ΦΛΩΡΙΝΑ H Μουσική Σχολή Κορυτσάς στη Φλώρινα. - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : H Μουσική Σχολή Κορυτσάς στη Φλώρινα.

.

.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

H Μουσική Σχολή Κορυτσάς στη Φλώρινα.

 
Το Ωδείο Φλώρινας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στα πλαίσια των συνεργασιών του με άλλα Μουσικά Ιδρύματα, διοργάνωσε το Σάββατο 16 Απριλίου 2011, συναυλία της Μουσικής Σχολής Κορυτσάς Αλβανίας στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας.

Η εκδήλωση – η οποία ήταν η πρώτη της Π. Ε. Φλώρινας-  άνοιξε με χαιρετισμό της διευθύντριας του Ωδείου Φλώρινας Δόμνας Ευνουχίδου, η οποία αφού καλωσόρισε τους φίλους της γείτονος χώρας και τους παρισταμένους, αναφέρθηκε στους στόχους του Ωδείου, στην συνεργασία με άλλα Μουσικά Ιδρύματα, ενώ παρουσίασε την δομή της κρατικής Μουσικής Σχολής Κορυτσάς.
Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Δημήτριος Ηλιάδης στον χαιρετισμό του τόνισε:
«Υπάρχει η διατύπωση που λέει πως, «Η Τέχνη δεν έχει σύνορα». Συμφωνούμε απόλυτα και το εξειδικεύουμε, τονίζοντας πως «Η Μουσική δεν έχει όρια». Αυτό έμπρακτα αποδεικνύεται, φίλες και φίλοι, από την αποψινή εκδήλωση του Ωδείου μας, το οποίο στην Πρώτη Συνάντηση Ωδείων και Μουσικών Σχολών απεφάσισε να προσκαλέσει την   Μουσική  Σχολή Κορυτσάς της γείτονος και φίλης Αλβανίας.
Καλωσορίζοντας τους μικρούς φίλους μας, ως αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, σας διαβεβαιώνω πως η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, η οποία προΐσταται του Ωδείου, δεν θα σταματήσει ποτέ, παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες να στηρίζει τον πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις, μία από τις οποίες είναι και η Μουσική. Μια μουσική παιδεία, η οπο΄πια άπλετα διδάσκεται από καταξιωμένους δασκάλους σε όσα Φλωρινιωτόπουλα έχουν ροπή και τάση προς αυτήν. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους: Διακρίσεις, έπαινοι και βραβεία τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Από την θέση αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Νέστορα της Μουσικής Παιδείας στον χώρο της Βορείου Ελλάδος, τον καθηγητή Μουσικής, μαέστρο Δημήτριο Μούσιο, τον γνωστό σε όλους μας ως «Μίμη», ο οποίος παρέσχε τα μουσικά του φώτα σε γενιές επί γενεών και από τα χέρια του πέρασαν εκατοντάδες δάσκαλοι, που υπηρετούν με κάθε επιτυχία την Τέχνη του Απόλλωνα. Τον ευχαριστώ, διότι προσέφερε στην Π. Ε. Φλώρινας τρία μελοποιημένα έργα για τρίφωνη χορωδία, τα οποία εμείς ως ένδειξη ευχαριστιών, φιλίας και συνεργασίας τα προσφέρουμε στο Μουσικό Σχολείο Κορυτσάς
Σας ευχαριστώ.»
Ο κ. Ηλιάδης επέδωσε στον υποδιευθυντή της Μουσικής Σχολής Κορυτσάς Κώστα Βράμε, αναμνηστική πλακέτα ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ σε υπενθύμιση της εκδήλωσης και της απαρχής μιας γόνιμης συνεργασίας.
Ο υποδιευθυντής της Μουσικής Σχολής Κορυτσάς Κώστα Βράμε στον χαιρετισμό του τόνισε:
«Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας. Απόψε, για σας, θα παίξουν οι μαθητές του κρατικού Ωδείου «Τέφτα Τάσκο Κότσο» της Κορυτσάς. Αυτή η συναυλία πραγματοποιείται με βάση την πρόσκληση της διευθύντριας του Ωδείου Φλώρινας, της κ. Δόμνας Ευνουχίδου. Εγώ, θέλω να ευχαριστήσω στο όνομα των δασκάλων. Γονιών και παιδιών του Ωδείου της Κορυτσάς, τη κ. Ευνουχίδου και τον αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, τον κ. Δημήτριο Ηλιάδη, για την πρόσκληση και την οργάνωση της συναυλίας. Ελπίζω ότι αυτή η συναυλία θα είναι μία καλή αρχή για την συνεργασία ανάμεσα στα Ωδεία μας, γιατί όχι και ανάμεσα των δύο πόλεών μας. Είμαστε τόσο κοντά και έχουμε πολλά κοινά πράγματα. Επίσης αυτή η συνεργασία πιστεύω ότι θα είναι μια σεμνή συνεισφορά για την φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς.
Το Ωδείο της Κορυτσάς έχει παράδοση πάνω από 55 χρόνια και είναι επαγγελματικό και καλλιτεχνικό Ωδείο. Έχουν αποφοιτήσει από αυτό πολλοί μαθητές, οι οποίοι σήμερα είναι πιανίστες, βιολινίστες, τσελίστες, τραγουδιστές, κλαρινετίστες, ζωγράφοι κλπ, οι οποίοι έχουν αξιοζήλευτη καλλιτεχνική δραστηριότητα στην Αλβανία, στην Ευρώπη και στην Αμερική.
Και εμείς θέλουμε να προσκαλέσουμε τους δασκάλους και τους αμθητές του Ωδείου Φλώρινας, να έρθουν στην Κορυτσά για μια συναυλία.
Ας απολαύσουμε αυτή την συναυλία.
Σας ευχαριστώ πολύ».
Στην συναυλία με έργα Beethoven, Chopin, Paganini, Liszt, Brahms και Χατζηδάκι έλαβαν μέρος μαθητές των τάξεων μονωδίας, πιάνου, βιολιού και κλαρινέτου, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μαθητών του Ωδείου Φλώρινας.
Την επόμενη σχολική χρονιά μαθητές του Ωδείου Φλώρινας θα παρουσιασθούν αντίστοιχα σε συναυλία στην Κορυτσά.-