ΦΛΩΡΙΝΑ Τα βουνά της Φλώρινας πρέπει είναι αρμοδιότητας της αυτοδιοίκησης ,δήμων και περιφέρειας, κι όχι αόριστα του κράτους - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Τα βουνά της Φλώρινας πρέπει είναι αρμοδιότητας της αυτοδιοίκησης ,δήμων και περιφέρειας, κι όχι αόριστα του κράτους

.

.

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Τα βουνά της Φλώρινας πρέπει είναι αρμοδιότητας της αυτοδιοίκησης ,δήμων και περιφέρειας, κι όχι αόριστα του κράτους

 Με δεδομένο το σύνθημα της επιστροφής στην ορεινή ανάπτυξη, των ορεινών όγκων και των οροπεδινών υψιπέδων που περνούν σαν μήνυμα  οι ομάδες ελληνισμού, κατά πρώτον των σαρακατσαναίων, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ειδικά ο Νομός Φλώρινας εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, διότι ακριβώς  αποτελείται από μεγάλους ορεινούς όγκους, με ενδιάμεσα οροπεδινά υψίπεδα ,συνεπώς το θέμα δεν είναι μόνο οι κατευθυντήριες γραμμές των ομάδων ελληνισμού,είναι κυρίως η πολιτική που πρέπει να ασκεί η τοπική Αυτοδιοίκηση, σε όλες  τις μορφές της!


ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ
  Αυτή πρέπει να φέρει το κύριο βάρος, σε συνεργασία με κάθε  ενδιαφερόμενο!
Δεν είναι στον Αρη  οι ορεινοί όγκοι της Φλώρινας, στα δικά μας βουνά είναι και μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην  τοπική μας ανάπτυξη, με πολλούς τρόπους!
  Kαι δεν είναι μόνο η φυσιολατρεία, ορειβασία, χιονοδρομία, τα ορεινά αθλήματα κάθε είδους (από αυτοκίνητο, ορεινό ποδήλατο μέχρι  αλεξίπτωτα  βουνού, ιππασία , ποικίλλη σκοποβολή ,κι όλα τα συναφή) και κάθε είδους ορεινός τουρισμός και πολιτισμός!
  Επίσης, πολλά υποσχόμενη ελεγχόμενη θήρα, μετά των υποδομών της!
  Είναι και η ορεινή παραγωγή κάθε είδους από υλοτομία, λιμναία αλιεία, όσπρια, μέχρι ρεστίνι και βαλανίδια και κάθε είδους  ελευθέρας βοσκής  ή οργανωμένη κτηνοτροφία , μαζί με οικοτουρισμό κι ορεινές καλλιέργειες μετά συλλογής ορεινής πανίδας ( μανιτάρια, βότανα κλπ)!

  Ενα μεγάλο πλεονέκτημα της περιοχής  είναι τα τεράστια δάση  αλλά κυρίως τα αβόσκητα ορεινά λιβάδια, που είναι  εντελώς αναξιοποίητα, χωρίς έσοδα από ενοίκια  και κυρίως χωρίς ορεινή παραγωγή, με την μη ύπαρξη πια της μετακινούμενης κτηνοτροφίας, με πολύ μικρή παρουσία βοοειδών ελευθέρας βοσκής!
   Επίσης μπορεί  να  αξιοποιηθεί  η ημέρα της Πρωτομαγιάς και της άνοιξης  με  πολιτιστικές εκδηλώσεις των ομάδων ελληνισμού,από την άνοδο των κοπαδιών του Μάη μέχρι την ανάμνηση των ποντιακών Παρχαριών, σε κοινές  πολυσυμμετοχικές εκδηλώσεις!
   Το  γνωστό πανηγύρι της Φλώρινας να ξαναγίνει  στο βουνό από μέσα στην πόλη,η παλιά αστική κουλτούρα  της Φλώρινας είναι ορεινή και φυσιολατρική, πρέπει να επανέλθει!
   Να ενισχυθούν οι εκδρομές στην  ορεινή  φύση  των σχολικών μονάδων, όλων των βαθμίδων, με επισκέψεις και σε μονάδες  πρωτογενούς παραγωγής και πρότυπες καλλιέργειες, για να πάρουν οι νέοι μας  εικόνες και ιδέες προτροπής προς την ορεινή ανάπτυξη! 
Χρειάζονται τεράστιες και φαντασμαγορικές προσπάθειες για την περιοχή μας , με ευρύτατη στήριξη των ερημωμένων χωριών και των βουνών μας, με οργανωμένο σχέδιο μακροχρόνιας  πνοής και οράματος, σε μια διοίκηση ορεινής κατεύθυνσης, από πάνω προς τα κάτω, κατά την φορά των νερών και της φύσης! 
    Χρειάζεται ελευσιμότητα κι ενεργοποίηση όλων των συνισταμένων των τοπικών καταβολών και καταγωγών πληθυσμού,όπου γης ,στα αστικά κέντρα, τις καμπίσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, την ομογένεια κι όπου γης είναι δυνατόν!
Χρειάζεται όμως και μεγάλες πρωτοβουλίες, όχι μόνο τουριστικής ή πολιτιστικής φύσης αλλά και επενδυτικού χαρακτήρα, οργάνωσης παραγωγής και πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών! 

    Ελάχιστο  παράδειγμα, τα βουνά της Φλώρινας είναι τα ιδανικότερα στη χώρα για να γίνεται ετησίως  παγκόσμια συνάντηση νομαδικής και μετακινούμενης κτηνοτροφίας, με έκθεση φυλών ζώων, παράδοσης  κάθε χώρας και πολιτισμό κάθε χώρας, με  δυνατότητα φιλοξενίας μικρών ή μεγαλύτερων κοπαδιών, κυρίως αιγοπροβατοτροφίας αλλά και βοοειδών,χοιροτροφίας, πουλερικών και ψαριών! Σε συνεργασία με τα ΤΕΙ δημιουργία και πώληση άγριας και ήμερης χλωρίδας,πανίδας και ιχθυοκαλλιεργειών!
Οι ορειβατικές συναντήσεις πρέπει να λάβουν θεσμικό χαρακτήρα με  παράλληλες εκδηλώσεις, υποβοήθηση οργάνωσης  μονοπατιών, παγκάκια ,κιόσκια, καταφύγια κλπ, με πλήρη ενίσχυση πινακίδων , χαρτογράφηση ορεινών περιοχών, ποιμενικών βοσκοτόπων!
  Φυσικά πρέπει να στηριχθεί  και να συμπεριληφθεί στην κοινή προσπάθεια η οργανωμένη θήρα, οι ασκήσεις των εφέδρων βουνού, με συνδρομή της συνοριοφυλακής, της χιονοδρομίας , των σκοπευτικών και λοιπών κοινωνικών  δράσεων, μαζί με  τους συλλόγους, τις ομάδες ελληνισμού  και όλο το φάσμα των ορεινών δραστηριοτήτων! 
   Αλλά και επίσημη  συμμετοχή και στήριξη  της Αστυνομίας, Στρατού, Πυροσβεστικής, Εκκλησίας , Επιμελητηρίων, Πολιτιστικών φορέων κλπ, ως αρωγοί της συνολικής συλλογικής προσπάθειας!

Επίσης, οι ορεινές κατασκηνώσεις που υπάρχουν ανενεργές ή που θα δημιουργηθούν, πρέπει να στηριχτούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όλων των μορφών  στην περιοχή, για αυτονόητους λόγους!

Είναι πραγματικά ανεξάντλητο το ρεπερτόριο επιλογών, που μπορούν να συμβάλλουν στην αξιοποίηση  των βουνών μας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της  περιοχής μας!
   Το παρόν αποτελεί μόνο περιληπτικό και τροχιοδεικτικό κείμενο, που  μπορεί να περιλάβει  άπειρες άλλες δυνατότητες και επιλογές, χωρίς βέβαια να απεμπολούμε όλες τις άλλες δυνατότητες τοπικής ανάπτυξης , αντιθέτως! Εμείς βάζουμε την ατζέντα της ορεινής οικολογικής ανάπτυξης, που δεν θα είναι η μόνη!

   Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της  πρέπει να ανοίξει τις δραστηριότητές της σε όλο το εύρος της  ορεινής ανάπτυξης στην περιοχή, σαν  κύρια και ουσιαστική  επιλογή και σαν συγκριτικό πιλοτικό πλεονέκτημα, σαν παράδειγμα προς μίμηση για όλη την χειμαζόμενη πατρίδα μας, που υστερεί σήμερα στις ορεινές διεξόδους του γένους και στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας!

    Πολύ  όμορφα  ο  Δήμαρχος Φλώρινας έχει  ιδιωτική εξοχική δραστηριότητα, με κηπευτικά, οικιακά ζώα και φυτά, σε  κοντινή μίνι φάρμα  στην ορεινή ύπαιθρο της πόλης μας, η ίδια ζέση και το μεράκι απαιτείται  σε όλο το εύρος των ορεινών και οροπεδινών δραστηριοτήτων από όλους, με πλήρη δραστηριοποίηση της Αυτοδιοίκησης  και  των λοιπών φορέων και δραστηριοτήτων! 
     Επιβάλλεται να ξαναζωντανέψουν τα βουνά  μας και τα χωριά μας, με κάθε τρόπο και μέσο και κυρίως χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας, με στυλ , μέθοδο και οργάνωση!
     Εχουμε υποδομές, το ζωολογικό κήπο, τα ΤΕΙ μας, το  Χιονοδρομικό μας, τις λίμνες μας και μπορούμε να δημιουργήσουμε άλλες τόσες! 
    Εμείς επιθυμούμε και φιλοδοξούμε να είμαστε οι αυτουργοί κι οι καθοδηγητές αυτής της προσπάθειας  ορεινής μας διεξόδου προς την ελπίδα, τη συμμετοχή, τη δημιουργία και την ανάπτυξη!

    Σε αυτή την προσπάθεια, που είναι γενικότερα εθνική και πατριωτική  θα είμαστε ενεργά αρωγοί και με κάθε τρόπο συνοδοιπόροι, διότι είναι για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας!

       Κων/νος Χ. Μπομπότας