Σελίδες

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Οι «κοινωνικές ευαισθησίες» των πολυεθνικών στα σχολεία της πόλης μας

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΓΕΤα τελευταία χρόνια με τον πιο επίσημο τρόπο μέσα στα σχολεία μας εισβάλλουν επιχειρήσεις, για να προωθήσουν τα προϊόντα τους, να καλλιεργήσουν «επιχειρηματικό πνεύμα» στα παιδιά και να επιδείξουν το “κοινωνικό” ¨τους έργο, έχοντας στο πλευρό τους ως «Dealer» και «Ατζέντη» το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας.





ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ

Αυτές τις μέρες υλοποιείται σε σχολεία της πόλης μας πρόγραμμα της εταιρείας της εταιρείας ΝΤΟΛ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ ύστερα από συμφωνία με το Υπουργείο Παιδείας, για τη διανομή μίας μπανάνας στους μαθητές των δημοτικών σχολείων, με το πρόσχημα την ενημέρωσή τους για τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων και την υιοθέτηση της υγιεινής διατροφής, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης.
Είναι πρόκληση πολυεθνικές που βγάζουν αμύθητα κέρδη από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, που έχουν κατηγορηθεί για εκμετάλλευση εργασίας ακόμα και 8χρονων παιδιών σε άθλιες συνθήκες και για σχέσεις με παραστρατιωτικές οργανώσεις ανά τον κόσμο, που πληρώνουν ελάχιστους φόρους λόγω των προνομίων και φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν, να εμφανίζονται ότι τους έπιασε ο πόνος για τα παιδιά μας.
Οι χορηγοί και οι εταιρείες μέσα από  αυτές τις πρωτοβουλίες,  βλέπουν μια καλή επιχειρηματική ευκαιρία να οδηγήσουν τα παιδιά, από μικρή ηλικία, στην αποδοχή των εταιριών, ως ευεργέτες της κοινωνίας, αφού «χωρίς αυτές οικονομική ανάπτυξη δεν υπάρχει». Έτσι αποκρύπτουν το ρόλο των εργαζόμενων, των γονιών των παιδιών, που χωρίς τη δική τους εργασία και μόχθο τίποτα δεν παράγεται. Σκέφτονται  τα κέρδη τους και για αυτά στοχεύουν στα μυαλά των παιδιών μας. Θέλουν φθηνά μυαλά, για να έχουν και φθηνούς εργάτες.
Ως γυναίκες και μητέρες εκφράζουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας σε κάθε τέτοιο πρόγραμμα που βάζει μέσα στο σχολείο το κέρδος, τη διαφήμιση, την επιχειρηματική δράση. Κάθε τέτοιο πρόγραμμα που αλλάζει το χαρακτήρα του σχολείου κι ανοίγει το δρόμο για το «σχολείο της αγοράς», για το «σχολείο επιχείρηση». Που αφήνει στις μεγάλες εταιρείες περιθώρια να έχουν λόγο και για το περιεχόμενο της εκπαίδευσης.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να σταθούν στο ύψος του λειτουργήματός τους: Να παραμείνουν παιδαγωγοί και επιστήμονες κι όχι πλασιέ της ΝΤΟΛ ή της κάθε άλλης εταιρείας. Οι μαθητές και οι γονείς τους δεν έχουν ανάγκη τα ξεροκόματα που πετάνε οι πολυεθνικές. Έχουν ανάγκη αυτά που τους κλέβουν οι ίδιες οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια από την εργασία τους.
Καλούμε τους γονείς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να μην αφήσουν τις πολυεθνικές να αλωνίζουν στα σχολεία και να κάνουν μάθημα στα παιδιά μας, να παρεμβαίνουν στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης, στοχεύοντας τα μυαλουδάκια των παιδιών μας. Να διεκδικήσουν αυτά που τους κλέβουν από την εργασία τους.

                                                                                        Σύλλογος Γυναικών Φλώρινας
                                                                                         Μέλος ΟΓΕ