ΦΛΩΡΙΝΑ Είστε έτοιμοι για ντους από μετεωρίτες οταν θα εχουμε πλανητική ευθυγράμμιση. - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Είστε έτοιμοι για ντους από μετεωρίτες οταν θα εχουμε πλανητική ευθυγράμμιση.

.

.

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Είστε έτοιμοι για ντους από μετεωρίτες οταν θα εχουμε πλανητική ευθυγράμμιση.

Είστε έτοιμοι για ντους από μετεωρίτες; Η δραστηριότητα αιχμής τους θα είναι τη νύχτα του Μαΐου 05.06, ο απόγονος του κομήτη του Halley που έχει ήδη αρχίσει να κάνει την εμφάνιση του είναι γνωστός. Δεν έχει σημασία πού μένετε ή τι ώρα ζώνης θα είναι που παρατηρούμε , η καλύτερη στιγμή για να κοιτάξουμε για "πεφταστέρια" είναι την επόμενη εβδομάδα κατά τις ώρες λίγο πριν την αυγή.
Κάπου στο εξωτερικό διάστημα του ηλιακού μας συστήματος πέρα από την τροχιά του Δία, ο κομήτης Halley συνεχίζει το δρόμο του . Ωστόσο, δεν είναι τώρα η μοναδική φορά που συναντάμε απομεινάρια αυτού του διάσημου κομήτη. Τρεις φορές το χρόνο από τις κρουαζιέρες της Γης μέσα από το σκονισμένο μονοπάτι που προκαλεί το Eta Aquarids, και το Aquarids Beta (και οι δύο το Μάιο) και Orionids (τον Οκτώβριο). Όταν ένα κομμάτι από αυτά τα συντρίμμια εισέρχεται στην ατμόσφαιρα μας, ταξιδεύουν περίπου με 66 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο και μπορεί να είναι το ίδιο φωτεινά όπως τα αστέρια (3ου μεγέθους) στον αστερισμό από την οποία φαίνεται να προέρχονται. Μια πυκνή ροή μέχρι 70 μετέωρα την ώρα για τυχερούς παρατηρητές στο νότιο ημισφαίριο! Επειδή ο αστερισμός του Υδροχόου είναι σχετικά χαμηλά για τους βόρειους παρατηρητές, αυτό σημαίνει ότι έχουμε τουλάχιστον μια καλύτερη πιθανότητα εντοπισμού εκείνων των (grazers) που κόβουν την ανάσα στην Γη!



Κοιτάξτε επίμονα γύρω σας στις 4:00 π.μ. (τοπική ώρα) ο αστερισμός του Υδροχόου έχει αρχίσει να αυξάνεται χαμηλά προς τα νοτιοανατολικά για το βόρειο ημισφαίριο και τα ποσοστά πτώσης θα μπορούσε να είναι όπως αναγράφεται ως μέσος όρος ενός μετεωρίτη κάθε τρία ή τέσσερα λεπτά. Να πάτε όσο πιο μακριά γίνεται από τα φώτα της πόλης, θα αυξήσει επίσης την ποσότητα των μετεωριτών που βλέπετε - τυπικά περίπου 30 ανά ώρα για το βόρειο ημισφαίριο.

Eta Aquarid Radiant Courtesy of NASA

Μην αποθαρρυνθείτε αν είναι συννεφιασμένος ο καιρός έξω . Το πιο υπέροχο μέρος για το Ήτα Aquarids είναι το γεγονός ότι το ρεύμα είναι πολύ ευρεία και η δραστηριότητα εκτείνεται από τις 21 Απριλίου έως τις 12 Μαΐου. Και υπάρχει και ένα πρόσθετο φαινόμενο - μια πλανητική ευθυγράμμιση ...
Ο Άρης θα είναι ορατός σαν μικρό στίγμα πάνω από τον Δία, ενώ ο μικρός Ερμής ίσα που θα διακρίνεται με γυμνό μάτι ανάμεσα στον Δία και την Αφροδίτη. Ο Ουρανός θα βρίσκεται πάνω και δεξιά από την Αφροδίτη, ενώ ο Ποσειδώνας θα βρίσκεται 40 μοίρες δεξιότερα στον αστερισμό του Υδροχόου.

Οι μόνοι που δεν έχουν λόγο να χαίρονται με το θέαμα είναι οι αστρολόγοι, για τους οποίους οι πλανητικές ευθυγραμμίσεις φέρνουν κακά μαντάτα.

May 1 Visualization by Dave Reneke

Είναι ένα από τα πιο παραγωγικά ντους της χρονιάς για το Βορρά, και με σκοτεινό ουρανό θα βοηθήσει παρά πολύ να το δείτε. Δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο να περιμένουμε την αυγή, ενώ βλέποντας τους νόμους (Kepler) της πλανητικής κίνησης σε δράση. Είμαι βέβαιος ότι αισθάνεστε πολύ ευτυχής πράγματι ότι πήρατε το χρόνο να ψάξετε για τα παιδιά του Κομήτη του Halley.
http://www.apocalypsejohn.com/