ΦΛΩΡΙΝΑ Εκδηλώσεις για την Επίσημη Έναρξη της Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια (2011-2020) των Ηνωμένων Εθνών - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Εκδηλώσεις για την Επίσημη Έναρξη της Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια (2011-2020) των Ηνωμένων Εθνών

.

.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Εκδηλώσεις για την Επίσημη Έναρξη της Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια (2011-2020) των Ηνωμένων Εθνών


Ένα νέο πρόγραμμα ξεκινάει για την Οδική Ασφάλεια με τίτλο Scouting and Global Road Safetyπου αποτελεί πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και του Σ.Ε.Π. (Σώμα Ελλήνων Προσκόπων), σε συνεργασία με το Σώμα Προσκόπων της Ιρλανδίας και του Οργανισμού Οδικής Ασφάλειας της Ιρλανδίας (RSA) και τελεί υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε..

Η συνεργασία για το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2010 και θα συνεχιστεί όλο το έτος και  έχει ενταχθεί στη δράση της Δεκαετίας για την Οδική Ασφάλεια, με επίσημη έναρξη εκδηλώσεων της Δεκαετίας, την 11η Μαΐου 2011 σε παγκόσμια κλίμακα. Καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς Προσκοπικά Τμήματα υλοποίησαν δράσεις από λίστα προτεινόμενων δραστηριοτήτων που σχεδιάστηκαν ειδικά από τους φορείς που συμπράττουν στη δράση.
Η έναρξη του συγκεκριμένου προγράμματος και η παρουσίαση των επί μέρους δράσεων του θα γίνουν στη Σουηδία το καλοκαίρι 2011 παρουσία συμμετεχόντων από 160 χώρες και με τη συμμετοχή 40.000 προσκόπων που θα βρίσκονται στο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη (Κατασκήνωση με προσκόπους από όλο τον κόσμο) με δράσεις που θα διαρκέσουν για 10 μέρες.

Η Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη του Ο.Η.Ε. (UNECE) υποστηρίζει την εξαίρετη πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Ελλάδα με σκοπό τη διάδοση σε όλες τις χώρες του κόσμου όπου οι Πρόσκοποι ανέρχονται στον αριθμό των 30 εκατομμυρίων μελών αποτελώντας την μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση νέων παγκοσμίως. Η ιδέα του προγράμματος έχει ήδη παρουσιαστεί σε σημαντικά συνέδρια για την Οδική Ασφάλεια, στη Γενεύη, στα Γιάννενα, στην Εσθονία, στην Τουρκία και πρόσφατα στο Βελιγράδι.

Στο παραπάνω πλαίσιο και σύμφωνα με το στόχο του Ι.Ο.ΑΣ. από την ίδρυσή του, το Ινστιτούτο διοργανώνει επιπλέον εκδηλώσεις σε στενή συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα: Mε την αφορμή την επίσημη έναρξη της 10ετίας Δράσεων (2011-2020) για την Οδική Ασφάλεια δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα στην ασφάλεια και τη βιωματική μάθηση των παιδιών και των νέων, το Ι.Ο.ΑΣ.  σε συνεργασία με το Σ.Ε.Π. και άλλους φορείς συνεχίζει και εντείνει τις δράσεις του:

  • Η μεγαλύτερη ετήσια συνάντηση του Κλάδου Ανιχνευτών, η 27η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση (Π.Α.Π.Ε.), που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά το διάστημα 28/4-1/5/2011, ήταν αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την οδική ασφάλεια και την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων. Μέσα από το διαγωνιστικό τμήμα της 27ης Π.Α.Π.Ε., όπου οι κοινότητες των Ανιχνευτών κλήθηκαν να δημιουργήσουν τηλεοπτικά σποτ με θέμα την Οδική Ασφάλεια, το Ι.Ο.ΑΣ. επέλεξε το καλύτερο σποτ, το οποίο και θα λειτουργήσει ως μέσο ευαισθητοποίησης της ευρύτερης κοινωνίας σχετικά με την πρόληψη τροχαίων συμβάντων και θα προβάλει τη συνεργασία των δύο φορέων.

·         Εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Κοινότητα Πικερμίου Αττικής την Κυριακή, 8 Μαΐου 2011 και Δευτέρα 9 Μαΐου 2011, κατά τον εορτασμό της ημέρας του Άγιου Χριστόφορου, Προστάτη των οδηγών:
o        Υποστήριξη της βράβευσης για τον 5ο Διαγωνισμό Έκθεσης με θέμα «Τροχαία Ατυχήματα και πως μπορούν να αποφευχθούν», που διεξήχθη για τους μαθητές του Δημοτικού και ομιλία της Προέδρου του Ι.Ο.ΑΣ., Βασιλικής Δανέλλη-Μυλωνά, με θέμα «Οδική Ασφάλεια και Νέοι». Θα ακολουθήσει παρουσίαση από το Διοικητή της Τροχαίας Αγίας Παρασκευής, Αστυνομικό Υποδιευθυντή, κο Αθανάσιο Παπακωνσταντίνου με θέμα «Τροχαία συμβάντα στη ΒΑ Αττική». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην κεντρική πλατεία του Πικερμίου.
o        Υλοποίηση του προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Πικερμίου στην κεντρική πλατεία από ειδικά εκπαιδευμένη παιδαγωγό του Ι.Ο.ΑΣ.

·         Διοργάνωση εκδηλώσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Χίο τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2011, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, με παρουσίαση των δράσεων, του έργου και του προγράμματος Οδικής Ασφάλειας του Ι.Ο.ΑΣ. Επίσης, θα γίνει πραγματοποιηθεί βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν στον λογοτεχνικό διαγωνισμό με θέμα την Οδική Ασφάλεια.

·         Στις 11 Μαΐου 2011, επίσημη ημέρα έναρξης της Δεκαετίας για την Οδική Ασφάλεια των Ηνωμένων Εθνών, το Ι.Ο.ΑΣ. σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πατρών, το Δήμο Πατρέων, το Πανεπιστήμιο, την Τροχαία Πατρών και φορέων της περιοχής, διοργανώνουν:
o        Την υλοποίηση του προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής του Ι.Ο.ΑΣ. «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» για τους μικρούς μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Πάτρας στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής «Πάνος Μυλωνάς» του Δήμου Πατρέων.
o        Εκδήλωση για τους γονείς στο θέατρο του Πολυχώρου Πολιτεία στην Πάτρα με θέμα την Οδική Ασφάλεια, με ομιλίες από μέλη του Ι.Ο.ΑΣ, της Τροχαίας και του ΦΑΟΣ. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
o         Βράβευση της 4ης Κοινότητας Ανιχνευτών Πατρών του Σ.Ε.Π. για το καλύτερο τηλεοπτικό σποτ με θέμα την Οδική Ασφάλεια που παρουσιάστηκε στην 27η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση.



Περισσότερες πληροφορίες τηλ.: 210-8620150, email: info@ioas.gr