Σελίδες

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Μπήκαν οι υπογραφές για την εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ - Συνάντηση Παναγιωτάκη-Ζάεφ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στα Σκόπια η τελετή υπογραφής της συμφωνίας εξαγοράς της εταιρείας εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας EDS από τη ΔΕΗ. Εκ μέρους της ΔΕΗ, στην τελετή παρέστη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκης.






ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ
Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι η ΔΕΗ αποκτά μια εξαιρετική επιχείρηση που σε μικρό χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να σημειώσει πολλές επιτυχίες, ενώ διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία περνά σε καλά χέρια, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους της EDS ο κ. Παναγιωτάκης παρουσίασε το προφίλ της ΔΕΗ, καθώς και το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας για απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την ευχή οι εργαζόμενοι της EDS να εξελιχθούν αργότερα σε στελέχη της ΔΕΗ και πρόσθεσε: "Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποσκοπεί στην ενοποίηση της αγοράς ενέργειας. Στο ενδιάμεσο στάδιο οι περιφερειακές αγορές θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο. Για εμάς περιφερειακή αγορά είναι τα Βαλκάνια και η Ιταλία. Η ΔΕΗ μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί αυτή η αγορά και να λειτουργήσει ομαλά".

Κατέληξε, δε, επισημαίνοντας ότι: "Οι δύο χώρες μπορούν να γίνουν ένα πολύ δεμένο σύνολο που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε όλη τη Βαλκανική. Οι λαοί της Βαλκανικής αξίζουν μία πολύ καλύτερη τύχη, μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους και να συνεργαστούν αρμονικά για την πρόοδο και την ανάπτυξη".

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της EDS κ. Litchi δήλωσε ότι η πώληση αποτελεί θετική εξέλιξη για την ανάπτυξη της εταιρείας, τονίζοντας ότι υπό την ιδιοκτησία της ΔΕΗ, η οποία όπως σημείωσε είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα έχει καλύτερο μέλλον. "Αποκτάτε", ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Παναγιωτάκη "μια ποιοτική επιχείρηση", ενώ εξέφρασε την ελπίδα η εταιρεία να αναπτυχθεί όχι μόνο στην αγορά της γειτονικής χώρας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς της EDS, ο Μ. Παναγιωτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

Παρουσία σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων αποκτά η ΔΕΗ, με τη συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας EDS που υπογράφεται, σήμερα Τρίτη, στα Σκόπια.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, τη σύμβαση πρόκειται να υπογράψουν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης με τον ιδιοκτήτη της EDS, και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας κ. Αγκούσεφ.

Η EDS ιδρύθηκε το 2012, με έδρα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και έχει θυγατρικές στη Σερβία, τη Σλοβακία και το Κόσσοβο. Επιπλέον, είναι μέλος του Ουγγρικού Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας και διαθέτει άδειες εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Σερβία, στο Κόσσοβο, στην Κροατία, στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία. Πρόσφατα δε, εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η άδεια για δραστηριοποίηση της εταιρείας και στην ελληνική αγορά προμήθειας. Σημειώνεται ότι η ίδια η ΔΕΗ ίδρυσε πρόσφατα θυγατρικές στη Βουλγαρία και την Αλβανία.

Η συμφωνία για την εξαγορά, έναντι τιμήματος ύψους 4,8 εκατ. ευρώ, έχει ήδη εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ.

Πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια διείσδυσης της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας της περιοχής, καθώς οι απόπειρες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια δεν ευοδώθηκαν.

Στελέχη της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι η EDS μπορεί να αποτελέσει το όχημα για διείσδυση της επιχείρησης στις αγορές των Βαλκανίων, αλλά και για αναζήτηση ευκαιριών στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας. Τονίζουν, επίσης, ότι η επέκταση της ΔΕΗ, εντός και εκτός Ελλάδος, σε νέες αγορές αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τη μείωση του μεριδίου αγοράς στο εσωτερικό, κάτι που εκτός των άλλων αποτελεί και η μνημονιακή υποχρέωση.

Επιπλέον, η EDS έχει ισχυρή παρουσία στην αγορά των Σκοπίων που απελευθερώνεται σταδιακά, με μερίδιο άνω του 60%, κυρίως στον επιχειρηματικό και βιομηχανικό τομέα, αλλά και στη λιανική.