Σελίδες

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Το σινιάκι και η μεταλιγνιτική περίοδος


Αποτέλεσμα εικόνας για σινιάκΙΤις προηγούμενες μέρες το ιδιαίτερο ,τοπικό, καιρικό φαινόμενο, είχε αγκαλιάσει τη μικρή μας πόλη. Όσο όμορφο και ξεχωριστό και αν μετατρέπει το τοπίο, αυτό θα πρέπει να ειδωθεί με τα μάτια της εποχής μας, με τα μάτια των ιδιαίτερων συνθηκών και της 










ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ
πολιτικοκοινωνικής συγκυρίας. Με αφορμή το σινιάκι έχει υπάρξη μια εξαιρετική παρέμβαση για τη Δημόσια υγεία της κα. Ρίζου, ενώ εδώ ακολουθεί μια προσπάθεια για τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, όσο και την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Εκκινούμε με τις βασικές παραδοχές. Το ρεύμα αποτελεί βασικό κοινωνικό αγαθό, καθοριστικό στοιχείο της προόδου, διακριτικό στοιχείο της νεωτερικότητας. Ένα σπίτι χωρίς Ρεύμα - Νερό - Θέρμανση είναι εικόνα του προηγούμενου αιώνα, ή πολύ χειρότερα εικόνα της μοντέρνας καπιταλιστικής βαρβαρότητας της εποχή της κρίσης.

Πόσο ρυπαίνει ένας λιγνιτικός σταθμός; Η περίπτωση του ΑΗΣ Μελίτης
Η απάντηση σε αυτού του είδους τις ερωτήσεις παίρνει αναγκαστικά ένα σχετικό χαρακτήρα, αφού κάθε εποχή έχει τις εμφάσεις της, τα όρια της επιτρεπόμενης ρύπανσης και την ανάλογη οικολογική ευαισθησία.
Μιλώντας για τον ΑΗΣ Μελίτης ,και χωρίς να μπούμε σε ιδιαίτερες τεχνικές λεπτομέρειες, θα απαντήσουμε πως εξαιτίας των μοντέρνων (πρωτοπόρων για την εποχή του) τεχνολογιών που αξιοποιεί, οι εκπομπές του είναι 2-3 φορές λιγότερες από τις υπόλοιπες μονάδες της χώρας. Αν θέλαμε να έχουμε μια τάξη μεγέθους θα πρέπει να σκεφτούμε όσο ένα μικρό χωριό, όσο 60-100 τζάκια. Ας μην ξαφνιαστούν οι αναγνώστες του άρθρου, η αξιοποίηση της ενέργειας σε βιομηχανική κλίμακα γίνεται με άλλους όρους από αυτή που έχουμε για οικιακές χρήσεις.
Οι τοπικοί άρχοντες αντί να βγάζουν βλακώδεις ανακοινώσεις ,κουνώντας προκλητικά το δάχτυλο στους κατοίκους της πιο κρύας περιοχής της χώρας, ας σκεφτούν καλύτερα τη στάση που θα κρατήσουν την ώρα που το ρεύμα μετατρέπεται επιταχυνόμενα σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα. Η εξασφάλιση του Δημόσιου χαρακτήρα της Ηλεκτρικής Εταιρείας και το φθηνό ,έως Δωρεάν, ρεύμα για την περιοχή θα μείωνε τις εκπομπές σε αναλογία πολλών λιγνιτικών μονάδων… Αλλά αυτά είναι μάλλον “ψιλά γράμματα” για όσους ομνύουν στην πολιτική της απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης - απολιγνιτοποίησης. 

Τοπική ρύπανση και σινιάκι
Η φωτογραφία του άρθρου ΔΕΝ έχει επιλεγεί τυχαία. Αν κοιτάξει κανείς πιο προσεχτικά θα παρατηρήσει πως η μόνη ανθρώπινη κατασκευή που βρίσκεται (σαν αναπνευστήρας) πάνω από τη θάλασσα της τοπικής νέφωσης, είναι ο πύργος ψύξης του ΑΗΣ. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε παρατηρήσεις επιστημόνων για το ύψος της θερμοκρασιακής αναστροφής, όσο και του ανάγλυφου της περιοχής μας. 
Ο ορισμός της ρύπανσης είναι ρυπογόνοι παράγοντες ανά κυβικό μέτρο αέρα, ο ΑΗΣ εκπέμπει σε ατμοσφαιρικά ύψη όπου τα ρεύματα του αέρα διασπείρουν τους ρύπους σε τεράστιες αποστάσεις σε σχέση με την καμινάδα του σπιτιού μας! Και κάπου εδώ έρχεται η πραγματικότητα πίσω από το αγγελοπουλικό τοπίο που δημιουργεί το σινιάκι…
Η θερμοκρασιακή αναστροφή παγιδεύει σαν καπάκι κατσαρόλας τους ρύπους από τις καμινάδες κάτω από την ομίχλη, πολύ περισσότερο η υγρασία τους μετασχηματίζει ,μέσω γνωστών χημικών αντιδράσεων, σε επικίνδυνα οξείδια. Ρύποι - Υγρασία και περιορισμένος χώρος αποτελούν το χειρότερο συνδυασμό για τη δημόσια υγεία, ενώ τα στατιστικά για τις παθήσεις του αναπνευστικού στη Δυτ. Μακεδονία έρχονται να επιβεβαιώσουν τη σκληρή πραγματικότητα.
Το αστείο όσο και δραματικό των ημερών μας είναι πως ήδη στην αυλή του λιγνίτη έχουμε το φαινόμενο της αυτανάφλεξης!! Ο λιγνίτης που εκτίθεται για μέρες στον ατμοσφαιρικό αέρα, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες πίεσης - υγρασίας - θερμοκρασίας καίγεται εκπέμποντας μονοξείδιο του άνθρακα… Έτσι η κλειστή μονάδα ρυπαίνει περισσότερο από το αν παρήγαγε φθηνό ρεύμα για όλους… 

Λίγες σκόρπιες σκέψεις για τα τρέχοντα
Αυτές τις μέρες η μονάδα της Μελίτης βρίσκεται εκτός λόγω της προσωρινής ακύρωσης της περιβαλλοντολογικής άδειας, μετά από προσφυγές των WWF Ελλάς, Greenpeace Ελλάς και ClientEarth (για το χαρακτήρα αυτών των οργανώσεων θα τοποθετηθώ σε επόμενο άρθρο. Το πλέον ενδιαφέρον είναι πως η μονάδα ήταν εκτός και πριν τα ασφαλιστικά μέτρα λόγω επάρκειας φορτίου, επειδή ο διαχειριστής του συστήματος έβαζε σε προτεραιότητα της μονάδες με τηλεθέρμανση!!! 
Ακούστε το καλά Φλωρινιώτες/ισσες, όσοι κρυώνετε ή νιώθετε την υποβάθμιση της περιοχής μας, ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΤΗΛΕΘΕΜΑΝΣΗΣ στην πιο κρύα πόλη της χώρας. Αυτά είναι τα πεπραγμένα των τοπικών αρχόντων που συναγελάζονται τόσα χρόνια με την εξουσία, εκεί έχει οδηγήσει η λογική του όλοι μαζί πλάι και ποτέ απέναντι στις κεντρικές επιλογές.
Την ίδια ώρα που οι τοπικοί δήμαρχοι καμώνονται πως αντιδρούν σε αυτή την πολιτική, κάνουν συναντήσεις με τους υλοποιητές της, αποδεχόμενοι την επόμενη μέρα, προσπαθώντας να ονομάσουν το κρέας ψάρι... 
Επιλογικά
Οι απαντήσεις ή θα έχουν στρατηγικό βάθος και θα αναμετρηθούν με τις αιτίες αυτής της πολιτικής ή θα αποτελούν ένα αναμάσημα χρεοκοπημένων λογικών πως αν είχαμε ξεπουλήσει τα εργοστάσια τα πρώτα χρόνια των Μνημονίων σήμερα θα βρισκόμασταν σε καλύτερη μοίρα… 
Ίσως το μόνο στο οποίο μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες οι παραινέσεις του παλιού Πα.Σο.Κ., είναι πως ΔΕΝ υπάρχουν επαρκή αντισταθμιστικά για το κλείσιμο των μονάδων. Αυτοί ξέρουν και από συμβάσεις και από Δημόσια Έργα, και από φθηνή κοροϊδία… 

Τζώτζης Βασίλης - Ηλεκτρολόγος Μηχανικός 
Μέλος ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.