Στο διάστημα από 1 έως 7 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν στις Πρέσπες οι διεθνείς συναντήσεις και το συνέδριο «Περιπατητικές Πρακτικές / Περιπατητική Τέχνη/ Περιπατητικά Σώματα».
Τις καλλιτεχνικές και κοινωνικές προεκτάσεις του εγχειρήματος και τον τρόπο που αυτό μετασχηματίζει την περιοχή των Πρεσπών παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών Γιάννης Ζιώγας, ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης και η εκπρόσωπος του Poliprespa Ζένια Αναστασιάδου.
Όπως ανέφεραν, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πραγματοποίησης των συναντήσεων και του συνεδρίου, θα αναπτυχθούν καλλιτεχνικά projects, περιπατητικά εργαστήρια, επιστημονικές εργασίες και posters που έχουν σαν σκοπό να εξεταστεί η περιπατητική τέχνη ως μία καλλιτεχνική πρακτική, καθώς η περιπατητική τέχνη αποτελεί πλέον μία από τις κύριες διαδικασίες της εξερεύνησης του φυσικού/ ιστορικού/ πολιτισμικού περιβάλλοντος.
Στη διαδικασία θα συμμετάσχουν 98 καλλιτέχνες και θεωρητικοί από 23 χώρες από 5 ηπείρους καθιστώντας τις Πρέσπες σημείο διεθνούς εικαστικής αναφοράς. Η διαδικασία έχει ταυτόχρονα ως αποτέλεσμα την συνέχεια της ανάδειξης της περιοχής των Πρεσπών σε ένα ανοικτό εργαστήριο συνάντησης ιδεών και ανθρώπων.
Οι Διεθνείς Συναντήσεις/ Συνέδριο αποτελούν συνέχεια της Εικαστικής Πορείας προς τις Πρέσπες, που διεξάγεται στην περιοχή από το 2007 και είχε παρουσιαστεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το 2014. Η διαδικασία πραγματοποιείται σε συνεργασία της Εικαστικής Πορείας προς τις Πρέσπες σε ένα κοινό πλαίσιο με το MADE OF WALKING (V), ένα διεθνή φορέα συναντήσεων και δικτύωσης καλλιτεχνών και ερευνητών που είναι αφιερωμένοι στις περιπατητικές πρακτικές με συναντήσεις στην Ελλάδα, Γαλλία και Κύπρο από το 2016.
Ταυτόχρονα με τις Διεθνείς Συναντήσεις/Συνέδριο «Περιπατητικές Πρακτικές / Περιπατητική Τέχνη / Περιπατητικά Σώματα» θα υλοποιηθεί, ως μια παράλληλη εκπαιδευτική διαδικασία, το ΘΕΣ‐ΠΡΕΣ. Το ταξίδι θα αναπτυχθεί από την Τετάρτη 26 Ιουνίου έως την Τετάρτη 3 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου 16 νέοι από την περιοχή των Πρεσπών, την Θεσσαλονίκη, την Βέροια και την Φλώρινα θα κινηθούν στη διαδρομή Θεσσαλονίκη/Βέροια/Φλώρινα/Πρέσπες σε μια βιωματική διερεύνηση των τόπων αυτών. Η διαδικασία ΘΕΣ‐ΠΡΕΣ υλοποιείται από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας, στο πλαίσιο του προγράμματος Poliprespa, το οποίο πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Περισσότερες πληροφορίες στο http://icowaf.eetf.uowm.gr/
Συνεργαζόμενοι φορείς για την υλοποίηση των Διεθνών Συναντήσεων/Συνεδρίου είναι:
Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας)
Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (ΑΠΘ)
École Cantonale d’ art du Valais (Ελβετία)
University of New Mexico (ΗΠΑ)
AICAHellas MOMus‐Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας
Εφορία Αρχαιοτήτων Φλώρινας
ΣΕΟ Φλώρινας
ΔΙΕΚ Φλώρινας, Συνοδοί Βουνού
Χορηγοί
Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας
Δήμος Πρεσπών