Σελίδες

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Χρόνος Είναι Αναπνοές» της Χαρούλας Αποστολίδου (video, pics)

Το νέο βιβλίο της Φλωρινιώτισσας Χαρούλας Αποστολίδου με τον τίτλο «Ο Χρόνος είναι Αναπνοές» παρουσιάστηκε χθες από το βιβλιοπωλείο Η Γωνιά, τις εκδόσεις Βάρφη και τον Όμιλο Βιβλίου του ΦΣΦ «Αριστοτέλης».



Για το βιβλίο και τη συγγραφέα μίλησαν η Ευγενία Δανιηλίδου και η Ιωάννα Λέκκα, μέλη του Ομίλου Βιβλίου. Συγκινητική δε, ήταν η παρέμβαση – τοποθέτηση του προέδρου του «Αριστοτέλη» Κωνσταντίνου Ραπτόπουλου.

Η υπόθεση

Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου, 1936-1939. Τέσσερα φυματικά πρόσωπα ενώνουν τις ζωές τους μέσα στο Σανατόριο.

Ο Βάνιας ή Θόδωρος, ένας πρόσφυγας από τον Πόντο και τη νότια Ρωσία, καπνεργάτης στο Λεμπέτ και φυματικός στα είκοσι επτά του.

Η Τσούτσα ή Σουλτάνα, από τη Μελίτη της Φλώρινας, ένα κορίτσι από την ταλαιπωρημένη μακεδονική γη των συνόρων του νεοελληνικού κράτους.

Ο Λυσίμαχος ή Δάσκαλος, από τη Νάουσα της Ημαθίας, ένας νέος που αγαπάει τα γράμματα και δυσφορεί στα ροδάκινα του κάμπου.

Κι ο Ανέστης Φάκας, από το Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης, που μισεί τα νταμάρια της περιοχής και τους χλεμπονιάρηδες του Σανατορίου.

Και τα τέσσερα πρόσωπα, όπως κι άλλα πρόσωπα γύρω τους (συγγενείς, ντόπιοι κάτοικοι, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό), σφραγίζονται από την τοπική Ιστορία και το στίγμα του χτικιάρη και γίνονται φορείς ιδιότροπων κοινωνικών συνθηκών, βιώνουν τον φόβο και την προκατάληψη και μοιράζονται την αγωνία για τη ζωή τους και την ελπίδα για την επανένταξή τους στην κοινωνία.

Στη δύσκολη αυτή τριετία για τη Θεσσαλονίκη, το Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου δίνει σκληρό αγώνα, για να περιθάλψει τους φυματικούςτου, ενώ η συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή. Ένα παραχωμένο κομμάτι της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης, που αναδεικνύεται με τη βοήθεια ιστορικών πληροφοριών και μυθοπλασίας.

Η συγγραφέας

Η Χαρούλα Αποστολίδου είναι φιλόλογος και θεατρική συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Μελίτη και ζει στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης. Είναι απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Θεατρικού Εργαστηρίου «Θέσπις» και του σεμιναρίου Θεατρικής Γραφής του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας.

Με τη θεατρική γραφή άρχισε να ασχολείται το 2006. Το πρώτο της θεατρικό έργο «Που είναι ο Τάσος που ερωτεύτηκα;» απέσπασε το 2ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό – στην κατηγορία των νέων θεατρικών συγγραφέων – του Υπουργείου Πολιτισμού, το 2008. Το έργο παρουσιάστηκε στο ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Γ. Κιουρτσίδη και σκηνογραφία Γ. Πάτσα, το 2008. Για το ίδιο έργο της απονεμήθηκε Έπαινος από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO και το Athens University of Indianapolis.

Έργα της που έχουν παρουσιαστεί από θεατρικές ομάδες σε όλη την Ελλάδα είναι: «Κοίτα ν’ αντέξεις τις σιωπές», «Η Μαναμάρη και οι Τέσσερις Αλήθειες», «Η Εκδίκηση του Καταψύκτη», Η Γραμματική του Μετανάστη», «Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου: Ούτε μία Αναπνοή Χαμένη», «Το Κάψιμο του Χορτιάτη – στον Ουρανό Πηδούν Φωτιές», «Δάσκαλε που Δίδασκες».


ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ