ΦΛΩΡΙΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ. - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ.

.

.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ.


Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Τραγικές ελλείψεις αγροτικών ιατρών στο Νομό Φλώρινας.

Στο Νομό Φλώρινας υπάρχουν είκοσι έξι περιφερειακά ιατρεία, πιο γνωστά ως αγροτικά ιατρεία, τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων του Νομού.
Για τη λειτουργία τους, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν ισάριθμοι ιατροί, υπάρχουν μόνο δεκατέσσερις, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν και τα υπόλοιπα δώδεκα αγροτικά ιατρεία, που δεν έχουν ιατρό υπηρεσίας. Το αποτέλεσμα είναι και τα είκοσι έξι ιατρεία να  μη λειτουργούν συστηματικά και τελικά οι κάτοικοι να μην εξυπηρετούνται τακτικά και να αναμένουν ακόμα και ένα μήνα για την έλευση ιατρού, προκειμένου να γράψουν τα φάρμακά τους ή να εξεταστούν.
Καταλαβαίνετε, ότι για τους περισσότερους κατοίκους και ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους είναι δύσκολη ως αδύνατη η μετάβασή τους στο νοσοκομείο της Φλώρινας ή στο κέντρο υγείας Αμυνταίου, όταν μάλιστα μιλάμε για ένα ορεινό Νομό με δύσβατο οδικό δίκτυο και μακρύ χειμώνα.
Από τα είκοσι έξι αγροτικά ιατρεία, εφτά θεωρούνται άγονα, κάτι που σημαίνει, ότι δίνονται περισσότερα μισθολογικά  κίνητρα στους ιατρούς που εκδηλώνουν ενδιαφέρον στις προκηρύξεις για την κάλυψη της θέσης αλλά και μειώνεται ο χρόνος απόκτησης της ιατρικής ειδικότητας. Έτσι οι ιατροί, προτιμούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις θέσεις των άγονων ιατρείων ενώ για τις θέσεις των υπολοίπων ιατρείων δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον και παραμένουν κενές.
Το πιο παράδοξο είναι στο ίδιο αγροτικό ιατρείο εντάσσονται δημοτικές κοινότητες, που, όχι μόνο, δε συνορεύουν γεωγραφικά αλλά βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετα σημεία. Ακόμα, προβλέπεται ένας ιατρός για αγροτικό ιατρείο το οποίο καλύπτει 500 κατοίκους και ένας επίσης ιατρός για αγροτικό ιατρείο που καλύπτει 3.500 κατοίκους. Όλα συμβαίνουν γιατί δεν έχει εκσυγχρονιστεί η συγκεκριμένη νομοθεσία, αφού ακόμα ισχύουν και διέπουν το νομικό καθεστώς Βασιλικά Διατάγματα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

κάθε περιοχής;

Αθήνα 23/03/2011                                                              Ο Ερωτών Βουλευτής                                                                   

                                                                      
                                                                                              Ευστάθιος Κωνσταντινίδης
                                                                                                   Βουλευτής Φλώρινας






Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
   

  Θέμα: Αδικαιολόγητη καθυστέρηση των εξετάσεων πιστοποίησης αποφοίτων ΙΕΚ και μη     καταβολή των υποτροφιών στους δικαιούχους.

Η καθυστέρηση των εξετάσεων πιστοποίησης των αποφοίτων ΙΕΚ είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη. Οι απόφοιτοι δεν μπορούν να κατοχυρώσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα καθώς και να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, διότι από τον Μάιο του 2010 δεν έχει οριστεί εξεταστική περίοδος. Το γεγονός αυτό δημιουργεί στρατιές ανέργων, οι οποίοι, και αν ακόμα τους δοθεί εργασιακή δυνατότητα, δεν μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Οι παλινωδίες του Υπουργείου υπήρξαν τερατώδεις. Πρώτα, παρέπεμπαν τη λύση του προβλήματος, στη σύσταση νέου διοικητικού συμβουλίου του ΟΕΕΚ, το οποίο θα αντικαθιστούσε το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο που είχε οριστεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τη σύσταση του νέου διοικητικού συμβουλίου δόθηκε υπόσχεση, ότι θα αποτελούσε προτεραιότητα η λειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης για την διενέργεια των εξετάσεων. Κατόπιν, οι εξετάσεις δεν έγιναν ποτέ, διότι προέκυψε η κατάργηση του Οργανισμού και η ένταξή του στο ΙΔΕΚΕ.
Αυτή την κατάσταση του «ράβε ξήλωνε», δυστυχώς πληρώνουν οι απόφοιτοι των ΙΕΚ. Επίσης, καθυστερούν να δοθούν εδώ και ένα χρόνο οι υποτροφίες των αριστούχων εκπαιδευόμενων των ΙΕΚ, κάτι που απαξιώνει βάναυσα τον θεσμό και προσβάλλει την αξιοπιστία του.
Είναι ανάγκη, οι αρμόδιες Υπηρεσίες να ξυπνήσουν από το λήθαργο και να ορίσουν άμεσα ημερομηνία εξετάσεων, όπως και να επισπεύσουν την πληρωμή των υποτροφιών.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:



Αθήνα 23/03/2011                                                             Ο ερωτών Βουλευτής


                                                                                 Ευστάθιος Κωνσταντινίδης
                                                                                Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Φλώρινας
                                                                            








Προς τον Υπουργό Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων



Θέμα: Απίστευτη ταλαιπωρία εργαζομένων και συνταξιούχων ΟΣΕ του Νομού Φλώρινας
           


Μετά την άδικη απόφαση διακοπής των δρομολογίων του ΟΣΕ από Φλώρινα προς Θεσσαλονίκη και το αντίστροφο, έκλεισαν τα σταθμαρχεία Φλώρινας και Αμυνταίου.
Μέχρι τότε οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι του ΟΣΕ θεωρούσαν τα βιβλιάρια υγείας στα δύο σταθμαρχεία- στον εκάστοτε σταθμάρχη- και κατόπιν εισέπρατταν το χρηματικό αντίτιμο των επισκέψεων,  που είχαν καταβάλλει σε γιατρούς και ιατρικά εργαστήρια.
Σήμερα αναγκάζονται να ταξιδέψουν ως τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτή τη διαδικασία και η  ταλαιπωρία, στην οποία υπόκεινται, πολύ περισσότερο οι συνταξιούχοι, είναι απίστευτη.
Τις περισσότερες φορές οι συνταξιούχοι χάνουν τα χρήματά τους αφού δε μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη, είτε γιατί αδυνατούν βιολογικά, είτε γιατί το κόστος μετάβασης είναι υψηλότερο από το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών που έχουν πληρώσει.
Το θέμα δεν αφορά στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής αλλά στον στοιχειώδη σεβασμό και στην ανθρωπιά που πρέπει να επιδεικνύεται απέναντι σε ηλικιωμένους και εργαζομένους.


Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:





Αθήνα 23/03/2011                                                        
                                                                            Ο ερωτών Βουλευτής



                                                                             Ευστάθιος Κωνσταντινίδης
                                                                             Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Φλώρινας