο κ. Δήμαρχος κατά την αρχική του τοποθέτηση είπε:
«Βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με δυσάρεστες εξελίξεις. Μια παρόμοια κατάσταση είχαμε αντιμετωπίσει και με την εφαρμογή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, όπου χάσαμε τη Σχολή Βαλκανικών Σπουδών από τη Φλώρινα. Ελπίζω τώρα να πήραμε το μάθημά μας και να φερθούμε πιο αγωνιστικά, ώστε να μη χάσουμε πλέον καμία Σχολή από τη Φλώρινα, αλλά και με τη συνένωση του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου να μπορέσουμε να κερδίσουμε Τμήματα και Σχολές στη Φλώρινα. Πρέπει όλοι οι κάτοικοι της περιοχής να ενωθούμε για να μη μετρήσουμε άλλες απώλειες, όπως συνέβη και με την έδρα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπου οι πολιτικές παρεμβάσεις ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Από τη στιγμή που η έδρα πήγε στην Κοζάνη, θέλουν να μεταφέρουν και πολλά Τμήματα από την περιοχή μας στην Κοζάνη.
Ας ακούσουμε την εισήγηση του κ. Μπαρδάκα και τις τοποθετήσεις των αρμοδίων με πολλή προσοχή και πιστεύω ότι, όπως το ΤΕΙ μας παρέδωσε μια πρόταση για τη συνένωση των ιδρυμάτων, την οποία απέστειλε και στον αρμόδιο Υπουργό, το οποίο επιβεβαίωσα κιόλας σήμερα, πιστεύω ότι μια σχετική μελέτη θα κάνει και το Πανεπιστήμιο, για να μας καταθέσει τις προτάσεις του και για να δούμε πως θα πρέπει να κινηθούμε.
Εύχομαι να καταλήξουμε σε σωστά συμπεράσματα και να υπάρξει ομόνοια για να κερδίσουμε ότι καλύτερο θα μπορέσουμε για την Φλώρινα».
Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο εισηγητής του θέματος, κ. Μπαρδάκας, Αντιδήμαρχος, ο οποίος κατά την τοποθέτησή του είπε:
«Καλούμαστε ακόμη μία φορά να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε και να αντιδράσουμε σε μεθοδεύσεις που δρομολογούνται ή διαφαίνονται στον ορίζοντα και αφορούν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα τις Σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εδρεύουν στη Φλώρινα. Μεθοδεύσεις που εξυπηρετούν προσωπικά συμφέροντα, βρίσκουν πρόθυμους υποστηρικτές πολιτικά πρόσωπα και φέρνουν στη μνήμη όλων μας μέρες του 2013 και το περίφημο σχέδιο Αθηνά, η εφαρμογή του οποίου τουλάχιστον για την περίπτωση της Φλώρινας αποτέλεσε καταστροφή σε ακαδημαϊκό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Ενδεικτικά, αναφέρω ότι με τη μεταφορά του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδώνστο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και την απορρόφηση του από το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, αυτομάτως γκρεμίστηκε ένας βασικός πυλώνας εκπαιδευτικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης, καθώς απωλέσαμε την ακαδημαϊκή υποδομή και σε απόλυτα νούμερα 800 προπτυχιακούς και περίπου 150 μεταπτυχιακούς φοιτητές. Και όλα αυτά χωρίς να έχει φτάσει το Τμήμα στην πλήρη ακμή του, όπου θα ξεδίπλωνε όλες του τις δυνατότητες. Ήταν, μάλιστα, τόσο μελετημένο το έγκλημα που κάποιοι προνόησαν για την απορρόφηση του Τμήματος από κάποιο άλλο και όχι για την αυτοτελή μεταφορά του, που θα μας έδινε εντέλει το δικαίωμα να διεκδικήσουμε την επαναφορά του υπό προϋποθέσεις.
Η θέση του Δήμου Φλώρινας εκφράστηκε ποικιλοτρόπως και σε κάθε τόνο την περίοδο εκείνη και δε μεταβάλλεται σε καμία περίπτωση και με καμία κυβέρνηση. Απαιτήσαμε την παραμονή των Τμημάτων ως είχαν, ενώ επιπλέον αιτηθήκαμε και αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο με έδρα τη Φλώρινα. Θυμίζω ότι στη Φλώρινα λειτουργούσαν 3 Σχολές και διαφαινόταν και η λειτουργία μίας επιπλέον, ενώ στην Κοζάνη μόνο 1. Δυστυχώς στο δίκαιο αυτό αίτημα δε βρήκαμε συμπαραστάτες αυτούς που εν τέλει είχαν την εύθηνη των αποφάσεων.
Ενδεχόμενη νέα απώλεια Τμημάτων θα σήμαινε τη χαριστική βολή για την περιοχή μας. Το ζήτημα βεβαίως δεν έχει να κάνει μόνο με τις οικονομικές επιπτώσεις σε μια περιοχή που βάλλεται πανταχόθεν. Είναι πρόβλημα βαθιά κοινωνικό με συνέπειες ανυπολόγιστες. Οι Σχολές μας συνιστούν ένα πνευματικό κέντρο, το οποίο αξιοποιείται ποικιλοτρόπως και συνεχώς από την κοινωνία της Φλώρινας. Οι μαθητές των Σχολείων μας διδάσκονται βιβλία των καθηγητών των Τμημάτων, τα μεταπτυχιακά προγράμματα είναι εύκολα προσβάσιμα στους Φλωρινιώτες με μεγάλο αριθμό φοιτητών, σύγχρονες παιδαγωγικές πρακτικές εφαρμόζονται στην εκπαίδευση των παιδιών μας και τόσα ακόμα. Αποτελεί κοιτίδα γνώσης και πολιτισμού, μοχλό ανάπτυξης και εθνικής θωράκισης που πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, -τουλάχιστον όσων επιθυμούν την απρόσκοπτη συνέχεια της λειτουργίας των Τμημάτων-, αλλά και τους φοιτητές, το βασικό ζήτημα που υποδαυλίζει τη λειτουργία των Σχολών και υπονομεύει το μέλλον τους είναι η αποχώρηση των μελών ΔΕΠ και η μη αναπλήρωση των θέσεων που χηρεύουν. Αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα των φωτογραφικών διατάξεων και παραθύρων του Ν.4485/2017, με τον οποίο δίνεται κατ΄ εξαίρεση η δυνατότητα σε μέλη ΔΕΠ Α’ βαθμίδας να μετακινηθούν προς ΑΕΙ των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, εφόσον έχουν συμπληρώσει 15 έτη υπηρεσίας και σε οποιαδήποτε βαθμίδα σε Τμήμα Περιφερειακού ΑΕΙ, είτε εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων. Οι μειωμένες πιστώσεις για μέλη ΔΕΠ σύμφωνα με το Π.Δ. 407/80 εντείνει το πρόβλημα καθώς παρουσιάζονται κενά στον κύκλο εκπαίδευσης.
Ένα ακόμη ζήτημα έχει να κάνει με τη νομοθετική ρύθμιση που εξήγγειλε ο Υπουργός Παιδείας για τη μετεγγραφή των φοιτητών, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει το δικαίωμα να σπουδάζουν στην ίδια περιοχή τα αδέρφια. Θα μπορούσε να ήταν μια κοινωνικά δίκαιη και ιδανική ρύθμιση για τη μέση οικογένεια και να την υποστηρίξουμε δυναμικά, εφόσον όμως διασφάλιζε τις περιφερειακές Σχολές με μια ρύθμιση για τη μεταφορά φοιτητών προς αυτές, έναντι των Σχολών που εδρεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, στις οποίες ούτως ή άλλως παρατηρείται υπερσυγκέντρωση φοιτητών.
Αχτίδα αισιοδοξίας και πιθανό ανάχωμα στα σχέδια απομόνωσης και ερήμωσης είναι η έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου των Πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων της πόλης μας, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα αναβάθμισης και συντήρησης των υφιστάμενων αλλά και δημιουργίας νέων κτιριακών υποδομών.
Τέλος, σχετικά με την επικείμενη συγχώνευση ΑΕΙ και ΤΕΙ έχω να καταθέσω κάποιους προβληματισμούς και ερωτήματα. Ποιος θα είναι ο χαρακτήρας του νέου ιδρύματος; Θα είναι ΑΕΙ, ΤΕΙ ή κάποιος υβριδικός σχηματισμός. Το κύριο ζητούμενο της συγχώνευσης θα ευνοήσει την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των Σχολών; Επίσης, υφίσταται κάποια συνάφεια μεταξύ των συγχωνευμένων Τμημάτων προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο επιστημονικός σκοπός της ένωσης; Αν τα παραπάνω δεν απαντηθούν σε πρακτικό επίπεδο τότε ομιλούμε για ένα ακόμη εκτρωματικό νομοθέτημα, ξεκάθαρα ψηφοθηρικό.
Κλείνοντας, θέλω εν συντομία να αναφερθώ στα αυτονόητα. Οφείλουμε ως πολιτικό προσωπικό της περιοχής, μαζικά και σε απόλυτη αρμονία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις φοιτητικές οργανώσεις και τους κοινωνικούς φορείς που επιθυμούν τη διατήρηση και ενίσχυση των Πανεπιστημιακών μας Σχολών, να αντιδράσουμε στο ενδεχόμενο να απολέσουμε κάποια από αυτές. Μακριά από προσωπικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες να εκφράσουμε μια ενιαία γραμμή προάσπισης των δικαίων μας. Η Φλώρινα δεν αντέχει άλλους σύγχρονους Νέρωνες, που κατακαίουν τα πάντα και απολαμβάνουν το θέαμα καθήμενοι στον θρόνο τους.
Σας ευχαριστώ θερμά και αναμένω με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις σας».
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων και δημοτικών συμβούλων και συγκεκριμένα:
- Η Κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, κ. Αικατερίνη Δημητριάδου: Το εργατικό δυναμικό της παιδαγωγικής Σχολής κάνει αγώνες για υψηλή ποιότητα σπουδών, για έρευνα και για συνεργασία με τους φοιτητές, ώστε η παιδαγωγική Σχολή της Φλώρινας να γίνει ελκυστική. Σχετικά με τις μετακινήσεις των καθηγητών, οι καθηγητές κάνουν χρήση νόμιμου δικαιώματος και δε σας κρύβω ότι κι εμείς βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση. Το στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσουμε είναι το Πανεπιστήμιό μας να γίνει πιο ελκυστικό και με τη διάθεση πιστώσεων, αλλά και με την εφαρμογή του ρυμοτομικού στο Πανεπιστήμιο. Πρέπει να δοθούν κίνητρα. Όσον αφορά στη συγχώνευση των ιδρυμάτων η επιτροπή η οποία έχει συσταθεί από τους Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και τους Κοσμήτορες συμμετείχε σε συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη για αυτό το θέμα και αποφασίσαμε ότι δε θα κάνουμε δημόσιες τοποθετήσεις σε συλλογικά όργανα μέχρι τον Ιούνιο, όπου και θα καταλήξουμε σε πόρισμα και θα ενημερωθούν όλοι.
Ο κ. Δήμαρχος, στο σημείο αυτό, έκανε τις ακόλουθες παρατηρήσεις: «Κυρία Δημητριάδου, είπατε ότι δε θα κάνετε δηλώσεις μέχρι τον Ιούνιο, αλλά μέχρι να κάνετε τις δηλώσεις σας, το θέμα θα έχει λήξει. Στη Φλώρινα έρχονται οι καθηγητές για να πάρουν τη θέση και μόλις την πάρουν φεύγουν και, όπως γνωρίζουμε, η Σχολή Βαλκανικών Σπουδών έφυγε από τη Φλώρινα, γιατί οι καθηγητές της Σχολής ήθελαν να φύγουν από εδώ. Αυτή η κίνηση ήταν λάθος της τότε κυβέρνησης. Έδιωξε ουσιαστικά μια Σχολή από τη Φλώρινα, γιατί οι καθηγητές ήθελαν να φύγουν. Οι καθηγητές μπορούν φύγουν και να πάνε όπου θέλουνε. Εμάς μας ενδιαφέρει να είναι βιώσιμα τα Τμήματα και να έχουν φοιτητές. Εάν κάποιος καθηγητής θέλει να έρθει στο ΤΕΙ ή στο Πανεπιστήμιο της Φλώρινας, θα πρέπει να ξέρει ότι έρχεται και θα παραμείνει εδώ. Και αυτό ήταν το λάθος του νόμου του Αγγελόπουλου. Για να εξυπηρετήσει κάποιεςσυγκεκριμένες περιπτώσεις, έβγαλε τον νόμο ότι μετά από δεκαπέντε χρόνια θα μπορούν οι καθηγητές να πηγαίνουν Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, κάτι το οποίο απαγορευόταν από την προηγούμενη νομοθεσία, καθώς μπορούσε κάποιος να πάρει μετάθεση εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσμα αυτού του νόμου, θα είναι η αποδυνάμωση των Σχολών της Φλώρινας, που θα οδηγηθούν σε κλείσιμο ή σε συγχώνευση με Σχολές σε άλλες πόλεις».
- Ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιάννης Παπαδόπουλος: Εμείς, ως τεχνολογικό Ίδρυμα, δεν αντιμετωπίζουμε επί του παρόντος προβλήματα με τις μετακινήσεις καθηγητών. Ο λόγος για τον οποίο εφαρμόστηκε ο νόμος αυτός πρέπει να ζητηθεί από τον νομοθέτη. Σχετικά με τις συγχωνεύσεις, η τοποθέτηση της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής είναι η αρχικά θετική αντιμετώπιση του εγχειρήματος αυτού. Ο καταλληλότερος χώρος στη Δυτική Μακεδονία, για να υπάρχει και να λειτουργεί η Σχολή αυτή είναι στη Φλώρινα, με το καταπληκτικό αγρόκτημά της, όπως έχει σχολιάσει και ο αρμόδιος Υπουργός. Ως Ίδρυμα έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Ο Βουλευτής της Ν.Δ. της ΠΕ Φλώρινας, κ. Γιάννης Αντωνιάδης: Είμαστε αντίθετοι στη μείωση του δυναμικού των Σχολών στην περιοχή μας. Ο Υπουργός πετάει το μπαλάκι στη Σύγκλητο για να εξυπηρετήσει δικούς του ανθρώπους.
- Η Πρόεδρος του Τμήματος Νηπιαγωγών, κ. Σωτηρία Τριαντάρη: Οι μετακινήσεις των καθηγητών πρέπει να γίνονται με κοινωνικά κριτήρια. Ο νόμος, όμως, άνοιξε τώρα το παράθυρο εξόδου. Το λάθος του νομοθέτη εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν έχει προβλέψει την αντικατάσταση του καθηγητή πριν την απομάκρυνσή του από τη θέση του. Πρώτα πρέπει να καλύπτονται οι θέσεις και έπειτα να δίνεται το δικαίωμα στους καθηγητές να μετακινηθούν. Εμείς ως Τμήμα μπορούμε να γνωμοδοτήσουμε για τις όποιες αλλαγές θα επέλθουν. Τα περιφερειακά Τμήματα πολύ φοβάμαι ότι θα περιοριστούν. Εμείς ως Σχολή κάνουμε σαφές ότι, εάν δε μας στείλουν μέλη ΔΕΠ, δε θα μπορέσουν να πάρουν κανένα μέλος.
- Ο εκπρόσωπος της Π.Ε. Φλώρινας, κ. Γιώργος Αντωνιάδης: Υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με το τοπικό ρυμοτομικό. Το Πανεπιστήμιο είναι βαριά βιομηχανία για την περιοχή μας. Η πόλη μας έχει τα προσόντα να γίνει μια μεγάλη Πανεπιστημιούπολη.
- Ο Δήμαρχος Πρεσπών, κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης: Εμείς είμαστε ένας μικρός, αλλά ενεργός Δήμος, συνεργαζόμαστε στενά με το Πανεπιστήμιο και βοηθάμε όσο μπορούμε. Είμαστε αντίθετοι στην υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας και θα είμαστε στο πλευρό του Δήμου Φλώρινας, όποια απόφαση και να ληφθεί.
- Ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, κ.Βασίλειος Δουίτσης: Θέλουμε ισχυρές Σχολές και θέσεις εργασίας στην περιοχή μας. Είμαστε δίπλα σας σε όλες τις αποφάσεις σας για το καλό του τόπου.
- Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας, κ. Σάββας Σαπαλίδης:Συγχαίρω τον Δήμο για την πρωτοβουλία του αυτή. Η Φλώρινα είναι συνεχώς αδικημένη. Το Επιμελητήριο είναι σε διαρκή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ και η οποιαδήποτε προς το χειρότερο αλλαγή θα οδηγήσει στην απομόνωση της περιοχής μας. Είμαστε δίπλα σας για την αποκατάσταση των αδικιών.
- Ο Διευθυντής της Σχολή Τεχνολογίας του ΤΕΙ, κ. Γιάννης Ξυνιάς:Ποτέ το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν ήταν ελεύθερο να μετακινηθεί, πάντα υπήρχαν προϋποθέσεις. Η Σχολή μας έχει μια μοναδικότητα, το υπέροχο αγρόκτημά της και αυτό νομίζω πως το κατάλαβε και ο Υπουργός. Μπορούμε να προσφέρουμε στην εκπαίδευση και με τη δημιουργία και Σχολής Τροφίμων, θα γίνουμε ιδιαιτέρως ελκυστικοί.
- Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Νηπιαγωγών, κ.Θαρρενός Μπράτιτσης: Η περιοχή πρέπει να στηρίξει την ακαδημαϊκή κοινότητα με καλύτερη πρόσβαση και με τη δημιουργία κλινών φιλοξενίας. Ως τώρα, έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Όλοι φέρουμε μερίδιο ευθύνης για το ό,τι συμβαίνει. Το θέμα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Η συγχώνευση είναι μια κίνηση, η οποία μπορεί να ισχυροποιήσει την κατάσταση σε τοπικό επίπεδο, αλλά χρειάζεται μελέτη.
- Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης: Με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, δυστυχώς δεν κατάφερα να σωθεί, να παραμείνει το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών στη Φλώρινα. Και δυστυχώς, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Πρέπει να υπάρχει πλέον ενότητα όλων των ενδιαφερόμενων. Με τον σημερινό νόμο ανοίγει παράθυρο για μετακινήσεις θέτοντας μόνο χρονολογική προϋπόθεση. Κάθε μετακίνηση πρέπει να γίνεται με την ολοκλήρωση της αντικατάστασης.
- Η επικεφαλής ενός εκ των τριών ελασσόνων μειοψηφιών, κ. Αικατερίνη Σταύρου: Ενωμένο το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας θα πορευτεί για την ανάδειξη των προβλημάτων και για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων.
- Ο επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Θεόδωρος Τορλαχίδης: Όλες οι κυβερνήσεις πειραματίστηκαν πάνω στην εκπαίδευση. Η συνένωση των Σχολών αποτελεί καμπανάκι για την περιοχή μας. Δεν πρέπει να γίνονται με προχειροδουλειά και με πειραματισμούς. Πρέπει να δούμε τι Πανεπιστήμια θέλουμε, να οργανώσουμε τις σπουδές και να υπάρξει αλλαγή στον χάρτη της εκπαίδευσης.
- Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φλώρινας, κ. Θεόκλητος: Η εκκλησία ήταν πάντοτε με το μέρος των φορέων που πραγματοποιούν ωφέλιμα πράγματα στην περιοχή μας και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του Πανεπιστημίου στη Φλώρινα.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Σταύρος Παπασωτηρίου:
Πρέπει να ενισχυθούν τα υφιστάμενα Τμήματα και να κατατεθούν οι απαραίτητες προτάσεις.
- Η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, κ. Όλγα Μούσιου Μυλωνά: Ο στόχος και η συμμετοχή εκπροσώπων στη συνάντηση είναι πολύ ικανοποιητικά. Ακούστηκαν αντιπροσωπευτικές απόψεις από όλους τους αρμόδιους. Είναι σαφές ότι το μέλλον των Τμημάτων μας συναρτάται άμεσα με το μέλλον του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και στην παρούσα φάση η συγχώνευση ΑΕΙ και ΤΕΙ φαίνεται να μας ευνοεί ως τοπική κοινωνία. Η παρούσα Δημοτική αρχή με την μέριμνα του ίδιου του Δημάρχου, κ. Γιάννη Βοσκόπουλου, στηρίζει το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ με όλες τις δυνάμεις της. Απαιτείται συμπληρωματική ρύθμιση στον νόμο και εφαρμογή ευνοϊκότερων πολιτικών για το Πανεπιστήμιο μας και το ΤΕΙ, ανάλογων με αυτά που προσφέρονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δηλαδή περισσότερα κονδύλια και άμεση αναπλήρωση των πιστώσεων των μετατιθέμενων καθηγητών.
- Ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Αριστείδης Αριστείδου: Με παρέμβαση του Δημάρχου στον Περιφερειάρχη και στον Αντιπεριφερειάρχη δόθηκαν χρήματα στο Πανεπιστήμιο της Φλώρινας. Πρέπει κάποια στιγμή να μας γνωστοποιηθεί και η αξιολόγηση των Ιδρυμάτων. Η χωροταξία στη Δυτική Μακεδονία είναι άνιση. Πρέπει να σταλεί ψήφισμα στον Υπουργό για ειλικρινή συνεργασία με το ΑΕΙ και το ΤΕΙ.
Κλείνοντας η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Δήμαρχος είπε:
«Δεν μπορούμε να λέμε ότι με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ θα έπαιρναν όλο το Πανεπιστήμιο από τη Φλώρινα, ευτυχώς πήραν μόνο τη Σχολή Βαλκανικών Σπουδών. Δυστυχώς, χάσαμε τη Σχολή Βαλκανικών Σπουδών. Δυστυχώς, χάσαμε την Τράπεζα της Ελλάδος. Δυστυχώς, χάσαμε το 504. Δυστυχώς, χάσαμε ότι έχουμε χάσει μέχρι τώρα. Και αν συνεχίσουμε με αυτό το σκεπτικό, θα χάσουμε και τα ΤΕΙ. Πρέπει να κινηθούμε δυναμικά. Μπορεί οι καθηγητές που θέλουν να μετακινηθούν να έχουν διαφορετική άποψη. Όσοι επιστήμονες επιθυμούν να έρθουν να διδάξουν στο Πανεπιστήμιο της Φλώρινας θα πρέπει να ξέρουν ότι θα μείνουν εδώ. Εάν δεν τους αρέσει, να μην έρθουν στη Φλώρινα και να προσπαθήσουν να βρουν δουλειά δίπλα στο σπίτι τους.
Εμείς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον νόμο, οι βουλευτές ψηφίζουν. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε μια επιστολή προς τον κ. Υπουργό, όπου θα ζητάμε την κάλυψη μέλους ΔΕΠ από άλλο μέλος, σε περίπτωση που κάποιος καθηγητής θέλει να μετακινηθεί και να μη μεταφέρονται τα κονδύλια που αφορούν τη μισθοδοσία του καθηγητή. Το Ίδρυμα, το οποίο θα δεχτεί τον καθηγητή, να αναλάβει να βρει τα κονδύλια για την πληρωμή του καθηγητή που θα υποδεχθεί. Δεν είναι δυνατόν να φεύγει και ο καθηγητής, αλλά και να αποδυναμώνουμε οικονομικά το Πανεπιστήμιο. Είναι λάθος.
Στην επιστολή αυτή θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και το θέμα της συγχώνευσης του ΤΕΙ και του ΑΕΙ και να ζητήσουμε το ΤΕΙ μας να γίνει Σχολή Γεωπονίας. Επίσης, θα πρέπει να ενεργήσουμε για την επιστροφή της Σχολής Βαλκανικών Σπουδών στη Φλώρινα.
Καλό θα είναι να οριστεί μια επιτροπή για τη σύνταξη της επιστολής και να ζητήσουμε από τους βουλευτές μας να οργανώσουν μια συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό και να παραστούμε για να καταθέσουμε τις θέσεις μας».