Σελίδες

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Μπρα ντε φερ ΔΕΗ-Αχλάδα: Χωρίς λιγνίτη η Μελίτη από Δευτέρα

Την παύση των εργασιών του Ορυχείου της Αχλάδας από Δευτέρα, του ορυχείου που τροφοδοτεί τη Μελίτη με το 70% των αναγκών της,  φέρνει το μπρα ντε φερ ΔΕΗ-Αχλάδας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τροφοδοτική ασφυξία και στη Μελίτη.
Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ΔΕΗ-Αχλάδας προκύπτει τώρα, καθώς  εν όψει της δεύτερης προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της μονάδας,  η διοίκηση της ΔΕΗ θέλει να μειώσει τη χρέωση του λιγνίτη από το Ορυχείο από τα 23 ευρώ/τόνο στα 18 ευρώ/τόνος ώστε να εξασφαλίσει κέρδη 10 εκ. ευρώ ετησίως στη μονάδα και επομένως καλύτερο τίμημα στην πώλησή της.



 ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!
ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ




Το χρονικό του αδιεξόδου
Η κατάσταση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο την προηγούμενη Τετάρτη όταν η ΔΕΗ με σχετικό έγγραφο, ενημέρωσε το Ορυχείο Αχλάδας ότι δεν πληρώνει τιμολόγια ύψους 3 εκ. ευρώ συμψηφίζοντάς τα με ρήτρες αντίστοιχης αξίας, για ποσότητες λιγνίτη που το ορυχείο δεν είχε καλύψει. Ωστόσο η επιλογή να χρεώσει ρήτρες 19 μηνών όλες μαζί – ενώ η πάγια πολιτική είναι να μπαίνουν οι ρήτρες ανά τρίμηνο ώστε να γίνεται σταδιακή αποπληρωμή-  και να μην πληρώσει καθόλου το Ορυχείο  το οδήγησε σε οικονομική ασφυξία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρώσει πετρέλαιο και υπεργολάβους και να δουλέψει.


Την επόμενη μέρα την Πέμπτη,  ήταν η συνάντηση ΔΕΗ-Αχλάδας στην οποία η ΔΕΗ έδωσε τελεσίγραφο στο ιδιωτικό Ορυχείο Αχλάδας με τους 500 εργαζόμενους, « ή 18 ευρώ/τονο, ή καταγγελία της σύμβασης». Το Ορυχείο ωστόσο δεν δέχεται την τιμή των 18 ευρώ καθώς με μια τέτοια τιμή δεν είναι βιώσιμο. Για το Ορυχείο, σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα είναι να δοθεί σε μια τιμή ο λιγνίτης ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της μονάδας και του Ορυχείο πρώτα και μετά η κερδοφορία, γιατί αλλιώς σε λίγους μήνες θα κλείσει.

Κι ενώ ακόμη λύση δεν έχει βρεθεί μεταξύ των δύο πλευρών, η απόφαση της ΔΕΗ να μην πληρώσει τα 3 εκ. στο Ορυχείο επιταχύνει τις εξελίξεις και από Δευτέρα  δεν θα λειτουργεί. Ωστόσο αν κλείσει το Ορυχείο λίγες ημέρες μόνο μπορεί να λειτουργήσει η Μελίτη με τα αποθέματα που έχει.

Η Μελίτη θα πουληθεί κλειστή;
Αν και αυτό το ερώτημα δεν άρεσε καθόλου στον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη που έφυγε αντί να το απαντήσει, χθες στο τέλος της εκδήλωσης της Ενωσης Εταιρειών Αλουμινίου, για το ενδεχόμενο αυτό λίγο νωρίτερα είχε ενημερωθεί  από  επιστολή από το εργατικό κέντρο Φλώρινας, που υπογράφουν οι βουλευτές Φλώρινας  κ.κ,. Αντωνιάδης και ΣΥΡΙΖΑ ο αντιπεριφερειάρχης  Δυτικής Μακεδονίας, που ζητώντας ε την παρέμβασή του για να αποφευχθεί  ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η επιστολή του εργατικού κέντρου Φλώρινας
Το εργατικό κέντρο εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στο Ορυχείο και τις μονάδες της ΔΕΗ και ο Πρόεδρός του κ. Κώστας Σιάκος, μιλώντας στο mononews.gr, σημειώνει:

«Όταν παλεύουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια. Μια τέτοια κόντρα όπως της ΔΕΗ με τον προμηθευτή της το Ορυχείο Αχλάδας, θα οδηγήσει σε κλείσιμο του ορυχείου και στο ταμείο ανεργίας 500 εργαζόμενους. Η Μελίτη θα κλείσει λίγες ημέρες μετά το Ορυχείο γιατί είναι εξαρτημένη από το Ορυχείο και ακόμη και αν η ΔΕΗ έχει υπολογίσει σε άλλη πηγή τροφοδότησης,  η τροφοδοσία  θα γίνεται σε πολύ υψηλότερη τιμή.

Θα κινητοποιήσουμε κάθε δύναμη που έχουμε για να μη συμβεί αυτό. Το Ορυχείο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση στη Φλώρινα μετά τη ΔΕΗ σε μια περιοχή με την υψηλότερη ανεργία στην Ελλάδα. Εμείς ζητάμε στον υπουργό Ενέργειας κ.Σταθάκη και το Συντονιστή κυβερνητικού έργου κ. Φλαμπουράρη να παρέμβουν και να δοθεί άμεσα λύση, γιατί κινδυνεύει η ενεργειακή επάρκεια της χώρας και το κοινωνικό πρόβλημα που μπορεί αν δημιουργηθεί από την ανεργία στην περιοχή. Είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να δώσει λύση και να μην αφήσει να πάει στα άκρα αυτή η κατάσταση.»

Η επιστολή που έστειλε το Εργατικό κέντρο αναφέρει:

«Το ενδεχόμενο της μη ομαλής εξέλιξης της συμβατικής σχέσης ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη λιγνιτωρυχεία Αχλάδας βρίσκει την τοπική κοινότητα ιδιαιτέρως ανήσυχη.

Σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση τα δυσμενή αποτελέσματα για την περιοχή μας θα είναι πολλαπλά. Η διακοπή της λειτουργίας του ορυχείου θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων εξαιτίας των επιπτώσεων που θα έχει στην τοπική οικονομία Σε περίπτωση της ως άνω εξέλιξη αυτό θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης και την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Οι βίαιες απολύσεις  τόσων πολλών εργαζομένων θα δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης στις οικογένειές τους αλλά καις την τοπική οικονομία.

Επιθυμούμε την επίλυση  των εκκρεμών ζητημάτων των εμπλεκόμενων πλευρών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και προσδίδουμε στο συγκεκριμένο θέμα το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, και ζητούμε μια συνάντηση προκειμένου το θέμα να επιλυθεί».

ΠΗΓΗ