ΦΛΩΡΙΝΑ Πρέσπες: «Ο θησαυρός των λιμνών μας» - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Πρέσπες: «Ο θησαυρός των λιμνών μας»

.

.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Πρέσπες: «Ο θησαυρός των λιμνών μας»

Τα σπάνια, μοναδικά στον κόσμο, είδη ψαριών που ζουν στις λίμνες των Πρεσπών, η σημασία της αλιείας στην οικονομία του τόπου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, οι παράγοντες που απειλούν τη διαβίωση των σπάνιων ψαριών, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία τους, "ξεδιπλώνονται" μέσα από την έκθεση "Ο θησαυρός των λιμνών μας", που λειτουργεί από την Παρασκευή στο παλιό Δημαρχείο Πρεσπών, στον Λαιμό.


Μέσα από θεματικά πάνελ της έκθεσης - φωτογραφίες και πλούσιο πληροφοριακό υλικό - οι διοργανωτές της καλούν τους επισκέπτες "να μάθουν όλα όσα πρέπει, για να διατηρηθεί ανέπαφος ο θησαυρός των λιμνών".

Η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών επιμελήθηκε την προετοιμασία του εκθεσιακού υλικού, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν ως συνδιοργανωτές ο Δήμος Πρεσπών και οι δύο αλιευτικοί συνεταιρισμοί της περιοχής, ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Ψαράδων "’γιος Νικόλαος" και ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός "Ποσειδών".

"Οι φορείς της Πρέσπας συνεργάζονται και διαδίδουν από κοινού το μήνυμα της προστασίας του σπάνιου αυτού φυσικού πλούτου. Η προστασία της ιχθυοπανίδας, προς όφελος του ανθρώπου και της φύσης, απαιτεί τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων, των ψαράδων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιστημόνων αλλά και όλων των πολιτών. Ο καθένας, ως ενεργό μέλος της κοινωνίας, μπορεί με τον τρόπο του να συμβάλει στην προστασία της ιχθυοπανίδας και του οικοσυστήματος των Πρεσπών", σημειώνουν - μεταξύ άλλων - οι διοργανωτές.

Εκπρόσωποι τοπικών φορέων, δημοσιογράφοι και κάτοικοι των Πρεσπών τίμησαν με την παρουσία τους τα εγκαίνια της έκθεσης, το βράδυ της Παρασκευής και είχαν την ευκαιρία να μάθουν αλλά και να συζητήσουν για αυτή την πολύτιμη, αλλά λιγότερο γνωστή, πτυχή του φυσικού πλούτου της περιοχής.

"Η Πρέσπα φημίζεται για τη μοναδικότητα πολλών χαρακτηριστικών του φυσικού της περιβάλλοντος. Ένα απ' αυτά είναι και η ιχθυοπανίδα της με τα πολλά ενδημικά είδη, τα οποία επιθυμούμε να αναδείξουμε και να διαφυλάξουμε", δήλωσε ο δήμαρχος Πρεσπών, Βασίλειος Τσέπας.

Στη μοναδικότητα της ιχθυοπανίδας των Πρεσπών, που καθιστά σημαντική την περιοχή έκανε λόγο η διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών Μυρσίνη Μαλακού, τονίζοντας: "Η διατήρησή της (ιχθυοπανίδας) είναι αλληλένδετη με την καλή κατάσταση του οικοσυστήματος και κυρίως με την ορθή διαχείριση των υδάτων σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο. Γι' αυτό είναι απαραίτητο όλοι οι φορείς και από τις τρεις χώρες που μοιραζόμαστε τη λεκάνη των Πρεσπών να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας προς αυτόν τον κοινό στόχο".

Ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Ψαράδων "’γιος Νικόλαος" Νίκος Τραϊνόπουλος, σημείωσε ότι "για μας τους αλιείς της Πρέσπας, οι λίμνες και τα ψάρια της είναι πηγή ζωής, γι' αυτό και στηρίζουμε τις προσπάθειες που προβάλουν την ιχθυοπανίδα των λιμνών μας, όπως είναι και αυτή η έκθεση".

Τη σημασία του να διατηρούνται καθαρές οι λίμνες των Πρεσπών υπογράμισε ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού "Ποσειδών" Αντώνης Δημητρόπουλος: "Η υγεία -καθαριότητα- των λιμνών είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Όσο υπάρχει καθαριότητα, υγεία και ζωτικός πλούτος στις λίμνες θα υπάρχει και ευημερία στην περιοχή".

Η μοναδική ιχθυοπανίδα των Πρεσπών

Η ιχθυοπανίδα αποτελεί ένα από τα κύρια γνωρίσματα των Πρεσπών εξαιτίας της μοναδικότητας των ειδών ψαριών που ζουν στις λίμνες της. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η Πρέσπα χαρακτηρίζεται ως ένας από τους 10 σημαντικότερους υγροτόπους της Μεσογείου. Η διάκριση αυτή οφείλεται σε διάφορους λόγους, με κυρίαρχο ότι πολλά από τα είδη ψαριών που ζουν στις λίμνες μας, δεν ζουν σε καμιά άλλη λίμνη στον κόσμο, παρά μόνο στη Μικρή και στη Μεγάλη Πρέσπα.

Συγκεκριμένα, από τα 23 είδη ψαριών, που ζουν στην περιοχή, τα 9 είναι ενδημικά, απαντώνται δηλαδή μόνο στην Πρέσπα και πουθενά αλλού στον κόσμο. Επιπλέον, μερικά από τα είδη ψαριών, όπως το τσιρόνι, το τσιρονάκι, η μπράνα και το σκουμπούζι, ανήκουν σε οικογένειες ψαριών που συνήθως ζουν σε ποτάμια και ρυάκια και όχι σε λίμνες.

Oλα τα ενδημικά είδη ψαριών βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας βάσει εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών νόμων και συμβάσεων.Το γεγονός ότι βρίσκονται υπό προστασία, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί ή ότι κινδυνεύουν με εξαφάνιση ή ότι η αλίευσή τους αποτελεί οπωσδήποτε απειλή για την επιβίωσή τους. Ο λόγος που προστατεύονται αυτά τα είδη από τη νομοθεσία οφείλεται στο ότι είναι πολύ σπάνια, εξαιτίας κυρίως της περιορισμένης γεωγραφικής τους εξάπλωσης στην περιοχή της Πρέσπας, και αυτό και μόνο τα αναδεικνύει σε είδη παγκόσμιας σημασίας που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Το μόνο είδος που κινδυνεύει λόγω του ότι, μεταξύ άλλων, ο πληθυσμός του μειώνεται συνεχώς, είναι η πέστροφα Πρεσπών. Γι' αυτό τον λόγο και έχει απαγορευτεί το ψάρεμά της για πέντε χρόνια.

Τα ενδημικά είδη της Πρέσπας, αυτά δηλαδή που απαντώνται εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο είναι: τσιρονάκι, τσιρόνι, μπράνα, σκουμπούζι, βρυγοβελονίτσα ή ταινία, τσίμα, πλατίκα, πέστροφα των Πρεσπών και κέφαλος. Στα ξενικά είδη, δηλαδή αυτά που έχουν εισαχθεί από άλλες περιοχές ανήκουν τα: πεταλούδα, χορτοφάγος κυπρίνος, κουπουνόψαρο, ασημοκυπρίνος, ηλιόψαρο, αμερικανική πέστροφα, κινεζική λεστιά, ψευδορασμπόρα, αμούρι, πέστροφα της Αχρίδας, γουλιανός, γλύνι και χέλι. Το γριβάδι ή κυπρίνος αποτελεί αυτόχθονο είδος των Πρεσπών.

Το πρόγραμμα LIFE+Ενημέρωση & Επικοινωνία (2010-2013)

Η έκθεση "ο θησαυρός των λιμνών μας" διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+Ενημέρωση & Επικοινωνία (2010-2013) "Ψάρια, Αλιεία & Ευρωπαϊκή Πολιτική στη λεκάνη των Πρεσπών". Πρόκειται για κινητή έκθεση η οποία στη διάρκεια του προγράμματος θα ταξιδέψει στην ευρύτερη δυτική Μακεδονία, αλλά και σε μεγάλα αστικά κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα LIFE+Ενημέρωση & Επικοινωνία (2010-2013) "Ψάρια, Αλιεία & Ευρωπαϊκή Πολιτική στη λεκάνη των Πρεσπών" υλοποιείται από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και συγχρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Eνωση.

Στόχος του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει στη σπάνια ιχθυοπανίδα και στις απειλές για την επιβίωση των ψαριών και παράλληλα να ενθαρρύνει ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην προστασία της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ