ΦΛΩΡΙΝΑ «Η ΔΕΗ εάν δεν δράσουμε άμεσα σε λιγότερο από 5 χρόνια, 3 το πιθανότερο θα είναι ο νέος ΟΣΕ»(Ομιλία Πάρι Κουκουλόπουλου στη Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ) - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : «Η ΔΕΗ εάν δεν δράσουμε άμεσα σε λιγότερο από 5 χρόνια, 3 το πιθανότερο θα είναι ο νέος ΟΣΕ»(Ομιλία Πάρι Κουκουλόπουλου στη Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ)

.

.

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

«Η ΔΕΗ εάν δεν δράσουμε άμεσα σε λιγότερο από 5 χρόνια, 3 το πιθανότερο θα είναι ο νέος ΟΣΕ»(Ομιλία Πάρι Κουκουλόπουλου στη Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ)


Πρόεδρε θέλω να προτείνω ένα σύνθημα για τη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να υπάρξει στον πρωτογενή τομέα που μπορούμε πραγματικά να κάνουμε μια μεγάλη επανάσταση
. «Επανασύνδεση με τη γη», αυτό πρέπει να είναι το σύνθημά μας, σε όλη την ύπαιθρο, σε όλη την ελληνική νεολαία, σε όλη την ελληνική κοινωνία. Θέλω να ξεκινήσω καταδικάζοντας με τον πιο απόλυτο τρόπο το χτεσινό γεγονός στους Αγίους Αναργύρους που πλήττει βάναυσα τη δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς, καθώς θέτει υπό περιορισμό την ελευθερία του λόγου και τις πολιτικές εκδηλώσεις και κινδυνεύει να μας γυρίσει πολλά χρόνια πίσω.


Καθώς πυκνώνουν τέτοια φαινόμενα και συμπεριφορές, η απάντηση μπορεί και πρέπει να είναι μόνο μια. Μέτωπο σοβαρότητος και ευθύνης χρειάζεται η χώρα και σε αυτό το μέτωπο στη συγκρότησή του πρέπει να πρωταγωνιστήσει η κυβέρνηση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, τα στελέχη και το Κίνημά μας ολόκληρο. Ένα μέτωπο πολιτικό και κοινωνικό που αύριο, γιατί όχι, θα είναι και αναπτυξιακό και παραγωγικό.

Η απόλυτη και καθαρή καταδίκη μας σε αυτά τα φαινόμενα όμως συντρόφισσες, σύντροφοι, σύντροφε Πρόεδρε, δεν πρέπει να μας παρασύρει σε ένα πολιτικό λάθος, να ανοίξουμε βεντέτα με ένα πολιτικό χώρο.

Προβληματίζει ιδιαίτερα η πύκνωση αυτών των γεγονότων και φαινομένων και εξίσου αν όχι περισσότερο, προβληματίζει το γεγονός ότι εκτυλίσσονται αυτές οι αντικοινωνικές, αντιδημοκρατικές συμπεριφορές σε ένα καθεστώς κοινωνικής ενοχής. Γιατί; Γι΄ αυτό και πρέπει να κινητοποιηθούμε.

Η ύφεση με κύριο παράγωγό της την ανεργία πιστεύω πως είναι η βασικότερη αιτία αυτής της κοινωνικής τάσης, αυτού του κοινωνικού φαινομένου. Και έχει μια και μόνο απάντηση, την ανάπτυξη. Ανάπτυξη είναι η απάντηση και στην επαναφορά σε ορθό δρόμο του προγράμματος του δημοσιονομικού μας, που αποκλίνει αισθητά από τους στόχους κάθε φορά ακριβώς γιατί ήταν μεγαλύτερη από αυτή που είχαμε προγραμματίσει.

Ανάπτυξη είναι η απάντηση ενδεχόμενα, ακόμα και στην αναδιάρθρωση που για πολλούς μοιάζει αναπόφευκτη. Εγώ άκουσα με προσοχή αυτά που είπατε Πρόεδρε. Μοιάζει όμως για πολλούς αναπόφευκτη και ενδεχομένως με την ανάπτυξη, με μια άλλη περπατησιά στην ανάπτυξη και σε αυτό το ζήτημα να μπορούμε να δούμε εντελώς διαφορετικά το ζήτημα, με έναν διακανονισμό χρόνου αποπληρωμής και επιτοκίων. Να έχεις μια τέτοια μορφή δηλαδή.
Για την ανάπτυξη θέλω να μιλήσω και για ένα συγκεκριμένο και συγκροτημένο τομέα, για τον οποίο μιλήσατε και εσείς Πρόεδρε και αναφέρομαι στην ενέργεια.

Χωρίς περιστροφές, παρά του ότι έχουμε πραγματικά πάρει σοβαρές πρωτοβουλίες στον τομέα των ΑΠΕ, τις οποίες χαιρετίζω και στηρίζω έμπρακτα, θέλω να τονίσω Πρόεδρε πως από την αυστηρή πλευρά του ενεργειακού σχεδιασμού κρατάμε ίδιο και απαράλλαχτο τον ενεργειακό σχεδιασμό και αναφέρομαι στο ενεργειακό μείγμα της χώρας που είχε σχεδιάσει η Δεξιά.

Και μόνο το γεγονός του ότι πρόκειται για τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος, θα έπρεπε να μας οδηγήσει 18 μήνες τώρα να τον αλλάξουμε αυτό τον ενεργειακό σχεδιασμό.
Αυτός ο ενεργειακός σχεδιασμός που παραλάβαμε από τη Δεξιά, τη Νέα Δημοκρατία, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη ΔΕΗ σε απαξίωση και θέλω με τα λόγου γνώσεως να σας πω, γιατί πριν γίνω δήμαρχος και βουλευτής ήμουν και σήμερα είμαι άνευ αποδοχών λιγνιτωρύχος, ότι η ΔΕΗ εάν δεν δράσουμε άμεσα σε λιγότερο από 5 χρόνια, 3 το πιθανότερο θα είναι ο νέος ΟΣΕ.

Δεύτερον. Παραλάβαμε μια κατάσταση που μας εκθέτει διαρκώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού καθυστερούμε απαράδεκτα στην απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και πλήττεται καίρια η αξιοπιστία που με τόσο κόπο χτίσατε Πρόεδρε τους τελευταίους 18 μήνες.
Τρίτον και σημαντικότερο από όλα βέβαια, ο ενεργειακός σχεδιασμός που παραλάβαμε οδηγεί σε μια εφιαλτική εξέλιξη αφού μας οδηγήσει σε ενεργειακή εξάρτηση. Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στο σωστό δρόμο. Είμαστε σε μια κατάσταση σαν αυτή που έλεγε ο αείμνηστος Μαρξ με τον Χέγκελ σε ότι αφορά τη διαλεκτική, περπατούσε με τα χέρια, να τη βάλουμε να περπατήσει με τα πόδια.

Πρέπει να κινηθούμε με την κοινή λογική συνοπτικά και με τίτλους. Σταδιακή αντικατάσταση όλων των ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ με νέες σύγχρονες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Άνοιγμα των αργούντων λιγνιτωρυχείων, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, αναζήτηση σοβαρού στρατηγικού επενδυτή με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.
Ένα συγκροτημένο πρόγραμμα που μας δίνει μια σταθερή πορεία στον τομέα των ΑΠΕ, μπορεί να αλλάξει εντελώς το τοπίο στο ζήτημα της σχέσης μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να βάλει στον ορθό δρόμο της εξυγίανσης της ΔΕΗ και κυρίως να απομακρύνονται οι εφιάλτες της εξάρτησης.

Πάνω από όλα όμως θέλω να πω συντρόφισσες, σύντροφοι, σύντροφε Πρόεδρε, ότι αυτό το πρόγραμμα που με τίτλους είπα, είναι ένα πρόγραμμα δεκάδων δισεκατομμυρίων, που στο μεγαλύτερο μέρος του μάλιστα είναι ένταξης της απασχόλησης, κάτι σπάνιο για τις μέρες μας, που μας βγάζει με ασφάλεια από την ύφεση μαζί με άλλα εργαλεία στα οποία έχει γίνει αναφορά και από εσάς πριν από λίγο.

Πιστεύω ότι πρέπει να βάλουμε τέρμα στον ανεύθυνο, εγκληματικό για τα συμφέροντα της χώρας ενεργειακό σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας και θέλω να τονίσω κάτι πριν κατέβω από το βήμα συντρόφισσες, σύντροφοι, σύντροφε Πρόεδρε, κάτι που με πονάει πολύ, το γνωρίζω πολύ καλά. Οι επιλογές πρέπει να γίνουν τώρα γιατί όσο και αν έχουν αλλάξει τα χρόνια, στην ενέργεια υπάρχει μια βασική αρχή. Υπάρχει τρομακτικά μεγάλος, απελπιστικά μεγάλος συντελεστής αδράνειας που λέμε στη φυσική.

Ότι αποφασίζεις σήμερα ή δεν αποφασίζεις σου έρχεται μπροστά μετά από 5 ή 10 χρόνια. Οι αποφάσεις τώρα πρέπει να ληφθούν και πρέπει να αποφασίσουμε κάτι πολύ απλό. Ότι θα στηρίζουν τα επόμενα χρόνια τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας στο νερό, στον ήλιο, στον αέρα, στην κλιματική ενέργεια, αυτά που απλόχερα υπάρχουν σε αυτή τη μικρή γωνιά της ανθρωπότητας που πρέπει να πρωταγωνιστήσουν αλλά και από την άλλη πρέπει να

συμβιβαστούμε με το ότι ο λιγνίτης είναι ένα εθνικό καύσιμο και ο προορισμός του είναι στους λέβητες της σύγχρονης τεχνολογίας για να παράγει ενέργεια και όχι στο πυρ το εξώτερο.
www.kozan.gr