Σελίδες

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Στον αγοραστή του ΑΗΣ Μελίτης και το ορυχείο της Βεύης

Σύμφωνα με σχετική πρόβλεψη του νομοσχεδίου για τις λιγνιτικές μονάδες, το ορυχείο της Βεύης θα περιέλθει στον επενδυτή του συγκροτήματος της Μελίτης, ακυρώνοντας επί της ουσίας την παραχώρηση εκμετάλλευσης του κοιτάσματος στην εταιρία Άκτωρ.
«Τίτλους τέλους» και επίσημα στη σύμβαση παραχώρησης στην εταιρεία Άκτωρ του κοιτάσματος της Βεύης στη Φλώρινα βάζει το νομοσχέδιο για την αποεπένδυση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, καθώς προβλέπει πως το κοίτασμα θα καταλήξει στον αγοραστή του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) της Μελίτης.


ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ
Το νομοσχέδιο περιγράφει το εν λόγω κοίτασμα ως τον λιγνιτοφόρου χώρο στην περιοχή της Βεύης, που δεν έχει παραχωρηθεί στη ΔΕΗ και ο οποίος είναι στη διάθεση του Δημοσίου.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, το Δημόσιο θα διεξάγει κατάλληλη διαδικασία, σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία με σκοπό τη σύναψη με τον προτιμητέο επενδυτή σύμβασης μίσθωσης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσής του ορυχείου.
Μάλιστα, στο σχετικό άρθρο προστίθεται πως οι όροι της σύμβασης μίσθωσης δεν θα μπορούν να είναι δυσμενέστεροι από αυτούς της τελευταίας σύμβασης που έχει υπογραφεί, υπονοώντας τη σύμβαση με την εταιρεία ΑΚΤΩΡ.
Το συγκεκριμένο τμήμα αποτελεί περίπου το 60% του συνολικού λιγνιτωρυχείου, με το υπόλοιπο 40% να ανήκει στη ΔΕΗ.
Αν και είναι τεχνικά εφικτό, στην πραγματικότητα θα ήταν οικονομικά ασύμφορο ο αγοραστής του ΑΗΣ Μελίτης (όπως και στο παρελθόν η ΔΕΗ) να προχωρήσει στην εκμετάλλευση αυτού του 40% αυτόνομα, καθώς η μόνη μη κοστοβόρος λύση είναι τα δύο τμήματα να αξιοποιηθούν παράλληλα, χρησιμοποιώντας τον ίδιο χώρο απόθεσης.
Ζωτικής σημασίας ο ρόλος του ορυχείου

Την ίδια στιγμή, η παραχώρηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στον προτιμητέο επενδυτή είναι ζωτικής σημασίας, ώστε αυτός να εξασφαλίσει πως η μονάδα Μελίτη Ι που θα αποκτήσει, αλλά και ο σταθμός Μελίτη ΙΙ που έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει στον ίδιο ΑΗΣ, θα συνοδεύονται από επαρκή λιγνιτικά πεδία που θα τεθούν υπό την κυριότητά του.
Ένας βασικός λόγος είναι πως αυτή τη στιγμή η μονάδα Μελίτη Ι λειτουργεί με καύσιμο αποκλειστικά από το λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας, το οποίο ανήκει σε ιδιώτη, αφού το ορυχείο του Κλειδιού (που επίσης παραχωρείται στο πλαίσιο της αποεπένδυσης) δεν βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία.
Επίσης, οι προδιαγραφές της Μελίτη Ι είναι προσαρμοσμένες στον υψηλής ποιότητας λιγνίτη της Βεύης.

Παραχώρηση που δεν υλοποιήθηκε ποτέ

Για το εν λόγω τμήμα του κοιτάσματος στη Βεύη, η κατασκευαστική Άκτωρ επιλέχθηκε ως ανάδοχος έπειτα από διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 2009, με τη σύμβαση παραχώρησης ανάμεσα στο Δημόσια και την εταιρεία να υπογράφεται τον Δεκέμβριο του 2014.
Σημειώνεται πως η ανάθεση της εν λόγω παραχώρησης αποτέλεσε μία από τις βασικές επιδιώξεις του δίδυμου των βασικών μετόχων της εταιρίας Άκτωρ, Δημήτρη Κούτρα και Λεωνίδα Μπόμπολα.
Ωστόσο, λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων που ακολούθησαν και την αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η σύμβαση δεν κυρώθηκε ποτέ από τη Βουλή.
Ήδη πάντως πριν από έναν χρόνο, το ΥΠΕΝ είχε προαναγγείλει νέο διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος.
Μάλιστα, σε σχετικό δελτίο Τύπου, το υπουργείο ανέφερε ότι «το τμήμα του κοιτάσματος της Βεύης, το οποίο έχει παραχωρηθεί με αδιαφανείς διαδικασίες σε ιδιώτες χωρίς διεθνή διαγωνισμό, θα επαναπροκηρυχθεί με νόμιμο τρόπο».
Τότε, η Άκτωρ είχε απαντήσει με ανακοίνωση όπου σημείωνε πως επιλέχθηκε ως ανάδοχος, με ομόφωνη απόφαση πενταμελούς επιτροπής στην οποία συμμετείχαν εγνωσμένης αξίας καθηγητές πανεπιστημίου, μετά από διεθνή διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν 14 ελληνικοί και ξένοι όμιλοι.
Επίσης, πρόσθετε πως η καθυστέρηση της προώθησης της σύμβασης για κύρωση στη Βουλή έχει προκαλέσει έως τώρα απώλειες εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο, αφού μόνο η αρχική επένδυση θα ήταν της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ.
Έπειτα από τη νέα εξέλιξη, η οποία οδηγεί σε ναυάγιο το σχέδιο της επιχείρησης για εκμετάλλευση του κοιτάσματος αποτελώντας παράλληλα πλήγμα για τους Μπόμπολα και Κούτρα, αναμένεται η αντίδρασή της.
ΠΗΓΗ