ΦΛΩΡΙΝΑ Πιο κοντά στη λύση του γρίφου του Σύμπαντος; - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Πιο κοντά στη λύση του γρίφου του Σύμπαντος;

.

.

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Πιο κοντά στη λύση του γρίφου του Σύμπαντος;

Ο μεγαλύτερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο κοντά στη Γενεύη πέτυχε ρεκόρ, σπάζοντας ένα "συμβολικό όριο" με "100 εκατομμύρια συγκρούσεις ανά δευτερόλεπτο", δήλωσε ο Μισέλ Σπίρο, Πρόεδρος του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN).
Αυτό το ρεκόρ επιτεύχθηκε "τη νύχτα αυτή, γύρω στις 2 πρωί", δήλωσε ο Σπίρο με την ευκαιρία μιας διάσκεψης στο Παρίσι με θέμα "το άπειρα μικρό και το άπειρα μεγάλο".


Πριν από ένα μήνα, ο επιταχυντής σωματιδίων (Large Hadron Collider, LHC), είχε ήδη δημιουργήσει ένα ρεκόρ φωτεινότητας, που αντιστοιχεί σε "10 εκατομμύρια συγκρούσεις ανά δευτερόλεπτο. Τώρα αυτό έχει δεκαπλασιαστεί", δήλωσε ο κ. Σπίρο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Με την σύγκρουση δεσμών πρωτονίων που κυκλοφορούν σε αντίθετη κατεύθυνση σε ένα δαχτυλίδι με περίμετρο 27 χιλιόμετρα, ο LHC έχει ως στόχο να αναδημιουργήσει τις συνθήκες της έντονης ενέργειας των πρώτων κλασμάτων του δευτερολέπτου μετά το Big Bang, πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι φυσικοί αναζητούν έναν από τους κρίκους που λείπουν από τη θεωρία των σωματιδίων, το περίφημο μποζόνιο (σωμάτιο) του Higgs, το οποίο θα δώσει τη μάζα τους σε όλα τα άλλα.

Για να πούμε ότι αυτό υπάρχει, η απάντηση θα μπορούσε να "έλθει από φέτος το καλοκαίρι", αλλά "για να πούμε ότι δεν υπάρχει θα πρέπει να περιμένουμε έως το τέλος του επόμενου έτους", δήλωσε ο κ. Σπίρο.

"Αυτό το καλοκαίρι θα έχουμε ήδη μερικά τρισεκατομμύρια συσσωρευμένων συγκρούσεων", διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι η δυσκολία να βρεθεί το μποζόνιο του Higgs εξαρτάται από τη μάζα του.

"Αν είμαστε τυχεροί, και είναι στη σωστή ζώνη της μάζας, από το φετινό καλοκαίρι θα μπορούσαμε ήδη να το βρούμε", είπε, προσθέτοντας ότι για να επικυρωθεί η ανακάλυψη "πρέπει να έχουμε τουλάχιστον δεκαπέντε".

Με 100 εκατομμύρια συγκρούσεις ανά δευτερόλεπτο, "τρισεκατομμύρια συγκρούσεις" θα μπορούσαν να παραχθούν κάθε μέρα μέσα σε λίγες ώρες εμπειρίας στον LHC", διευκρίνισε. Με το ρυθμό αυτό, εάν το μποζόνιο του Higgs υπάρχει, ίσως είναι δυνατό να ανιχνευθεί "ένα την ημέρα", σύμφωνα με τον κ. Σπίρο.

"Με ένα Higgs την ημέρα, αυτό σημαίνει μερικές εκατοντάδες έως το τέλος του 2012", παρά το "θόρυβο του περιβάλλοντος, αυτό θα επιτρέψει να πούμε αν υπάρχει ή δεν υπάρχει", τόνισε ο φυσικός. Και "αν δεν το βρούμε όπως το περιμένουμε, αυτό θα σημαίνει ότι η θεωρία των στοιχειωδών σωματιδίων, δεν είναι σωστή", κατέληξε.

nooz.gr