ΦΛΩΡΙΝΑ Η εταιρεία μπαχαρικών McCormick, έκλεισε μεγάλη συμφωνία με τον κρόκο Κοζάνης - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Η εταιρεία μπαχαρικών McCormick, έκλεισε μεγάλη συμφωνία με τον κρόκο Κοζάνης

.

.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Η εταιρεία μπαχαρικών McCormick, έκλεισε μεγάλη συμφωνία με τον κρόκο Κοζάνης


Τον κρόκο Κοζάνης θα διαθέτει πλέον η μεγαλύτερη εταιρεία μπαχαρικών στον κόσμο, McCormick, με έδρα τις ΗΠΑ. Η συμφωνία έκλεισε πριν δύο εβδομάδες και αφορά την αγορά 600 κιλών της παραγωγής για τον πρώτο χρόνο.
«Η εταιρία εδώ και μερικούς μήνες, αφού διαπίστωσε την ποιότητα του προϊόντος μας, εξέφρασε ενδιαφέρον.


Η συνεργασία κλείδωσε πριν δύο εβδομάδες και στόχος μας είναι μια μακροχρόνια συνεργασία με τη συγκεκριμένη εταιρία ώστε να μπούμε στο στίβο της διεθνούς αγοράς αλλά και να συμβάλουμε όσο μπορούμε στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας» δήλωσε μιλώντας στο metrogreece.gr ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κρόκου Κοζάνης, Ν. Πατσιούρας.
Ο κρόκος Κοζάνης αποτελεί έναν θησαυρό της ελληνικής γης. «Πρόκειται για ένα φυτό με ευεργετικές ιδιότητες που καλλιεργείται και αναπτύσσεται αποκλειστικά στο νομό Κοζάνης και κατατάσσεται στην πρώτη κατηγορία κρόκου βιολογικής καλλιέργειας στον κόσμο. Έχει αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και αντιθρομβωτική δράση» διευκρινίζει ο κ. Πατσιούρας.
Διαβάστε τι είχε δηλώσει στο GoodStory ο κ. Πατσιούρας
Ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Νικόλαος Πατσιούρας μίλησε στο GoodStory και μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι με τη σωστή αγροτική πολιτική η Ελλάδα μπορεί να βγει από την οικονομική κρίση ενώ αναφερόμενος στον κρόκο Κοζάνης τόνισε ότι με αρωγό την πολιτεία μπορούμε να κάνουμε περισσότερα καθώς οι νέες αγορές είναι θετικές στην αξιοποίηση του ελληνικού προϊόντος.
Αναλυτικά δήλωσε Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νίκος Πατσιούρας : « Καλλιεργούμε στον κρόκο Κοζάνης 3,5 χιλιάδες στρέμματα και η γη μας βγάζει κατά μέσω όρο τα τελευταία χρόνια περίπου 2 τόνους ετησίως. Παλιότερα για παράδειγμα το 1999 καλλιεργούσαμε 12χιλιάδες στρέμματα και η παραγωγή έφτανε και τους 5 τόνους. Αν και υπάρχει μείωση η ζήτηση είναι μεγάλη. Τον τελευταίο χρόνο η εξαγωγές μας μειώθηκαν στο 40% όμως αυξήθηκε η εγχώρια κατανάλωση που αύξηση το ποσοστό στο 60%.
Ζούμε περίπου 600 οικογένειες και προτρέπουμε τους έλληνες να έρθουν να εργαστούν στην Κοζάνη. Θέλουμε χέρια δίνουμε δουλεία. Η μείωση του ανθρώπινου δυναμικού ευθύνεται για την μείωση στην ποσότητα καθώς καλλιεργούμε λιγότερα στρέμματα. Φυσικά ευθύνεται και ο ανταγωνισμός , ο παγκόσμιος ωστόσο είμαστε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Έχουμε ξεκινήσει επαφές με νέες αγορές. Το τελευταίο διάστημα πήγα στη Ρωσία όπου δεν γνωρίζουν το προϊόν. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο καθώς οι φαρμακευτικές ιδιότητες είναι πολλές. Ανάλογο άνοιγμα μπορούμε και θα κάνουμε και στην Κίνα. Θέλουμε την στήριξη του Υπουργείου όπως την είχαμε τα τελευταία χρόνια καθώς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. »
Ο κ. Πατσιούρας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τον πλούτο της ελληνικής γης και αναφέρθηκε στα ενδημικά φυτά του τόπου μας : « Επιτέλους πρέπει να επενδύσουμε στην ελληνική γη. Έχουμε πλούτο. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το φαρμακευτικό ενδιαφέρον που υπάρχει παγκοσμίως και να αξιοποιήσουμε τα ενδημικά φυτά μας. Αυτό προϋποθέτει να μάθουμε από το παρελθόν. Όχι πρώτα να παράγουμε και μετά να βρίσκουμε τις αγορές. Το αντίθετο. Πρώτα να βρίσκουμε τις αγορές και μετά να παράγουμε. Αν δουλέψουμε όπως παλιά και με έξυπνη Αγροτική Πολιτική μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Το πιστεύω.»